Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
Ново рухо старог здања
Званично отворен реконструисани Соколски дом

Ново рухо старог здања

Реконструкција рувинираног објекта, уз помоћ Европске уније. Намњен спортистима и младима. Бесплатни термини помоћ спортистима. Најмлађи игром отворили Дом. Од пролећа санација отвореног терена
У јуну 1934. године Краљ ујединитељ, Александар I, отоврио је новоизграђени Дом Соколског друштва Краљевине Југославије у Шапцу- Соколски дом. Онда је почео век спортског објекта који је кроз различите епохе симболисао младост и спорт града и околине. После рата преименован је у дом Друштва за телесно васпитање „Партизан“. На теренима у улици Милоша Обилића рођен је шабачки рукомет, ту су стасавали рвачи, боксери, гимнастичари и др. Почетком овог века популарни „Партизан“ је изгледао све лошије. Активности су још постојале, али су бивале све ређе да би у последњих осам година, услед нерешених имовинско-правних односа у целини објекат потпуно препуштен зубу времена. Три године су решавани спорови око власништва, а када је тај проблем стављен ad acta, заједнички средствима Европске уније и Града започела је реконструкција. У смирај фебруара познати ентеријер из сећања, поново је засијао у реалности.
-Срећни смо што је Европска унија препознала значај Соколане. Реконструкција је завршена и сада почиње нови живот објекта којег се сећају и који воле сви старији Шапчани, а заволеће га и нова младост. Следи тендер, а потом и реконструкција отвореног терена и трибина. План је да у јуну поново организујемо Видовдански турнир у малом фудбалу. Ово је тек почетак, нулта тачка из које настављамо унапређење спортске инфраструктуре у нашем граду – истакао је градски већник Драган Николић.
Генерације Шапчана, рођених и оних који су касније дошли у наш град, „Партизан“ или „Соколана“ сећају на младост и лепе дане који су се поновним отварањем јаче засијали у меморији.
-Овде смо се окупљали, трчали, тренирали, радовали се, туговали, заједно почињали или настављали спортске приче Шапца. Срце ми је пуно када видим да су ту услови да нека нова деца започну своје приче – рекао је некадашњи репрезентативац и рукометаш Металопластике Петар Фајфрић.
Рукомет је само један од спортова који су прве тренинге одржали баш у данашњем Соколском дому.
-Многи мањи, али свакако популарни споротви почели су у Партизану: рвање, стони тенис, тренирао се бокс, гимнастика, карате. Драго ми је што се Спортски савез враћа на ово место и трудићемо се да омогућимо свим малим спортовима да бесплатним терминима унапредимо њихов рад и дамо базу за велике резултате. Биће ово дом спорта, сервис спорта и младости града – рекао је председник Спортског савеза Шапца Веселин Вуковић.
Уместо пресецања врпце, програм отварања био је нестандарднији. Предност су имали млади и најмлађи. Плесни студио „Рива“ и малишани из вртића „Бамби“ и „Младост“ кореографијама су званичнио отворили Соколану, а програм започео хор Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ извођењем државне химне.
-Спортисти остављају срце на терену, а верујем да је свима којима је овај објекат у успоменама, срце пуно радости када виде како данас он изгледа. Химна звучи лепше и моћније у оваквој сали. Поносан сам што смо у прилици да отворимо реконструисану Соколану, а већ мислимо и о другим објектима и будућности, јер попут спорта, нема живота од старих заслуга, већ је сваки дан ново доказивање – сматра председник Скупштине града Немања Пајић.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa