Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
И Фејсбук  прескочи честитку
ПРЕСТУПНА ГОДИНА И ПРОБЛЕМИ СА РОЂЕНДАНОМ

И Фејсбук прескочи честитку

У Шапцу је од 1930. године рођено 97 људи управо 29. фебруара. И не само то, већ је четири бебе дошло на свет 29. фебруара ове године
Између претходног и овог броја Гласа Подриња забележен је један четворогодишњи феномен који се односи на преступну годину. Минула субота је означена као 29. дан у месецу фебруару.
То је резултат преступне године која је у календару сваке четврте године. Оно што је најнеобичније у овом датуму је то да неким људима баш тога дана дан рођења. За разлику од свих опсталих људи, они свој рођендан могу да славе тек сваке четврте године. У међувремену, рођендан обележавају или неки дан раније, или неки дан касније. На свету постоји око 4 милиона људи који су рођени на овај дан
У Шапцу је од 1930. године рођено 97 људи управо 29. фебруара. И не само то, већ је четири бебе дошло на свет 29. фебруара ове године.
Према речима људи који раде у шабачкој матичној служби, на сву срећу, не постоји ниједан једини административни проблем за људе који су рођени последњег дана фебруара у преступној години. Изузев, ако склонимо ту чињеницу да њихов датум не постоји у три годишња календара између два рођендана.
Један од проблема је и тај што, на пример, младима на Фејсбуку не стижу честитке за рођендан ако су рођени 29. фебруара. Тај податак неће знати ни њихови пријатељи, јер неће бити обавештени, пошто тог датума нема када се не ради о преступној години.
Наш суграђанин Ј. М. рођен је 29. фербуара 1980. године.
- Ако бих се придржавао тачно датума, ове године сам напунио 10 година, а у ствари имао сам прави мали јубилеј - 40. Немам неку одређену замену за рођендан, типа да ли ћу га славити 28. фебруара или 1. марта. Када се договоримо у кући тада га и славим. Углавном деца пресуде. Искрено, знао сам да будем, као дете, тужан што немам рођендан, али родитељи су увек били ту да тај осећај туге разбију - рекао нам је наш суграђанин.
Када већ говоримо о рођенданима, не треба заборавити да на преступни дан људи и умиру, а једна од ретких људи који је рођен и умро 29 фебруара преступне године је Џејмс Милн Вилсон, премијер Танзаније. Он је 29. фебруар 1812. године, а умро је на свој „17“ рођендан 1880. године у 68мој години живота.
Он што је за преступну годину занимљиво, јесте и чињеница да у од увођења вишестраначког система у Србији, избори редовно организовани у преступним годинама. тако је случај и са овом.

Усклађивање календара и соларне године
Преступна година је година која има 366 дана, за разлику од осталих година које имају 365 дана. Разлог томе је усклађивање календарске године са астрономском годином, да не би с временом Нова година пала у лето, а грожђе дозревало у децембру или јануару. Тако месец фебруар, који иначе има 28 дана, у преступној години има 29 дана. Године које нису преступне се зову просте године. Једна соларна година (тј. време које је потребно нашој планети да уради једну пуну ротацију око сунца) траје отприлике 365 дана, 5 сати, 48 минута и 46 секунди. Тих додатних 5 и нешто сати времена, о којима нико не воли да говори, управо су разлог зашто имамо преступне године.
Н. К.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa