Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
Још две године за  пререгистрацију оружја
ИЗМЕНА ЗАКОНА УСВОЈЕНА У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Још две године за пререгистрацију оружја

Народни посланици подржали су у скупштинској расправи Предлог закона о измени Закона о оружју и муницији, и истакли да се грађанима мора омогућити додатни рок за пререгистрацију оружја.
Александар Стевановић из Странке модерне Србије рекао је да продужење рока није спорно, али да пре свега треба побољшати планирање код доношења закона.
-Није то први пут да донесемо закон, а нисмо у стању да га имплементирамо јер немемо административних капацитета, или грађани нису о томе довољно обевештени”, рекао је Стевановић и додао да треба боље планирати.
Он је истакао да је боље потценити моћ државних органа и заинтересованост грађана, па конзервативно планирати рокове, него да се сваке године рокови за испуњење обавеза продужавају.
Посланик Неђо Јовановић рекао је да ће Социјалистичка партија Србије (СПС) подржати закон имајући у виду да је реч о 650 хиљада грађана који поседују 950 хиљада комада дугих или кратких цеви и да је у претходном року заиста било тешко да сви испуне обавезе.
Он је додао да се ипак не сме дозволити ни да се грађани због сталног одлагања, оглушују о своје обавезе и да то треба прецизирати.
Посланик Српске радикалне странке Божидар Делић проценио је да скоро милион грађана има оружје и да претходни рок није био реалан, нарочито јер се први пут од свих власника оружја тражио и здравствени преглед.
Делић је указао и да је неправедно што су многи грађани који су некада, пошто се, како каже “одржавала Застава па се куповало оружје које је било и лично и службено”, у пензију одлазили са два или три оружја у поседу, данас морају да плаћају велики порез.
Део њих се одриче и враћа МУП-у оружје које никад није коришћено, које је још конзервирано, па је Делић питао да л је то по Уставу јер то ипак приватна имовина добијена на поклон.
Један од предлагача Ђорђе Комленски из Покрета социјалиста нагласио је да је ретко који предлог имао овако једногласну подршку.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa