Инфо

12. март 2020.12. мар 2020.
Сигурнија варијанта
НОВА УЛАГАЊА ЗА СТАБИЛНО СНАБДЕВАЊЕ

Сигурнија варијанта

Радови на истражно-експлоатационој бушотини за бунар у Свилеуви се ових дана приводе крају. У току је испитивање, односно мерење количине вода које ће дати.
Према речима председника општине Душана Илинчића ови радови су део пројекта стабилнијег снабдевања водом у критичним периодима током године, не само Коцељеве, него и околних месних заједница где је пуштен цевовод.
-Ово је велики корак који смо започели у прошлој години. Дубина бунара је преко 200 метара а време ће показати колико ће воде бити у њему. Такође, корак на који смо се одлучили је да све бунаре спојимо у један кроз изградњу резервоара у Свилеуви. Његов капацитет биће 950 кубика. У њега ће се упумпавати вода и биће у директној вези са постојећим резервоаром у бившем Партизанском путу на делу магистралног пута Шабац- Ваљево који је капацитета 650 кубика. Предвиђено је да се нови резервоар, који ће се највероватније ове године радити, споји са већ постојећим резервоаром новим цевоводом и имаћемо воду која ће се директно транспортовати према постојећем резервоару, снабдевати га водом и одржавати добар и квалитетан притисак у насељу и околини одакле се грађани снабдевају- рекао је Илинчић и додао да ће од резероара који ће ићи од Свилеуве према Коцељеви налазити и пречистач воде, тако да ће свака евентуална примеса у води бити пречишћена и као таква стизати до Коцељеве и крајњих корисника.
Извођачки пројекат је завршен, добијена је грађевинска дозвола и завршене све предприпремне радње неопходно за расписивање јавне набавке за избор извођача.
Међу циљевима у овој години је бушење додатног бунара на једној од локација у зони водоснабдевања која би обезбедила нове количине воде и напајање будућег резервоара у Свилеуви.
-Суштина је следећа. Када је смањена потрошња воде да имамо шансе да се он напуни и стабилизује снабдевање корисника у критичним месецима током године. Такође, урађена је и аутоматизација, односно праћење и кретање воде унутар водо система тако да, све оно што је могуће урадити, ми смо урадили или радимо да бисмо обезбедили квалитетну воду и континуирано снабдевање како грађана тако и привреде. А захтеви су из дана у дан све већи посебно ако знамо да је сушан период и иза а вероватно и испред нас. Може се рећи да смо ушли у неку припремну фазу како бисмо наредну сезону дочекали много спремније него што је то било ранијих година- оценио је председник општине.
СНАБДЕВАЊЕ СА
АКУМУЛАЦИЈЕ СТУБО РОВНИ
У протеклом периоду завршена је студија оправданости са генералним пројектом водоснабдевања општине Коцељева са повезивањем на регионални водо систем “Колубара” акумулација “Стубо- Ровни” који је урадио “Енергопројект инжењеринг”.
Како је истакао Илинчић, ово су документи који ће у будућности омогућити почетак пројектовања водоводног система од Пећине према Коцељеви.
-То је далеко трајнија и сигурнија варијанта. Ми нисмо као општина били предвиђени у првобитном плану нити обухваћени, односно планирани за снабдевање са “Стубо- Ровни”. Међутим, очекује се да ће потребе за водом у наредном периоду бити све веће. Идемо корак напред и ако уђемо на време у реализацију имаћемо још једну допуну и велику сигурност у водоснабдевању у будућности што је веома битно, првенствено за становништво, али и за постојећу као и за будућу привреду која се буде определила за улагања на територији наше општине. Ми смо као општина придодати за снабдевање са ове акумулације по скраћеном поступку. Урадили смо документацију и све предприпремне радње са наше стране су одрађене тако да сада чекамо даље кораке. То је државни пројекат а један значајан документ који је усвојила Влада Републике Србије крајем јануара месеца је просторни план за подручје које је везано за брану “Стубо- Ровни”. И у том смо плану виђени. Велики, огроман успех садашњег руководства је прикључење на овај водо-систем које би мало вероватно било могуће без огромне подршке и ангажовања народног посланика Верољуба Матића и државе. Ми смо сада равноправни са свим другим општинама, па и Ваљевом-изјавио је председник општине. Коцељева ће засигурно имати бригу мање у наредним деценијама када је реч о стратешки важним питањима попут водоснабдевања јер без сигурности у овој области ни један крај нема будућност.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa