Инфо

2. април 2020.2. апр 2020.

СЕТВА КУКУРУЗА: Потребно је да добро познајете парцеле


Сетва кукуруза на подручју 4 општине, које прати наша служба треба да буде на око 64000 ха. То је биљна врста која заузима највеће сетвене површине, веома значајна у исхрани стоке и мора јој се посветити доста пажње.
Оно што наши пољопривредници треба да знају, јесте пре свега да познају добро своје парцеле у смислу механичког састава. Лакша земљишта се брже загревају и на њима сетва треба да почне раније у односу на тежа иловастија. Предсетвена припрема треба да буде што боља, како би семе могло што пре да клија и уједначено ниче што ће омогућити одређени број биљака по ха за одређени хибрид. Сетву не треба обављати ако се земљиште односно сетвени слој не загреје на 10о⁰ Ц, у супротном ницање ће бити успорено, неједнако.
Пре сетве треба да се направи план производне године према потребама газдинства и то је најбоље у јесен пре било какве сетве, односно броја и всте стоке, да ли ће потрошња кукуруза на газдинству бити пре него што нов стигне за брање. Уколико нема падавина и земљиште је суво, обавезно после сетве поваљати, како би се истисле ваздушне поре и остварио бољи контакт семена са земљиштем. На све то треба обратити пажњу како би избор хибрида био добар.
Оно што ја препоручујем јесте избор више хибрида, најмање 2-3 различите групе зрења ФАО 300-600 и више семенских кућа. Избор хибрида је велики али свакако дајем предност домаћим хибридима, јер су то хибриди произведени и прилагођени нашем агроклимату. На основу свог искуства са терена, сетвом у огледима могла бих препоручити следеће: АС 72, АС 54, АС 507, АС 51, АС 160 за силажу, НС 444, НС 5051.НС 6102, НС 7020, ЗП 427, ЗП 434, ЗП 555, ЗП 606, ЗП 666, ЗП 735 за силажу. Сетва раних хибрида треба да буде заступљена, али свакако не на већини парцела, јер су то ипак хибриди који дају мањи принос али могу избећи сушу и омогућити солидан принос уколико наступи сушни период, посебно у време оплодње средње касних хибрида. Наравно све ово треба да буде праћено пуном агротехником почев од основне обраде у јесен и ђубрења па све до брања.
Дипл.инг
Светлана Златарић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa