Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
За останак и опстанак
ПРЕДСТАВЉЕНА ГРУПА ГРАЂАНА “ОПСТАНАК”

За останак и опстанак

Група грађана “Опстанак” изаћи ће на локалне изборе у Шапцу. Иако ново име, Божидар Катић, председник ГГ и Срђан Митрашиновић председник Извршног одбора, добро су позната лица у граду. Кажу, најбоља препорука су им остварени резултати, а свој програм представљају уз слоган “За опстанак, јаче од бојкота”.
Политика “Опстанка” базираће се на четири стуба: породица, образовање, пољопривреда и очување традиције. Поносни су на остварено кроз покрет “Три плус” и удружење “Церски марш”, али и што се Шабац позиционирао на туристичкој мапи Србије. Убудуће ће се залагати за још већа права породица са децом, али и бољу пољопривредну политику, доступније квалитетно образовање, као и да шабачкој деци приближе славну историју и традицију.
-Породица јесте темељ на ком стоје села и градови, и нација и држава. Породица јесте први приоритет у нашој борби за опстанак. Пропаст нашег друштва највише и најснажније се види у овом домену. Данас се људи тешко одлучују за формирање породице, једно дете је правило, два су већ луксуз, а треће изузетак. Да би опстали и остали потребно је да троје и више деце има 45 одсто породица. Сада је тај проценат само 7,8 одсто. Наши резултати у претходном периоду показују да се ствари могу променити. У нашем програму представићемо низ мера којима ће породице добити пре свега место које заслужују у друштву, али и читав низ олакшица и стимулативних мера које треба да обезбеде да нас има више, да растемо, да нам се рађају и расту, у најбољим условима, сва деца и да тако добијемо борбу за опстанак, рекао је Божидар Катић.
Посредством Удружења “Три плус”, које подржава породице са троје и више деце, у Шапцу је подељено око 1.000 “Поносних картица” за исто толико породица. Картице имаоцима омогућавају бројне попусте, а у Шапцу велики број спортских клубова свој деци из оваквих породица даје бесплатно чланство, или бар велике попусте. Катић истиче да пре две године више од 70 одсто деце из вишедетних породица није могло да тренира спорт који је желело, а сада нема ниједно такво дете.
-Раме уз раме са породицом као основном ћелијом људског друштва, образовање мора бити стуб на коме ћемо изборити опстанак. Морамо се неуморно борити против свих лоших појава које су нас задесиле, морамо подићи глас против монопола страних издавача наших уџбеника, морамо инсистирати на решавању питања спорног трошења милиона евра на увођење електронских дневника. Не смемо одустати од питања смисла дигитализације док већина школа у Србији нема решено питање мокрог чвора, као ни од питања нормалности чињенице да ранац првака тежи више од десет килограма, као и наставити са питањем ко и када ће преузети одговорност за годинама катастрофалне резултате на писа тестовима. Поред наведених проблема, ми нудимо и конкретна решења, она која јесу у домену јединице локалне самоуправе, а која доприносе бољим условима за учење и већој мотивисаности деце, изјавио је Срђан Митрашиновић и додао да ко жели да уништи један народ треба да му уништи породицу и образовање. Да до тога не би дошло истиче да би Шабац опстао мора бити универзитетски центар.
Митрашиновић је навео да готово две трећине становника на територији Шапца има директну или индиректну везу са селом.
-Уколико једна Француска може да се поноси чињеницом да је пољопривредна земља, не видимо ни један разлог да се ми тога срамимо. Први полет Србија је доживела управо на крилима пољопривредне реформе коју је спровео Милош Обреновић. Холандија је одличан пример државе која има обрадиву површину мању од територије Војводине, а остварује неупоредиво веће приходе од нас. Разлог сигурно јесте лоша аграрна политика која је село довела на руб егзистенције. Неопходно је кренути од аграрног буџета, поражавајућа и неприхватљива чињеница јесте да републички аграрни буџет јесте мањи од пет одсто, локални још нижи, док је у ЕУ он на просеку од чак 36 одсто. Прича о пољопривреди јесте прича о здрављу, а само здрава нација може ићи напред. Нужан је нов приступ аграрној политици, дугорочан план, низ краткорочних, нов систем субвенција и наша села ће са вредним и честитим домаћинима сигурно опстати, рекао је Митрашиновић.
Удружење ”Церски марш” већ 11. годину чува сећање на претке изгинуле у Церској бици. Манифестација која је почела тако што је 50-ак ентузијаста отишло пешке до Текериша, нарасла је на 3.000 људи.
Прошле године поново су успостављене старе везе са острвом Крф и план је да се овог лета тамо подигне камп за најуспешнију шабачку децу.
-Како породица држи села и градове, тако традиција чува душу и осећај једног народа. Само народ који зна своју прошлост има будућност. Та свест о томе ко смо, шта смо и одакле смо јесте једини начин да знамо и куда треба да идемо у будућности. Прича о кампу за наше најбоље на Крфу јесте спој идеје о награђивању најбољих и учењу о својој прошлости, страдањима и нади која је спасла наш народ у најтежим тренуцима, као и о томе како човек који је свестан и предан својој традицији може да учини чуда и да издржи неиздрживо, пређе непрелазно и да из своје традиције и вере победи у свакој борби за опстанак, закључио је Катић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa