Инфо

27. фебруар 2020.27. феб 2020.
ПРИНЦИПИ ВАЖНИЈИ ОД ВЛАСТИ
СА ЗОРАНОМ БОРТИЋЕМ,ЧЛАНОМ ГРАДСКОГ ВЕЋА ГРАДА ШАПЦА И ЛИДЕРОМ ПОКРЕТА “ ЗОРАН БОРТИЋ – ШАБАЧКИ СОЦИЈАЛИСТИ”

ПРИНЦИПИ ВАЖНИЈИ ОД ВЛАСТИ

Покрет "Зоран Бортић – Шабачки социјалисти” ће изаћи на предстојеће локалне изборе, и у политичкој утакмици покушати да задобије поверење бирача којима је идеја социјалне правде на срцу. Рачунамо на све разочаране у левицу, а у СПС посебно, истиче Зоран Бортић
Синоним за социјалисте у Шапцу већ дуго је Зоран Бортић, лидер Покрета “ Зоран Бортић – Шабачки социјалисти “. Због противљења политици СПС-а 2015. године, заједно са сарадницима искључен је из ове партије, али је одмах после тога основао Покрет Шабачки социјалисти, који се изјаснио да излази на локалне изборе. О томе шта његов покрет нуди грађанима Шапца, о функционисању града, атмосфери у друштву, стању у левици и изборима, разговарали смо са Зораном Бортићем.
Као члан Градског већа како оцењујете резултате у текућем мандату?
-Четворогодишњи мандат оцењујем као веома плодотворан. Развој Града, упркос бројних притисака и опструкција од стране владајуће већине у Републици, одвијао се континуирано и снажно у свим областима. Од привредних, инфраструктурних и урбанистичких пројеката до просвете, здравства, културе, екологије и спорта.Велика пажња посећена је пољопривреди и вођена је одговорна социјална политика. О свему овоме најбоље говоре бројна домаћа и међународна признања која је Шабац, као локална самоуправа најбоља у Србији, добио.
Томе је свакако допринело непосредно одлучивање грађана о располагању средствима убраним од пореза и ефикасна, а народу лако доступна градска администрација.
Шта вас као лидера Покрета “Зоран Бортић-Шабачки социјалисти” чини посебно задовољним?
-Ми у Покрету поносни смо између осталог, на чињеницу да су на нашу иницијативу поново уведени ТВ преноси седница градске Скупштине.Тако су наши суграђани могли да виде која политичка опција заступа одређене ставове и предлаже корисне одлуке за Шабац, а која не.Поносни смо на доследно неговање антифашистичких традиција и у склопу тога обнављање комплекса “Партизанско гробље” , коме смо вратили величанствен изглед и достојанство. Почели су радови на реконструкцији, годинама запуштеног стратишта, неколико хиљада Шапчана, на Шицари у Кленку.
Пружили смо подршку свим иницијативама у процесу непосредног изјашњавања које су на добробит народа. Најбољи пример за то је усвојена иницијатива у процесу непосредног одлучивања, која се односи на асфалтирање Шумадијске улице у Дреновцу, у дужини од три километра. Залагали смо се за одговорну социјалну политику и решавање проблема наших суграђана који се свакодневно намећу.
Како видите положај социјалиста и левице уопште на политичкој сцени Србије?
Данас се многе политичке партије, посебно СПС и Покрет социјалиста декларативно изјашњавају као левичарске, а у пракси делују као десничарске. У коалицији са СНС-ом , доносе најгоре неолибералне законе које раднике претварају у робове, гуше права земљорадника, пензионера, трудница, судената. Људи се због комуналних дугова терају из својих домова на улицу, па у очају извршавају самоубиства.
Лидери ових странака актери су бројних афера које републичка власт прави свакодневно, као на филмској траци, желећи да скрене пажњу са суштинских тема.
То је био један од разлога зашто смо основали Покрет шабачких социјалиста. Намера нам је да бар на локалу ублажимо погубне последице такве политике.
Да ли за Вас постоји дилема око изласка на локалне изборе?
Без дилеме наш Покрет ће изаћи на предстојеће локалне изборе, и у политичкој утакмици покушати да задобије поверење бирача којима је идеја социјалне правде на срцу. Рачунамо на све разочаране у левицу, а у СПС посебно.
Какав утицај партијске централе имају на локалну политику?
Мислим да се неке ствари из Београда и на терену не виде исто. Свака средина има своје специфичности и сходно томе, захтева различита решења. Међутим, оно што се може уочити је страховити утицај СНС на своје коалиционе партнере.
Нарочито на СПС, која је заточеник “напредњака” и у програмском и у кадровском и у практичном смислу. Због противљења таквој политици сам заједно са сарадницима и искључен из Партије. Сведоци смо да се тај тренд наставља и даље. По налогу СНС-а смењује се актуелна председница Градског одбора, а у Шабац доводе људи из Београда, Ваљева и Поћуте да дисциплинују и постројавају овдашње чланове.
Порука за крај овог разговора?
- Позивам све искрене социјалисте и левичаре да нам се придруже на следећим изборима. Добрим резултатом наш глас ће се снажно чути у локалном парламенту и створиће се претпоставке да се вратимо у наш СПС вођени изворним принципима.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa