Инфо

12. март 2020.12. мар 2020.
ФИТОТОКСИЧНОСТ ХЕРБИЦИДА ПРЕМА СОЈИ

Неправдено окривљени

Под одређеним околностима поједини хербициди могу изазвати оштећења (фитотоксичност) на биљкама соје, што се најчешће дешава када услови спољне средине умањују способност биљке да се опорави од хербицидног стреса.
— Увек избегавати примену хербицида у усеву под стресом или када из других разлога постоје предиспозиције за појаву фитотоксичности (у фази цветања и сл.).
— Увек примењивати препоручене количине хербицида у оптималним фазама усева и корова, исправном и калибрираном прскалицом, у повољним временским условима и уз употребу система означавања прохода прскалице да би се избегло преклапање.
— Један од најчешћих узрока фитотоксичности хербицида у соји је примена у већим количинама од препоручених. Ређе се дешава услед грешке у избору хербицида и његове количине, а чешће у примени хербицида услед преклапања прохода прскалице, третирања оаза корова, уских појасева и парцела неправилног облика, неисправних распрскивача, неквалитетног мешања хербицида у резервоару прскалице, неуједначеног механичког састава земљишта, мањег садржаја хумуса, итд.
- Фитотоксичност хербицида у пољу се манифестује у облику трака, на крајевима парцела, разних облика насталих услед спирања хербицида водом и других чиниоца који су повезани са особинама земљишта. Хербициди су понекад неправедно окривљени за оштећења соје која су се догодила услед деловања других фактора али са сличним симптомима. Симптоми оштећења могу варирати у зависности од начина излагања соје хербицидном стресу (преко земљишта или фолијарно). Код појединих земљишних хербицида са позиционом селективношћу, оштећења соје се могу јавити услед наглог испирања хербицида у зону кореновог система, при неповољним временским условима, код плитке сетве, на земљиштима лакшег механичког састава и др.
Дипл.инг Слободан Гошић саветодавац ПССС ШАБАЦ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa