Инфо

12. март 2020.12. мар 2020.
Упућен приговор на листу СНС
ГРАДСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА

Упућен приговор на листу СНС

Градска изборна комисија је, до закључења овог броја, прогласила је само листу Српске напредне странке „Александар Вучић – За нашу децу“.
Поред СНС, неопходне потписе је предала и листа „Небојша Зеленовић – Шабац је наш“, док се током јучерашњег дана очекивало да то уради и листа окупљена око Западне Србије.
Када је реч о листи актуелног градоначелника, ГИК је наложио да се у року од 48 сати исправи неправилност у вези са редоследом по питању родне равноправности.
ГИКу је уложен и приговор на проглашење листе „Александар Вучић – За нашу децу“, јер представници те листе нису доставили сагласност Александра Вучића за коришћење његовог имена као носиоца листе, што је законска обавеза.
Када је реч о роковима, ГИК мора најкасније 15 дана до избора да закључи листе за учешће на локалним изборима. Учесници избора, партије, коалиције, групе грађана, морају Комисији да предају 30 оверених потписа пунолетних грађана Шапца по кандидату за одродника. За пуну листу од 69 одборника потребно је предати најмање 2.070 оверених потписа.
Учесници на локалним изборима могу да предају и листе са мањим борјем кандидата за одборнике у Скупштини града, али најмање једну трећину – 23 одборника.
Нови сазив Скупштине града чиниће оне листе које пређу цензус од три одсто.
Упоредо са локланим изборима, у Србији ће 26. априла бити организовани и парламентарни и локални избори.

Вучић отказао предизборне активности
Упоредо са почетком предизборне кампање у Србији су забележени и први случајеви коронавируса Без обзира на чињеницу да су се стручњаци и сам председник шалили на појаву овог вируса у свету, председник Србије Александар Вучић је, из превентивних разлога, одлучио да до 1. априла откаже све планиране предизборне скупове. Пре њега, такву одлуку је донео опозициони Савез за Србију који је отказао све скупове у оквиру своје бојкот – кампање.

Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa