Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
Не пристајем  да људи са стране штите интересе мог града
МАЈА МИЛИЋЕВИЋ, ЧЛАНИЦА ГЛАВНОГ ОДБОРА СПС-А И ПРЕДСЕДНИЦА ГО СПС-А ШАБАЦ У ОСТАВЦИ, О ДОВЕДЕНИМ
“СТРУЧЊАЦИМА” ДА КАДРИРАЈУ ПО ШАПЦУ, ПРАКСИ ДА СЕ КОД НАПРЕДЊАКА ИДЕ ПО МИШЉЕЊЕ И ШТЕТИ ЗА ШАБАЧКИ СПС

Не пристајем да људи са стране штите интересе мог града

Ако ће да нам одлучују људи из Ваљева и Богатића, а ми да будемо само извршиоци, то ме не занима. Али ме занима да на овај начин, јавно образложим шта се десило, каже Маја Милићевић
Маја Милићевић је деценију чланства у Социјалистичкој партији Србије (СПС) обележила као председница Градског одбора (ГО) Шабац и као функционерка коју су “мангупи из сопствених редова” проценили као неспособну да одржи јединство, освежи и оснажи шабачки СПС. Она за „Глас Подриња“ открива ко наноси штету Партији, ко су мангупи и зашто не жели у то друштво.
Током свог двадесеттрогодишњег стажа у Општој болници Шабац, Маја у својој професионалној биографији има звање више медицинске сестре, координаторке за едукацију, председнице Неуролошке секције Савеза удружења здравствених радника, оснивача и председнице, сада потпредседнице синдикалне организације “Слога”, најбројније у западној Србији.
Одгојена у духу левичарских идеја, породично привржена социјалистичкој мисли, тврди да се не мири са чињеницом да друге странке кадрирају у њеној партији и да се не плаши претњи, баш због тога што је жена. “Ја сам Шапчанка, волим свој град и нећу дозволити да људи са стране тобоже штите интересе мог града само да не би угрозили сопствене интересе и коалицију”, поручује она и износи хронологију урушавања угледа шабачког СПС-а.
Пре и после Бортића
СПС је пролазила кроз различите фазе и када се десио тај расцеп у Градском одбору, након одласка Зорана Бортића и других руководилаца, преузела сам одговорност и добила поверење централе да спроведемо изборну конференцију и то у року од три месеца. То је веома кратак период да се после неколико година привременог руководства људи сакупе и поново врате у редове насег ГО. Били су разочарани. Брзо смо остварили идеју да формирамо свих 61 месни одбор, затим ГО који броји 51 члана и Извршни одбор (ИО) од 15 чланова.
На изборној конференцији, у оквиру плана, говорила сам да ћемо се базирати на социјалној политици, едукацији, сарадњи са борачким организацијама, синдикатима, што смо у току ове три године и остварили. Дошло нам је младих људи и жена. Имали смо неколико успешних трибина, врло посећених, добровољних давалаштва крви, организација састанака и посета са Форумом жена 8. марта, конгреса… Стари чланови уз уважавање и поштовање су били ту, и, иако нисмо имали ресурса, веома лепо смо се интегрисали сви заједно. Наравно, сваки пут сам настојала да имамо у нашем граду сопствени идентитет и да нам то буде знак препознавања на политичкој сцени Шапца. Присутни смо били и у медијима али увек са поводом и са разлогом. На састанцима су одлуке доношене једногласно. Тако да, и када смо одлучивали о неком проблему, на пример члан који се вербално и физички обрачунава у ГО, ми смо га једногласно искључили. Исто тако смо једногласно разрешили људе за које смо схватили и увидели да их води само лична корист и све друго, само не наша идеологија.
Потпредседници СПС-а код напредњака по мишљење
Две године ми радимо и спремамо се за изборе, договарамо се са нашим члановима. Листу одборника правимо да буду све наши чланови и јавно, пред члановима ГО.
Имали смо одборника Сашу Филиповића, који није заступао ставове ГО СПС-а, ниједном се на скупштинском заседању није огласио као представник СПС-а, стално је у Српској напредној странци. Ми смо одлучили да га разрешимо улоге потпредседника. Такође други потпредседник Никола Милутиновић, који је преко СПС-а добио директорско место, стално је у СНС-у и иде по месним заједницама, а не улази у партију месецима, прети, а већ је био у затвору. Одлучили смо да и њега разрешимо дужности.
Након састанка на ком су била присутна 43 члана, ГО ми је, као председнику, једногласно указао поверење, као и Влади Трифуновићу, првом потпредседнику који је један од најстаријих чланова и врло привржен левичарској идеји. А једногласно неповерење и разрешење Саши Филиповићу и Николи Милутиновићу. Такође, члан који се вербално и физички сукобљавао и са мном и са осталима, Добривоје Недељковић, искључен је из Партије.
Координатори радо кадрирају по Шапцу
Ту се огледа наша снага јер су људи препознали ко је радио за нашу Партију, а ко за другу странку. Напустили су састанак одмах по усвајању дневног реда, јер да су имали снагу, људе или да су могли да демантују наводе, остали би. Позивали су се на то да немамо легитимитет али зар наши „потпредседници“ не знају да смо ми легитиман орган и да је све урађено у складу са Статутом СПС-а и Пословником ГО СПС-а Шабац?! Консултовали смо и једног од твораца Статута и дугогодишњег члана Статутарне комисије Станоја Пантелића, правника, који је уједно и члан нашег ГО и ИО.
Обавештени смо да смо добили новог координатора за Мачвански округ Драгана Јеремића, ког смо представили на ИО где смо били сви присутни. Током свог иступа, недвосмислено је показао намеру да кадрира и став да ми морамо нешто да радимо а он ће о свему да одлучује и да сам прави листу одборника. Затим да ће он бити шеф, а да ће Горан Макунчевић бити заменик Изборног штаба. Састанак је прекинут јер се позивао на Дачића и да тако мора, са нама или без нас. Такође, захтев је био да морам да опозовем одлуке које смо легитимно донели. Ми смо га замолили да напусти састанак или ћемо то ми учинити. Он је напустио. А ми смо одбили овакав начин рада, били јединствени, наставили састанак и донели одлуку да се о овоме обавести централа и да овако нешто нећемо прихватити.
“Стручњак” одлучује о свему
Са члановима ИО била сам на састанку са Владаном Заграђанином, председником ИО ГО СПС-а, Ђорђем Милићевићем и Драганом Јеремићем. Састанак је трајао дуго и био врло непријатан јер је Јеремић оптуживао да немамо ништа, да имам удружење пензионера, да ће он направити 15 одсто и довести привреднике и младе људе. Рекла сам: ако је тако, онда нека овај, очигледно “стручњак“, преузме моју улогу. Мој став је био да ми не желимо да радимо на начин за који се координатор залагао. Такође, да смо ми ти који одлучујемо о одборничкој листи и коалиционим партнерима. Али, речено је, да ће о свему томе координатор одлучити. На такав начин и у таквим условима не желим ни место народног посланика за које ме ГО Шабац предложио, а ни место председника који не може са својим људима да ради.
Лекар спреман и браве да обија
По завршетку састанка најавила сам одмор и одлазак у иностранство. Током мог десетодневног одсуства, дешава се то да нови в.д. председника Горан Макунчевић говори за ТВ Шабац, како је он дошао да нас уједини, како сам је смењена и како је ГО распуштен. Ништа од тога није тачно али да се један лекар, друг, члан Партије понаша тако, да са искљученим људима из Партије упада у просторије и обија браве, позива чланство које очекивано негодује, не жели да се одазове и са правом пита: где су Маја и Влада, секретар Никола и председник омладине Невена, а он одговара исто што је и на ТВ Шапцу изговорио.
Испадосмо неспособни
Ја имам одговорност и моралну обавезу да демантујем овај покушај навлачења публицитета некоме ко је дошао из Богатића да ради у Шапцу. Такође да се на овај начин, лажима, првенствено себи даје на значају, како би помпезно рекао да смо ми били неспособни и нисмо добро радили. То нећу да дозволим.
Ја на овај начин члановима ГО Шабац и осталима желим да кажем да смо за свој досадашњи рад увек били похваљени од централе и имали подршку. Такође, важно је да се зна да ГО Шабац није распуштен, само је нов у статусу в.д. Горан Макунчевић из Богатића, који је пре месец дана давао оставку на састанку Окружног одбора, а затим се неким чудом вратио и то баш нама у Шабац јер испадосмо неспособни.
Познат сценарио
Ми овакав сценарио гледамо већ трећи пут и врло нам је познат. Такође, после 20 дана руководства Горана Макунчевића спроведено је истраживање које показује да је рејтинг локалног СПС-а пао са 3,8 одсто на 1,2 одсто. Мени није потребна функција ако ја не могу да радим са нашим старим члановима и легитмним чланством. Ако ће да нам одлучују људи из Ваљева и Богатића, а ми да будемо само извршиоци, то ме не занима. Али ме занима да на овај начин, јавно образлозим шта се десило јер 10 дана то нисам могла, нисам била присутна у граду.
Остајем у СПС-у
Ја остајем и даље у СПС- у, нећу се помирити да нам друге странке кадрирају, нећу се плашити претњи баш због тога што сам жена. Ја сам Шапчанка, волим свој град и нећу дозволити да људи са стране тобоже штите интересе мог града само да не би угрозили сопствене интересе и коалицију.
Шабац је левичарски град, сигурна сам да ћу успети у намери да шабачки СПС спроводи изворну политику СПС-а у нашем граду, у било ком облику мог деловања, каже Маја Милићевић, председница ГО СПС Шабац у оставци.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa