Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
Време, отисак и сећање
У сусрет Позоришном пролећу

Време, отисак и сећање

Фестивал „Позоришно пролеће“ од 6. до 13. априла у Шапцу. Актуелне теме. Преплитање прошлости, садашњости и траг који човек, уметник оставља у времену. Седам драмских остварења и представа у част награђених
Фестивал „Позоришно пролеће“, као смотра најрепрезентативнијих продукција институционалних позоришта Србије, постоји од 2016. године. Критеријум за селекцију је висок уметнички ниво у свим сегментима позоришног чина, а ове године љубитељима драмске уметности доноси представе под мотом „Време, отисак и сећање“. Фестивал ће бити одржан у периоду од 6. до 13. априла. Организатори су Град Шабац и Шабачко позориште, као и претходних година, селектор Зоран Карајић.
-Као тема ми се наметнуло време и отисак човековог стопала у том времену. Шта нам тај отисак у времену говори данас, да ли га ми разумемо, да ли можемо ишта да прочитамо из њега, да га растумачимо, да штогод научимо? Трагом тих питања позвао сам ове представе, свестан да коначних одговора нема: Сумрак богова - Београдско драмско позориште, Коса - Позориште младих Нови Сад и Новосадско позориште, Semper idem - Народно позориште Сомбор, Травничка хроника - Српско народно позориште Нови Сад и Народно позориште Сомбор, Употреба човека - Нови тврђава театар, Будва град Театар , Eastwest центар из Сарајева, Новосадско позориште, Лепа Брана project - Битеф театар, Тre sorelle - Звездара театар и у част награђених Нечиста крв - Позориште ''Бора Станковић'' Врање.
Нажалост, неке представе, попут „Нечисте крви“ Народног позоришта и „Маму му...“, Југословенског драмског позоришта, због техничких услова нису могле да стану на сцену Шабачког позоришта. Представа „М.И.Р.А.“, Битеф театра, која је требало да буде једна од окосница фестивала, не може да дође јер су глумице заузете у време одржавања фестивала, као и „Дабогда те мајка родила“ Атеље-а 212.
Посебно жалим, што, после дугог колебања, у званични програм нисам уврстио „Ану Карењину“, Новосадског позоришта.
Морам да истакнем веома успешне реализације у такозваним малим позориштима: „Лавина“- Регионално позориште Нови Пазар и Пулс театар Лазаревац, „Жене из Троје“- Народно позориште Приштина и Позориште ''Зоран Радмиловић' Зајечар, „Страх“ - Народно позориште Пирот, Петра, Позориште ''Зоран Радмиловић'' из Зајечара, „Ана Франк“, Шабачког позоришта, „Густав“- Костолањи Деже, Суботица, „Радничка хроника“ - Народно позориште из Суботице, „Господин Мокинпот“, Позориште ''Тоша Јовановић'' из Зрењанина - рекао је селектор Позоришног пролећа Зоран Карајић.
Уз главни део програма предвиђен је и пратећи део Фестивала. Као и претходних година одигране представе биће испраћене разговорима о процесу рада, појединачним елементима сваке представе, као и темама које представе отварају у Галерији „Владислав Лалицки“ Шабачког позоришта, а модератор Округлих столова биће Драгана Бошковић.
Уз разговоре планирана су и јавна читања одабраних текстова са конкурса Стеријиног позорја у Салу Винавер Библиотеке Шабачке, сали Kултурног центра, Медијатеци Народног музеја у Шапцу, Музеју Шабачких Јевреја и Међуопштинским историјским архиву Шабац, јер се овај програм успоставио као значајан простор за разговор о новим тенденцијама савремене драме, идеја нам је да га ове године употпунимо трибином, чији би учесници били млади аутори, гости и чланови жирија фестивала. Трибине, причаонице са истакнутим актерима, Сцена „Ласта“ посвећена деци и младима, едукативни садржаји за најмлађе, изложба фотографија “Шабац и време“ чланова фото-секције Школе примењених уметности Шабац уз радионице сценског покрета само су део предвиђених садржаја Позоришног пролећа. Улични перформанс затвориће овогодишњу театарску смотру у Шапцу.
-Према идеји селектора Зорана Kарајића, на овогодишњем Позоришном пролећу, Шабачко позориште ће, у сарадњи са Библиотеком Шабачком, у оквиру библиотечког простора, отворити полицу посвећену Драгици Росић, истакнутом преводиоцу, књижевници и списатељици, родом из Шапца - истакла је директорка Шабачког позоришта Милена Богавац и додала да ће пратећи програм бити садржајан, уз новине као што је квиз знања о позоришту која је потекла од чланова Омладинског клуба градског театра.

Програм
Сумрак богова - Београдско драмско позориште, Коса - Позориште младих Нови Сад и Новосадско позориште, Semper idem - Народно позориште Сомбор, Травничка хроника - Српско народно позориште Нови Сад и Народно позориште Сомбор, Употреба човека - Нови тврђава театар, Будва град Театар , Eastwest центар из Сарајева, Новосадско позориште, Лепа Брана project - Битеф театар, Тre sorelle - Звездара театар и у част награђених Нечиста крв - Позориште ''Бора Станковић'' Врање.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa