Инфо

12. март 2020.12. мар 2020.
Град Шабац не ради на своју руку
ИМУНИЗАЦИЈА И ДРУГЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ТЕМЕ

Град Шабац не ради на своју руку

На конференцији за медије одржаној протеклог четвртка, било је речи о застоју у вези са набавком медицинске опреме за Општу болницу за коју је Град Шабац определио средства. Такође, разрешена је мистерија да ли су ХПВ вакцине бесплатне и којој поплуацији су намењене, како и када ће се спровести имунизација
Савет за здравље града Шапца, на седници одржаној 3. децембра протекле године, усвојио је предлог за планирање средстава у буџету града Шапца за 2020. годину за набавку скенера у Општој Болници Шабац. Одлуком о буџету града Шапца опредељена су средства у износу од 60 милиона динара. Крајем јануара, Град Шабац упутио је писмо Управи болнице у ком је наглашено да болница, уколико прихвата донацију од Града Шапца, достави техничке карактеристике за тражени уређај и све неопходне податке како би Град Шабац могао да спроведе јавну набавку за куповину истог. Управа болнице одговорила је да ће интензивирати састанке да би у најскорије време уследио одговор у вези са набавком медицинске опреме.
- С обзиром да је прошло више од месец дана, а посебно после раправе на парламенту, данас смо написали ново писмо Управи болнице о томе да ле ће прихватити донацију скенера од Града Шапца и, са тим у вези, да ли ће обезбедити неопходне услове и простор за постављање скенера, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Поред тога, Град Шабац издвојио је 30 милиона динара за пројекат реконструкције Опште болнице.
- Тај новац резервисан је у нашем буџету већ две године и ништа се не дешава. У споразуму о сарадњи између града Шапца и Опште болнице, у члану 2. стоји да је Општа болница „Др Лаза Лазаревић“ Шабац дужна да дефинише пројектни задатак за све здравствене и техничке параметре везане за функционисање болнице. Добио сам информацију да ће тај пројекат да кошта много више него што је првобитно било предвиђено и зато сам става да се одмах распише набавка и да видимо шта ће понуђачи да кажу, додао је Зеленовић.
После одлуке Града Шапца да ХПВ вакцина буде бесплатна за младе суграђане, почеле су да „колају“ приче да то није истина.
- Град Шабац донео је закониту одлуку на основу препорука Савета за здравље Града Шапца. Члан 14. Закона о јавном здрављу налаже да локална самоуправа има право да формулише оквир и пропише правила. Биће усвојен правилник на седници Савета за здравље који ће дефинисати како и на који начин се спроводи имунизација, које ће надлежне институције бити укључене и сви они који желе да буду део те приче. Поносан сам на чињеницу да је српска јавност одлуку Града Шапца поздравила са одушевљењем.
Град Шабац издвојио је 5 милиона динара за примарну здравствену заштиту, односно, за набавку вакцина против ХПВ вируса, који је повезан са 99.7 одсто случајева рака грлића материце. Према речима др Милутина Икодиновића, чалана Градског већа, одлука града Шапца у складу је са Законом о здравственој заштити према правилнику о имунизацији.
- Активна имунизација која се спроводи вакционом против ХПВ вируса припада категорији препоручених вакцина. Град не ради ништа на своју руку. У првом кругу су деца од девете до дванаесте године, зато што је то најбоље тада урадити. Иначе, вакцину би требало да приме девојке од девете до двадесет шесте године, а мушкарци од девете до двадесет прве године. Опсег имунизације препоручен је девојчицама и дечацима од девете године, истакао је др Икодиновић.
Вакцине нису обавезне. Након анкетирања суграђана, биће организована едукација родитеља у школама, а потом предавања у која ће бити укључени здравствени радници.
- Када буде утврђен број деце, спровешћемо набавку. У сарадњи са надлежним установама здравствене заштите, ући ћемо у процес имунизације, истиче Зеленовић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa