Инфо

27. фебруар 2020.27. феб 2020.
Квалитет живота приоритет
Употреба биомасе и соларне енергије као обновљивих извора

Квалитет живота приоритет

Подизање свести о одговорној енергији шире јавности, нарочито деце и младих. Академији за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије“ Укупна вредност пројекта је 981.616,01 Евра, од чега је за Град Шабац издвојено 481 649,43 евра. Европска Унија кофинасира овај пројекат у укупном износу од 85% вредности пројекта
Град Шабац као водећи партнер у сарадњи са партерима из Републике Хрватске Градом Нова Градишка и ЛАГ „Западна Славонија“, реализује пројекат „Употреба биомасе и соларне енергије као обновљивих извора одрживе и ефикасне енергије за самосталне комплексе са социјалном сврхом-БИОСОЛ у оквиру прекограничног програма Interreg CBC HR-SRB 2014-2020.
У оквиру тренинг центра биће основана „Академији за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије“ са „паметном собом“ која ће бити отворена за ученике и за јавност како би се упознали и информисали о могућностима и користима исте.
-Један од значаја овог пројекта за Град Шабац је то што ћемо добити академију за обновљиве изворе и енергетску ефикасност, тако што ћемо први у Србији добити акредитован програм везан за обновљиве изворе енергије где ће моћи да се едукују монтери соларних панела, топлотних пуми и стекну нова знања. А то није од важности само за Шабац, него и читав регион. Веома добро знамо да обновљиви извори енергије утичу на заштиту животне средине, а то јесте једно од важних начела које поштује Град. Наши најмлађи суграђани моћи ће да увиде значај заштите животне средине и обновљивих извора енергије, а Академија ће бити подстрек кроз едукацију. Суштина је да младе генерације учимо - рекао је председник Скупштине града Шапца Немања Пајић.
Град Шабац ће на основу свог искуства са биомасом изградити још једну топлану на биомасу снаге 0,5 MW поред прве топлане (заједно ће давати 1 MW). Фотонапонске (ФН) ћелије и геотермална пумпа биће инсталиране у складу са потребама зграде центра за обуку.
-Циљ пројекта је да Летњиковац постане енергетски независно острво. Предвиђено је да постојећа котларница на биомасу помоћу које се греје школа, Центар за стручно усавршавање буде проширена и да још шест јавних зграда буде прикључено на топловодну мрежу која ће бити изграђена, као и још један котао на биомасу од 500 KW. Предвиђено је да на крововима зграда буду уграђени фото-напонски системи, термо-соларни ситеми, како бисмо све енергетске потребе задовољили из обновљивих извора. То ће бити пример доброг и паметног модела- истакао је Слободан Јеротић, директор ЈКП „Топлана Шабац“ и додао да ће пројекат бити релаизован у марту 2021. године, а када је реч о ефектима постојећег котла да су трошкови четири пута мањи него пре уградње исте.
-Сада имамо мање финансијске трошкове, мање штетних гасова, већу примену обновљивих извора енергије и желимо да мотивишемо грађане да се прикључе на мрежу даљинског грејања како би 250 домаћинстава на Летњиковцу добило нов начин грејања који би за њих био прихватљивији.
У Центру за стручно усавршавање Шабац у току је тродневни стручни тренинг на тему: „Одрживо управљање енергијом“ у оквиру пројекта BIOSOL ( Употреба биомасе и соларне енергије као обновљивих извора одрживе и ефикасне енергије за самосталне комплексе социјалне намене) који се реализује у оквиру програма Interreg IPA прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014-2020. Један од циљева је подизање свести о одговорној енергији усмерено је ка широј јавности, а нарочито деце и младих.
-Едукације које радимо су веома важне не само за грађане него и за институције, јавне организације и секторе цивилног друштва и све значајне чиниоце друштва. Предавања нису само за оне који су већ импелемнтирали неке сегменте из области обновљивих енергија, него и за све оне на које то утиче. До петка смо у Шапцу и веома смо пријатно изненађени стратегијама које постоје. Иако често говоримо да је ово будућност, ипак није, у развијеним земаљама је одавно познато и ми морамо да се окренемо обновљивим изворима енергије, јер ће фосилна ускоро бити потрошена. Због тога је важно да будемо одговорни према себи и животној средини како бисмо подигли квалитет живота на виши ниво- појаснила је Викица Лукић, професорка из консултантске куће “IKT Consulting“ из Задра, тренер.
Укупна вредност пројекта је 981.616,01 Евра, од чега је за Град Шабац издвојено 481. 649,43 евра. Европска Унија кофинасира овај пројекат у укупном износу од 85% вредности пројекта.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa