Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
У сусрет  будућности  српске привреде
Завршена обука мехатронике за
прву групу запсолених у „Галебу“

У сусрет будућности српске привреде

Петнаест полазника окончало обуку. Од септембра нова група. Прва компанија у Србији која је исказала заинтересованост за сарадњу са Ернст Клет ДУАЛ школом. Ускоро академија за завариваче
После три месеца наставе и примене наученог на својим радним местима, део запослених у компанији „Галеб“ полагањем усменог и практичног дела испита завршили су обуку програма „Одржавање механтронских система“, а истовремено отпочели каријеру са знањем на вишем нивоу, што ће истовремено допринети и личном и просперитету комапније у којој раде.
- Запослени управљају машинама чија вредност износи неколико стотина хиљада евра, неке имају и милионску вредност. Знањем се смањује могућност потенцијалне хаварије, а истовремено се олакшава одржавање машина у пуном потенцијалу. На другој страни запослени знање стечено у школи подигли су на виши ниво из области електронике, механике, аутоматике, пнеуматике, пројектовања, машинства – истиче председник компаније „Галеб“ Радослав Веселиновић.
Све поменуто омогућено је кроз сарадњу Ернст Клет ДУАЛ (Ernst Klett DUAL) школе, огранка Ernst Klett Präsenzlernen Osteuropa GmbH и шабачког предузећа. Огранак чије је седиште у Београду реализује и руководи пројектом имплементације дуалне школе у Србији. У Шапцу су реализовали програм обуке где је укључено 15 запослених, различитог нивоа искуства, школске спреме и са различитих радних места.
-Сви наши програми направљени су фокусирајући се на примењивост по немачком дуалном моделу, а у креирању програма мехатронике учествовали су стручњаци са Техничког универитета из Фрајбурга. Када смо почели преговоре у јулу, шабачка компанија “Галеб” је прва исказала интересовање. На тај начин је започео партнерски однос и сарадња се не завршава овде, већ се наставља у још више сегмената. Циљ Ернст Клет дуал школе је да кроз дуални принцип и примењиве програме где је фокус на практичном делу, помогне привреди Србије. Наш програм је посвећен презентовању најбоље европске праксе. Наша дидактичка опрема је врхунска и све што полазници вежбају током наставе у школи, одмах могу да примене у реалном окружењу. „Галеб“ је дао пример како једна компанија треба да реагује на потребе рада и развоја на тржишту и створи базу из које ће се успешно позиционирати на тржишту у будућности – наводи Оливера Гвозденов директор „Ернст Клет ДУАЛ“ школе.
Обуку је завршила само прва група, а Веселиновић истиче да ће убрзо, већ од септембра, још једна група запослених започети исти процес.
-Циљ је да бар 80 запослених, у наредне две године, прође курс за мехатроничара. Данас смо договорили сарадњу и кроз школу мехатронике и курс од 800 часова, где полазници, по успешно положеним завршним испитима, стичу пети степен стручне спреме. Дипломе је верификовало и наше Министарство просвете и оне су валидне у Немачкој и целој Европској унији – додаје Веслеиновић.
Нови вид кооперације биће у области заваривања, где „Галеб“ има искуство рада готово четири деценије, уземљи и иностранству. Од јесени ће почети са радом и јединствена Академија заваривања, што је још један јединствен пројекат, навели су у Ернст Клет ДУАЛ школи.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa