Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
ОПШТИНСКА ВЛАДА УСВОЈИЛА ПЛАН ЗАПОШЉАВАЊА

Број запослених премашио две хиљаде

Према речима начелника одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај и туризам Миодрага Тадића, упркос сталним запошљавањима број незапослених и даље је висок јер се на евиденцији Националне службе запошљавања налази нешто више од 1,4 хиљаде лица
Истовремено се сваке године повећава број оних који раде и у току прошле године било је скоро 2,3 хиљаде људи који су имали радно место
Предлог Локалног акционог плана запошљавања, који је већ усвојен на седници Општинског већа, наћи ће се ускоро и пред одборницима.
Према речима начелника одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај и туризам Миодрага Тадића, упркос сталним запошљавањима број незапослених и даље је висок јер се на евиденцији Националне службе запошљавања налази нешто више од 1,4 хиљаде лица.
Истовремено се сваке године повећава број оних који раде и у току прошле године било је скоро 2,3 хиљаде људи који су имали радно место.
– Стање на тржишту рада је такво да се јако мало смањује број незапослених и тај број је још увек веома висок. На евиденцији је тренутно 1414 лица али се повећава број запослених на територији општине Коцељева и он је, према подацима републичког завода за статистику као и завода за здравствено осигурање далеко премашио две хиљаде па је годишњи просек у 2019-ој био 2259- изјавио је Тадић и додао да је годишњи просек запослених у прошлој години био већи него 2018-е.
У документу се наводи да је стопа незапослености у овој општини око 18 одсто, скоро дупло већа од републичке.
–У трећем кварталу прошле године стопа незапослености на нивоу Репбулике Србије била је једноцифрена по први пут и износи 9,5 посто. Код нас, ако гледамо ове податке, још увек је то доста високо у односу на републички просек јер имамо велики број на евиденцији Националне службе. Питање је да ли сви баш траже посао на тој евиденцији али свакако то је податак са којим морамо оперисати и када ставимо однос између укупног броја незапослених и радно способног становништва на територији општине Коцељева којих има више од осам хиљада, добија се доста висока стопа незапослености. Питање је да ли је то реално јер можда тек трећина оних који су на евиденцији траже посао- оценио је Тадић.

ЈАВНИ РАДОВИ КАО МЕРА АКТИВНЕ ПОЛИТИКЕ ЗАПОШЉАВАЊА
До радног места најтеже долазе старији од 50 година и њих је на листи за посао 417, односно готово трећина од укупног броја. Такође, незапосленост жена је у овој општини незнатно већа од незапослености мушкараца.
Локални акциони план за 2020-у годину представља основни инструмент спровођења активне политике запошљавања на подручју ове општине и њиме су дефинисани приоритети, циљеви и политика запошљавања.
– Ми смо и ове године предвидели износ од три милиона динара за спровођење мера активне политике. У складу са националним планом ми ћемо конкурисати код надлежног министарства за суфинансирање и тражити још толико новца па ако будемо имали износ од шест милиона то је већ озбиљна цифра, тако да је пројектован број лица који евентуално можемо запослити у оквиру јавних радова 40 на период од четири месеца- рекао је начелник одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај и туризам.
Он је говорио и о ефектима јавних радова, позитивним и негативним странама у пракси и том приликом оценио да су људи недовољно стимулисани за ангажовање на одређеним пословима.
– Постоје и друге мере али ми се опредељујемо за ову јер је процена да је то у овом моменту мера којом можемо да обухватимо најшири број људи са разноразним профилима занимања и да је то корисно у одређеним предузећима.
Веома је корисно када је у питању запошљавање у јавном комуналном предузећу јер се остварују одређени друштвени интереси. Такође је добра мера и у Дому здравља где обично запошљавамо медицинске сестре. У вртићу је доста позитивних ефеката, такође и у Црвеном крсту. Мислим да је нешто мањи ефекат у библиотеци, али је значајан- сматра Тадић.
Он је додао да је ефекат јавних радова био бољи у претходним годинама и подсетио да надокнаде за послове у оквиру ове мере запошљавања нису велике.
–Надокнада је испод минималне зараде, 22 хиљаде динара месечно. Мислим да ни људи нису превише стимулисани у задње две године да раде за тај новац неке тешке физичке послове. Надокнада је иста за све, без обзира на стручну спрему или на природу посла за који су ангажовани, што није реално- поручио је Тадић.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa