Инфо

2. април 2020.2. апр 2020.
Припрема земљишта и оптимално време
КОРОВИ И ЊИХОВО СУЗБИЈАЊЕ У
СУНЦОКРЕТУ- Цлеарфиелд хибриди

Припрема земљишта и оптимално време

Поред добре предсетвене припреме земљишта, сетве, коју је пожељно обавити у оптималним временским роковима, неопходна је и хемијска заштита усева од корова
Један од основних проблема са којим се сусрећу пољопривредни произвођачи је коров.
Корови се јављају углавном као пратиоци гајених култура и често својом бројношћу гуше усев и одузимају му хранљиве материје из земљишта, чиме утичу на смањење приноса гајених биљака. Смањење приноса услед присуства коровске флоре је често веома велико, па је од изузетне важности да се на време почне са предузимањем адекватних мера за њихово сузбијање.
Поред добре предсетвене припреме земљишта, сетве, коју је пожељно обавити у оптималним временским роковима, неопходна је и хемијска заштита усева од корова.
Добри ефекти се постижу уколико се примене третмани после сетве, а пре ницања усева и корова. Хербициди са активном материјом пендиметалин+диметхенамид П (Њинг-П) и диметенамид ( Фронтиер Супер ) су системични и сузбијају усколисне корове : дивљи сирак из семена ( Соргхум халепенсе), мухарике ( Сетариа спп.), сврачица( Дигитариа сангуиналис), љуљ (Лолиум спп.), ливадарка (Поа спп.), просо( Паницум милиацеум), а такође и широколисне корове као пепељугу( Цхеноподиум) , штир (Полyгонум), кереће грожђе ( Соланум нигрум) И амброзију( Амбросиа артемисифолиа). Хербициди са оваквом активном материјом се примењују после сетве а пре ницања корова и гајене биљке. Доза примене је( Фронтиер Супер ) 1-1,2 л/ха и 4 л/ха(Њинг-П).
Корови највише утичу на смањење приноса нарочито у време ницања усева тј. у првим фазама развоја гајење биљке, тако што одузимају животни простор, храну и воду. Зато је важно сузбити широколисне корове на време, пре ницања усева, јер се круг понуђених активних материја сужава са порастом гајене биљке. Само квалитетни хербициди које одаберемо својим дејством након примене постижу жељени ефекат.
После ницања сунцокрета када усев има од 1-3 пара листова , а против једногодишњих и вишегодишњих широколисних и усколисних корова код хибрида Цлеарфиелд технологије применити а.м. имазамокс ( Пулсар, Икарус, Листего, Пассат…) и ова активна материја је одлично решење за чичак и амброзију у усеву сунцокрета по Цлеарфиелд технологији.
Дивљи сираки и други ризомски корови успешно се могу решити са а.м. флуазифоп-п-бутил (Белведере еџтра, Флоyд, Фусиладе форте, Флуписор, Нептун, Сунце, Виктоладе), препоручене дозе примене су 0,8-1,3 л/ха.
Уколико је сушан период и смањена влажност ваздуха а корови развијенији, смањена је ефикасност средства, препорука је применити више дозе препарата.
За ефикасније сузбијање вишегодишњих ризомских корова препоручује се међуредна обрада и уситњавање ризома 21 дан након примене хербицида. Оптимална температура за деловање овог хербицида је 10-25о⁰Целзијуса.
Најбољи начин у борби против корова је третман после сетве а пре ницања, јер се таквим поступком смањује потенцијал коровске флоре у датом усеву у великом проценту док касније само треба вршити примену корекције на врсте корова које се појаве у усеву.
ПССС Шабац, дипл.инж.
Славица Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa