Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
Заштитите своје усеве на време
ИНСЕКТИЦИДИ ЗА СУЗБИЈАЊЕ ШТЕТОЧИНА СЕМЕНА У ЗЕМЉИШТУ

Заштитите своје усеве на време

Присуство штеточина је у зависности од интензитета појаве истих, агротехничких мера и хемијских мера сузбијања. Оне наносе штете гајеним биљкама. Као штеточине на пољопривредним културама најчешће се јављају инсекти, гриње, нематоде, глодари…
С обзиром да се ближи пролећна сетва, у том смислу и наши пољопривредни произвођачи треба да размишљају како је најбоље да се семе које је одређено за сетву усева, на најбољи начин заштити од штетног дејства инсеката који могу у самом старту производње довести до значајних штета, а самим тим и економски ефекат ће значајно се одразити на даљи ток производње гајених култура.
Присуство штеточина је у зависности од интензитета појаве истих, агротехничких мера и хемијских мера сузбијања. Оне наносе штете гајеним биљкама. Као штеточине на пољопривредним културама најчешће се јављају инсекти, гриње, нематоде, глодари…
Штеточине у пољопривредној производњи према томе где се јављају могу бити надземне и земљишне.
Савремена пољопривредна производња и програм интегралне заштита биља потврдила је вишегодишњим резултатима да је третирање семена инсектицидима, успешан начин сузбијања штеточина. Предности сузбијања штеточина третирањем семена са инсектицидима огледа се у:
1. Смањеној количини активне материје по јединици површине у поређењу са применом гранулата у траке: коришћењем третираног семена инсектицидима аплицирана површина је свега 60 м2, док код примене гранулираног инсектицида у траке та површина је 500 м2, а што указује да третман семена игра велику улогу у заштити животне средине.
2. Искључује фолијарну примену инсектицида за неке надземне штеточине
3. Допринос заштити здравља људи и човекове средине (веома важно јер спречава атмосферско загађење)
4. Доприноси заштити пчела
5. Остваривање већег профита у производњи, третирање семена инсектицидима прихваћено је у заштити од штеточина већине ратарских култура (шећерна репа, сунцокрет, кукуруз, уљана репица, јечам…)
Приликом заштите усева од земљишних штеточина важно је знати колика је бројност ларви жичара, грчица, подгризајућих совица, јер то одређује избор инсектицида, дозу примене и начин апликације. Зато је веома важно урадити анализу земљишта на присуство поменутих штеточина. У противном, примена ове мере не би била оправдана са стране екологије и економије. Жичари су најзначајније земљишне штеточине, те се анализом земљишта одређује бројност ларви по м2, и на основу добијених резултата утврђује се потреба за применом инсектицида на присуство штеточина. Критичне вредности броја штетних жичара су различите за гајене културе те на основу истраживања наших стручњака се крећу од 1-5 на захваћеним површинама од 20-30%.
Неконтролисање бројности присутних земљишних штеточина, веома доводи до проређивања усева, где се третирано семе инсектицидима сеје на 100% површина, а честа пракса је да се произвођачима уз третирано семе, додају и гранулиране инсектициде приликом сетве. Сетвом третираног семена обезбеђује се заштита не само подземног дела гајене биљке него и надземног дела од штетних инсеката. На пример, ако се сеје третирано семе шећерне репе, на тај начин се штите биљке током пораста од репиног бувача, вашију, али тим третманом се делимично штити усев и од репине пипе. Усев сунцокрета где је семе третирано инсектицидима заштићено је од земљишних штеточина, али и од надземних штеточина, нарочито од вашију које су штеточине ране фазе развоја сунцокрета, а са економског становишта то је исплативије.
Примена инсектицида за третирање семена кукуруза прихвећена је у широким размерама од стране пољопривредних произвођача, а тиме се успешно контролишу земљишне штеточине и неке надземне штеточине (кукурузна пипа) уколико бројност тих штеточина није висока.
Контрола надземних штеточина третирањем семена успешно се постиже применом инсектицида на бази имидаклоприда (Pozitron –FS), и тиаметодзама (Cruisr 350-FS). Дорадни центри врше запрашивање семена и то је јасно назначено на декларацијама које треба чувати као доказ да је примењена активна материја инсектицида нанешена на семе приликом дораде.

Основни начини сузбијања штеточина су:
1. Уношењем инсектицида у земљиште
2. Преко листа –применом инсектицида фолијарно
3. Третирањем семена инсектицидима пре сетве
ПССС Шабац, дипл.инг. Славица Максимовић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa