Инфо

2. април 2020.2. апр 2020.
Онлајн КУЛтура
Водич кроз мени за душу

Онлајн КУЛтура

Наредне редове посветили смо анализи листе предлога онлајн доступних културних и едуактивних садржаја којима можете приступити из свог дома, без обзира на временске одреднице и тренутну глобалну здравствену, економску, привредну ситуацију. Уколико сте некада пожелели да завирите у предворје светске културне баштине, сада је прилика за онлајн (КУЛ)туру.

Версај


Очекивање: Поглед у сјајну, гламурозну прошлост Француске, велике нације богате историје, а све то из удобности свог дома. Уз пригодну музику, могуће је створити осећај како се заиста налазите у познатом здању
Реалност: У виртуалној посети, на располагању је више бесплатних тематских изложби посвећених француским краљевима и владарској палати. Сваку краси детаљан опис експоната, на француском и енглеском језику, док је у некима могућа и истинска виртуелна шетња просторијама величанственог здања у оквиру изложбе. Додатни плус је и видео запис који вас води кроз целокупан комплекс.


Народни музеј


Очекивање: Када је у питању ова институција културе очекивања у виртуелном свету нису била превелика.
Реалност: Врло пријатно изненађење. Почев од дизајна до понуде и садржаја. Попут Версаја у понуди су виртуелне туре кроз изложбе које садржински испуњавају практично све што је неопходно. Прикази експоната су квалитетни, а уз сваки постоји и кратак опис. Осим изложби, кроз кратке секвенце презентована је и стална поставка Народног музеја. Сајт нуди ћириличну и латиничну верзију.


Уфици


Очекивања: Уз кафу, пут до магичне Фиренце, нестварно лепе Тоскане и најважније институције културе бивше престонице Медичијевих, укратко тура која ће пружити контуре одговора због чега се не жале ни сати чекања у реду пред чаролијом Уфиција.
Реалност: Ванвременску уметност оличену у делима највећих уметника у историји можете видети кроз изложбе, где не изостају описи експоната на више језика, а један од њих је енглески. Ко воли видео продукцију, није лишен тог ужитка, уз живу реч кустоса, но недостатак је што у томе могу уживати само добри познаваоци италијанског. Наравно, не сме нико заборавити са каквим проблемима се суочава цела Италија услед корона вируса, а фејсбук страница Уфиција је, упркос томе, једна од најактивнијих и на дневном нивоу нуди различите садржаје кроз које обогаћује понуду.


Лувр


Очекивања: Виртуелна посета највећем и најпознатијем музеју у свету која ће надмашити оно што пружа Версај. Очекивања не могу бити мања за институцију која брижљиво чува 380 хиљада експоната од праисторије до XIX века.
Реалност: Визуелно не баш опчињавајући сајт, свакако испод нивоа институције коју представља. Попут других музеја и у Лувру је у понуди виртуелна шетња одређеним изложбама, али уместо водича стрелица вам указује куда можете да се крећете, док ће неки делови велике институције остати недодирљиви на овај начин. Уз експонате постоје објашњења, али је јако тешко пронаћи опцију која ће вам понудити она на енглеском језику.


НАСА галерија


Очекивања: После посете музејима који чувају материјално наслеђе далеких епоха, приказ америчке свемирске агенције који ће подсетити на нешто модерно уз футуристичке тенденције. Фотографије које на другом месту нису доступне. Свемир на длану.
Реалност: Заљубљеницима у тајне космоса нуди једноставну, брзу претрагу по појмовима према афинитетима, уз опцију преузимања садржаја за личну архиву. Осим квалитетних фотографија очекују вас и едукативни видео материјали. Имате прилику да упознате површину Марса, Месеца, али и видите како наша планета изгледа посматраиз свемира.

Метрополитен опера


Очекивања: Популарни „Мет“, јединствен, непоновљив, сан и животни циљ оперских певача и жеља љубитеља опере. Могућност да се бар делимично доживи моћ представе у институцији с оне стране „баре“.
Реалност: Често смо слушали како „култура не може да чека“, а у Мету је то дословно схваћено, те су реалност можда и превише пренели у виртуелни свет. Њујоршка опера јесте затворена услед епидемије, док у виртуелном свету ради по репертоару раније утврђеном. Као да сте баш у „великој јабуци“, представа почиње у тачно одређено време и само у том тренутку можете посматрати без регистрације, једноставним кликом. Није онемогућено уживање у операма већ одржаним или онима које следе, али то задовољство вас или кошта пет долара или регистрације на седмодневни бесплатан период, по чијем истеку новчана накнада нема алтернативу.

Берлинска филхармонија


Очекивања: Низ наступа славне филхармоније удаљених само један клик од уживања у чарима јединствене музичке форме синхронизације великог броја инструмената.
Реалност: Садржаји нису бесплатни, ни лако доступни. Постоји опција пробног периода од 30 дана, али је пре сваке активности неопходно да се региструјете на сајту Берлинске филхармоније.


Београдска филхармонија


Очекивања: Нада да ћемо кроз виртуозност чланова Београдске филхармоније моћи да парирамо Берлинској.
Реалност: Слоган каже „Уместо на Коларцу, петак у осам на јутјубу“. На њиховом каналу, свако петка од 20 часова биће учитан по неки концерт из претходних сезона. Како је реч о јутјуб каналу, уколико сте заузети у то време, наступ можете послушати у сваком другом термину.

Откриће листе


- classicfm.com
Очекивања - без
Реалност: Уколико волите изненађења већ на први поглед имате могућност укључења у наступ који је уредник раније одредио, односно слушање у радио форми. За љубитеље класичне музике који знају шта желе, мени нуди највећа имена овог правца. Ипак, није то оно што овај сајт чини открићем, већ то што уз класичну понуду радио станице, постоје и многи други садржаји повезани са композитором којег сте одабрали.

1.Бесплатно можете погледати виртуелну изложбу музеја Версај:
2. Најпознатији уметничка музеј Уфици: https://www.uffizi.it
3. Виртуелне туре Народног музеја: http://www.narodnimuzej.rs
4. Најзначајнији европски музеј Лувр отвара своја врата: https://www.louvre.fr
5. Филмски центар Србије отворио је свој канал на ком бесплатно можете гледати домаће филмове
5. Метрополитан Опера сваке вечери преноси наслов из своје серије уживо у HD квалитету снимка:
https://www.metopera.org
7. Берлинска филхармонија вас позива да бесплатно посетите њихову виртуелну концертну дворану и уживате: https://www.digitalconcerthall.com/en/
8. Концерти класичне музике уживо: https://www.classicfm.com
9. Народно позориште у Београду од сада ће на својим каналима публици пружати бесплатне online представе: https://www.narodnopozoriste.rs/
10. Атеље 212 ће за своју публику три пута недељно емитовати снимљене представе на свом каналу
11. Scribd отвара своју библиотеку за наредних месец дана
12. Anybooks је апликација на којој можете бесплатно читати књиге
13. Преко 450 бесплатних online курсева и предавања из различитих области који користе најпрестижнији Универзитети попут Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Yale и други (ИТ, медицина, уметност, инжењерство...) : https://www.freecodecamp.org
14. 190 светских универзитета омогућило је бесплатно похађање 600 курсева: https://www.classcentral.com
15. NASA библиотека уживо: https://images.nasa.gov
16. Листа подкаста из Србије и региона: https://podcast.rs
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa