Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
Спречите да  ваше биљке пате
ЗНАЦИ НЕДОСТАТКА ПОЈЕДИНИХ ХРАНИДБЕНИХ
ЕЛЕМЕНАТА ПРИ ГАЈЕЊУ ПОВРЋА

Спречите да ваше биљке пате

У Мачванском региону плодовито поврће заузима значајне површине наших повртара. Током гајења при недовољном уношењу хранива јављају се поједини симптоми који често пољопривредне произвођаче наводе на сумњу да су у питању биљне болести. И саме биљке пате ако су у питању недостаци хране која је потребна за несметано плодоношење. Тако се на плодовима паприке и парадајза уколико је смањен унос калцијума ( Cа ) током интензивног порасата плодова, управо на плодовима јавља сува трулеж, што представља типичан симптом недостатка калцијума јер је то градивни елемент који се споро креће кроз биљку и због тога се након образовања плодова и препоручује његова фолијарна примена сваких 7-10 дана
Симптоми недостатка (Ca) на плоду паприке
У почетним развојним фазама биљака мање су потребе за N и P, али максималне потребе су након затварања редова, док су потребе за К веће у почетку и опадају од фазе цветања.
N је веома важан за биљку кромпира и висок садржај овог елемента стимулише раст чиме, одлаже цветање и формирање кртола, док при недостатку, биљке су ниже, приметно је жућење чиме и смањен принос таквог усева. И код других врста гајених биљака симптоми недостатка N су исти.
P је елемент који је важан током раног периода развоја саме биљке, и нпр. код кромпира за рано заметање кртола. Количина унетог P треба да је у сразмерном односу са N и К. Код уношења P у киселе супстрате долази до његове фиксације и као такав P постаје неприступачан те биљка не може да га користи. Симптоми недостатка су: закржљале биљке, листови тамнозелени уврћу се ка горе и често добијају љубичасту нијансу.
К утиче на принос и квалитет плодова. Код кромпира утиче на специфичну масу и на садржај редукованих шећера као и на квалитет чувања кртола. Услед недостатка током вегетације биљке су закржљале, столони скраћени, млади листови наборани и уврћу се ка унутрашњој страни лиске. На листовима се може јавити црна пигментација.
Мг услед недостатка на младом лишћу јавља се хлороза и смеђа пегавост која је симетрична у односу на главни нерв. Хлороза прелази у палеж и некрозу паренхима лиске док је по ободу лиске зелена боја интензивна. Нижи листови прво одумиру, а касније и цела биљка.
Мн његов недостатак је чешћи на лаким песковитим земљиштима где је pH 5,5. Вршно младо лишће се увија ка горе. Ткиво листа постаје жућкасто са пуно некротичних тачака дуж главног нерва.
S слични су симптоми недостатка као код N али се недостаци прво јављају на младим листовима. Листови постају уједначено жути, стабљике танке, кратке и склоне одрвењавању.
B растући меристем биљке тј. сами врх је жбунаст има кратке интернодије, док листови постају дебљи увијени ка горе тамне и пропадају.
Уједначена и добро испланирана исхрана биљака допринеће добром здравственом и кондиционом стању усева током вегетације, што је веома важно јер таква избалансирана исхрана доприноси отпорности гајених биљака на биљне болести које се чешће јављају код усева који су кондиционо слаби. На тај начин биљка која је добила довољно хране током раста и развоја, донеће и добар принос и квалитет плодова због којих се и гаји, што и јесте циљ сваке биљне производње
Дипл. Инж. Славица Максимовић, ПССС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa