Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
Град који подједнако поштује  предузетнике и раднике
КАКО ЈЕ ШАБАЦ ДРУГИ ПУТ ЗА РЕДОМ ДОШАО ДО ПРЕСТИЖНОГ
ПРИЗНАЊА СЕРВИСА FINANCIAL TIMSA -а, fDi Intelligence

Град који подједнако поштује предузетнике и раднике

Прошле године са радом почео Тренинг центар, осмишљено низ програма усклађених са реалним потребама незапослених, направљена спона између предузетника и тржишта рада преко Локалног партнерства за запошљавање, а дијалог са привредницима интензивиран преко Привредног савета. Само током 2019. продато је пет парцела на којима ће ове сезоне почети градња. Број оперативних привредника у Зони је 30, док је на територији Града током 2019. године основано 80 нових привредних друштава, и регистровано скоро 400 нових предузетника
Град Шабац се други пут за редом нашао на листи европских градова и региона са најбољом стратегијом за привлачење директних страних инвестиција сервиса престижног економског магазина Financial Times-а, fDi Intelligence. Вест која је обележила месец за нама била је повод за разговор са начелницом Одељења за локални економски развој.
Како је наш град задржао своју позицију међу најбољима у Европи, који се све кораци предузимају како би привредна клима у Шапцу била још повољнија и максимално снизила стопа незапослености, за “Глас Подриња” објашњава Виолета Шестић.
Видљиви резултати
Сервис Financial Times-а, fDi Intelligence једном у две године расписује позив за рангирање градова и региона Европе и градови који сматрају да су у претходном периоду постигли добре резултате могу да поднесу пријаву, без икаквих трошкова.
Та пријава по речима начелнице Одељења за локални економски развој подразумева одговоре на низ питања који се односе на услове пословања, али и резултате привредне активности у граду. Најважније је приказати чињенице које могу лако да се провере, а Шабац је у том смислу имао чиме да се похвали.
Прошле године је са радом почео Тренинг центар, који је за кратак временски период стекао оперативност и постао препознатљив као место где запослени могу да унапреде квалификације не би ли лакше дошли до веће зараде. Осмишљено је низ програма усклађених са реалним потребама незапослених, направљена спона између предузетника и тржишта рада преко Локалног партнерства за запошљавање, а дијалог са привредницима интензивиран преко Привредног савета. Захваљујући Европској унији град је решио три важне теме за сваког инветитора: одлагање отпада, третман отпадних вода, и насип.
-Све стратешке одлуке попут буџета, плана капиталних инвестиција, измена локалних комуналних такси и других аката у граду се доносе у консултацији са привредницима на седницама Привредног савета града Шапца. Са друге стране, кроз рад Локалног партнерства за запошљавање, места где поред представника града седе привредници, директори средњих стручних школа и представници Националне службе за запошљавање, заједно долазимо до информација о дефицитарним кадровима и у складу са тим планирамо обуке у оквиру тренинг центра. Док је у привлачењу страних инвестиција изузетно важан рад Комисије за праћење инвестиција која се у последњих пет година састаје сваког понедељка, а којом преседава председник Скупштине града Шапца, а чланови су градоначелник, заменик градоначелника, директори свих јавних преедузећа, начелници одељења градске управе- објашњава Виолета Шестић.
Привлачење инвеститора је тимски рад
Начелница Одељења за локални економски развој апострофира чињеницу да је привлачење инвеститора у један град тимски рад, а не резултат залагања појединца. Посао у којем учествују све градске службе како би инвеститор добио све што му је потребно за ефектан рад, а у складу је са Законом.
-Никада не обећавамо ништа што није могуће остварити. Ни један инвеститор није добио бесплатну земљу у нашој индустријској зони, али су зато сви добили инфраструктурно опремљену парцелу у тренутку када му је то требало- тврди начелница Одељења за локални економски развој.
Цифре говоре саме за себе
Колико су привредници задовољни условима у шабачкој индустријској зони говори и податак да је на овој локацији продато 32 парцеле у протекле четири године. Само током протекле године продато је пет парцела на којима ће ове сезоне почети градња.
-Последњих пет година имамо константан пад незапослености. Данас је у граду Шапцу запослено око 40.000 људи. Од прошле године је у евиденцији НСЗ 1.030 лица мање. Мада, када говоримо о смањењу незапослености, можда је релевантнији податак број осигураника у ПИО фонду, који је у односу на 2016. годину за 5.500 људи већи- објашњава Шестићева и каже да су сви наведени параметри узети у обзир у случају награде fDi Intelligence - а, и изразила сигурност да ће се шабац и убудуће налазити на високопозиционираном месту у рангирању градова и региона Европе.
Места за побољшање увек има
-Увек има ствари које треба побољшати- каже Шестићева и наводи да је у Шапцу тренутно скоро 4.000 предузетника који су у протеклом периоду на неки начин били запостављени, али не зато што никога нису интересовали, већ што је њихов рад, углавном, у домену републичких институција.
-Битно нам је да грађани Одељење за локални економски развој препознају као место на којем могу добити све информације у вези са њиховим послом без заказивања и најављивања. У протеклих седам дана код нас је било преко 50 предузетника. Трудимо се да их информишемо о свим актуелностима које се тичу њиховог посла ни нивоу града и државе. Посебно ме радује то њихово интересовање, јер само у комуникацији са грађанима ми можемо довести ставри на право место, и само у препознавању њихових стварних потреба бићемо у могућности да на прави начин расподелимо средства- каже Виолета Шестић.
Незапослени се питају
Кроз локлани акциони план запошљавања за 2020. годину дефинисано је неколико програма и мера које треба да подстакну додатно запошљавање у Шапцу. Недавно је завршен Конкурс за обуку за возаче Ц категорије, у току је реализација тренинг програма за основну информатичку обуку,завршен је конкурс за предузетнике који су основали фирму током 2019. године за финансирање трошкова књиговодствених услуга у висини од 6.000 динара, док је до 6. марта у току конкурс за оперативно коришћење 3Д штампача.
- У припреми је позив за обуку за рад на CNC машини-наводи Шестићева и поручује грађанима да се о новим конкурсима информишу на порталу Градске управе или штампаном издању“Гласу Подриња”, додајући да је тренутно у току анкета за незапослена лица о њиховим потребама, јер се у овом Одељењу не ради ништа што није у договору са њима.

Дуално образовање, образовање будућности
Актуелна тема и на седницама Привредног савета и Локалног партнерства за запошљавање је дуално образовање. Реч је о теми у републичкој надлежности, а у Граду се надају да ће од следеће школске године у Техничкој школи у Шапцу заживети бар једно одељење по овом моделу.
-Лепу сарадњу имамо са Регионалном привредном комором у Ваљеву. Недавно смо имали састанак са њиховим представницима како би нам ближе објаснили поступак и како бисмо анкетирали фирме да се укључе у цео процес. Због касне измене и допуне Закона, овај састанак је каснио, па су нажалост, приврединци имали само три дана, од којих два викенда, за изјашњавање о својим потребама. Поднесени су захтеви Комори, која даље по процедури шаље документ Министарству просвете - каже Шестићева.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa