Инфо

2. април 2020.2. апр 2020.
Карантин с бригама
ДРАГАН МИХАИЛОВИЋ – ОДБОЈКАШКИ ТРЕНЕР

Карантин с бригама

У Орестијади „између две ватре“. Добар посао у Индији, следи нови ангажман. Брига о ситуацији после епидемије. Одбојка ће дуго трпети од ове паузе. Останите код куће
Нема тренинга, нема утакмица, нема извесности, нема сигурности, једино што постоји је време, то условљава карантин. Шабачки одбојкашки тренер Драган Михаиловић, доскорашњи селектор Индије, није потенцијални или стварни носилац вируса, али је у свом дому 24 сата, јер је то правило државе у којој живи.

-Налазимо се у Грчкој, Орестијади, овде је карантин изузетно строг, целодневни, само са посебном дозволом се излази. Раде пекаре, апотеке, супермаркети, банке, све друго је затворено. У Грчкој ситуација није алармантна, али су проценили да је овај вид превенције најбољи. У мом граду, Орестијади, сви смо „између две ватре“. Како смо на северу региона Еврос, у источној Македонији, на једној страни је корона вирус и строге мере, а на другој много миграната који покушавају да прођу границу Турске и Грчке, што је, у ствари граница Европе.

До недавно сте радили као селектор репрезентације Индије и у овој држави, која није позната по одбојци, направили запажене резултате?

-Одличан посао је урађен тамо. Успели смо оно у шта многи нисмо веровали. Освојили смо осмо место на Првенству Азије, обезбедили квалификације за Олимпијске игре у Токију. Желим да поменем и мог скаута Огњена Марковића који је био од изузетне помоћи у остваривању ових резултата. Изузетан потенцијал је присутан у Индији, добра организација и шансе да буду у Паризу 2024. много је већа и реалнија, него што је била ова. Уговор је истекао и радујем се новој одбојкашкој авантури на неком новом послу.

Шта се може рећи о азијској одбојци у овом тренутку?

-Тамо је традиционално добра одбојка. Јапан, Јужна Кореја су технички јаке, Иран, предвођен Игором Колаковићем и Драганом Кобиљским и Аустралија технички и физички одличне. Кина је подмладила екипу и сигурно је да ће у наредним годинама бити у борби за медаље, Катар чине 12 натурализованиох и два домаћа играча. Кинески Тајпеј је врло добар, предводи их наш тренер Бранислав Моро и помоћник Вулићевић и они су били најпријатније изненађење Првенства. У припремама смо победили Катар, одиграли 3:2 против Аустралије. Нису велике разлике, али предност Ирану, Јапану и Кореји дају јаке домаће лиге, учешће на највећим такмичењима, а, уз додатак Аустралије, то су и тимови са професионалцима који играју у Европи. У Азији много улажу у стране тренере. Чувени Раул Лозано је селектор Кине, Филип Блан Јапана, Лебедев Аустралије, свима позната имена.

Сада није ништа више извесно, али да ли су постојали разговори о новом ангажману?

-Као да сам осетио неке проблеме. Било је понуда, како клупских, тако и националних, убрзо по истеку уговора са Одбојкашким савезом Индије. Одлучио сам да сачекам до пролећа, наравно, нисам се надао да ће то бити овакво пролеће. Тренутно је важно да се ситуација са епидемијом разреши добро и да се вратимо нормалном животу. Ово је такав посао, никада не знате ко ће вас контактирати и предложити сарадњу. Задовољан сам сарадњом и са Светском одбојкашком федерацијом (ФИВБ), кроз ту сарадњу сам радио у Индији, надам се да ћу и на наредној дестинацији бити кроз ту сарадњу.

Може ли се претпоставити шта очекује спорт уопште и одбојку после овог непланираног и дугог застоја коме се још крај не назире?

-Чекају све економске потешкоће, већ сада се осећају, а што дуже траје епидемија, биће све горе. Спорт ће и те како осетити економске потешкоће. У нашем спорту ће бити тешко, јер није профитабилан у тој мери. Лиге су прекинуте углавном, а где нису биће велики проблем када се наставе, јер ће играчи изаћи из форме, а онда су повреде врло извесне. Не радују ме најаве да би до лета могло трајати све ово и нека моја процена је да ће одбојци требати бар две године да се опорави, наравно, све зависи од трајања епидемије и мера условљених њом. Ипак, здравље је најбитније и порука за моје драге Шапчане и све у Србији је да остану код куће.

Осмо место у Ирану
Најважније такмичење на коме је Михаиловић предводио Индију било је Првенство Азије одржано у Ирану. Пласман међу осам најбољих Индија је обезбедила победама над Казахстаном 3:2 и Оманом 3:1, а у мечу за полуфинале поражени су од Кореје 3:1, али је главни циљ остварен местом у четвртфиналу.
Квалификациони турнир је одржан у јануару у Кини, Индију је предводио Михаиловићев помоћник Сридхаран. Индуси су претрпели три пораза у реалној јакој конкуренцији Јужнe Кореје, Катара и Аустралије.
Д. Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa