Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
Оштећења је могуће санирати
ПОЛЕГАЊЕ РАСАДА-ПРОУЗРОКОВАЧ Pythium spp.

Оштећења је могуће санирати

Током производње расада овај патоген може проузроковати значајна оштећења на младим поницима при гајењу расада. Почетни симптоми су у виду воденастих пега које се увећавају, постају мрке боје и накрају ткиво се сасушује и некротира. Захваћено стабло младог поника у зони кореновог врата увек је тање од здравог дела, те се на том делу и савија оболела биљка расада те полеже. Ако су услови за развој паразита повољни (доста влаге, густ склоп, слабо проветравање) он се брзо преноси са биљке на биљку. На оболелим деловима биљака примећују се кончасти мицелијум беличасте боје који се протежу до површине земљишног супстрата и на крају се завршавају са мехурићем у који су смештени репродуктивни органи ове гљиве који сазревањем постају способни за нове заразе младих биљака. Полегањем биљке брзо вену зараза се шири на здраве биљке у расаду и то проузрокује нагло пропадање расада.
Мере за сузбијање: не правити велику густину током сетве, не превише заливати, редовно проветравати заштићени простор у којем се гаји расад.
Хемијске мере борбе : заливање после сетве а пре ницања расада са препаратом на бази a.m. propomokarb hidrohlorid (BALB) у дози примене 0,2%. На 10 л раствора 20мл фунгицида, и са овом количином залити 6-8 м2 површине расада
Дипл.инж. Славица Максимовић, ПССС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa