Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
Наручиоци одустају од своје робе из кине
ПОШИЉКЕ РЕДОВНО СТИЖУ У ШАБАЦ

Наручиоци одустају од своје робе из кине

Према свим доступним сазнањима, корона вирус се не може пренети са пакета на људе. Поједини суграђани одбијају да преузму пакете које су наручили и платили
Колико год се неко трудио да се игра са корона вирусом и прави разне шале, у реалном животу није баш тако.
Људи, у глобалу, виде шта се дешава у свету око себе. Није да баш сада живимо неку панику, али није реално ни завитлавати се са овако озбиљном ствари.
Корона вирус, дакле, напада, прелази границе. Код нас, тако кажу надлежни, за сада нема случајева, али не значи да неће бити. Оно што је сигурно јесте да корона вирус није ни толико страшан, нити толико безазлен колико се о њему прича.
Вирус се, по некаквом неписаном правилу, појавио у Кини. Оно где постоји нераскидива веза између Кине и Шапца је чувани - Алиекспрес. Ради се о интернет платформи за онлајн куповину свега и свачега. Од игле до боинга. Све се може купити преко Алиекспреса. Једино је мали проблем што се чека између две недеље и два месеца, али цена је та која диктира тржиште. А, она је вишеструка повољнија од било чега што се овде може купити.
То што се наручи, дакле, стигне из далеке Кине, а у тој земљи је корона вирус. Може ли се корона вирус пренети путем пошиљке је питање које мучи пасиониране љубитеље куповине уз помоћ Алиекспреса. Бојазан је, рекли бисмо, логична али за сада - неоснована.
Епидемиолог др Предраг Кон, Начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље у Београду каже да према свим сазнањима, корона вирус не може да се пренесе путем пакета.
- Оно што је до сада познато је да се овај вирус не може пренети путем пакета. Наравно, у одређеним условима би вероватно могао, али је то теорија. Једноставно, нема правилног одговора у потпуности и у потпуности тачних сазнања. Досадашња сазнања говоре да не може, али она, наравно, могу да се промене. Осим преноса са животиња резервоара инфекције на људе, евидентно је и интерхумано преношење вируса („са човека на човека). Нови корона вирус се преноси капљичним путем то јест удисањем капљица приликом кашља или кијања. Испитују се и други могући путеви преношења овог вируса - каже Кон.
Инкубација вируса траје од два дана до две недеље. Значи и да се неко у далекој Кини накашље на пакет који је спреман за слање у Шабац, тај вирус ће тешко преживети скоро двомесечни пут до града на Сави.
Страх се, међутим, увукао међу купце.
- Не знам каква је тренутно ситуација са куповином, али чини се да се није нешто драстично смањила количина пакета које испоручујемо по наручбинама са Алиекспреса. Тек ћемо видети наредних недеља. Приметили смо, међутим, да има све више суграђана који одбијају да приме пакет из Кине. Једноставно их не занима и одбију да преузму робу коју су платили - рекао нам је један од поштара.
Оно што представља проблем је да тај пакет напреузимање чека пет радних дана, а у случају да се не подигне, Пошта га враћа пошиљаоцу. Шта се даље дешава, то више није ни битно.

Дуго чекање
Један од проблема приликом наручивања робе са Алиекспреса је и чињеница да су многе авио компаније отказале летове из и за Кину. То у великој мери отежава пословање Алиекспреса, тако да ко год да је уназад неколико недеља наручио робу, мораће добро да се начека до она не дође до њега.


Огроман промет
Нема прецизних података колико грађани Србије потроше на дневном нивоу на Алиекспресу. Неки подаци говоре да се ради о минимум милион долара дневно. Занимљиво је, међутим, да је на Дан самаца, 11.11. 2019 , што се сматра најважнијим даном за трговину на овој платформи, платформа Алибаба, у оквиру које послује и Алиекспрес, за девет сати зарадила 22,6 милијарди долара.


Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa