Инфо

9. април 2020.9. апр 2020.
Министарство рада преузело надлежност
ПОСЛЕ ЗАСТОЈА У ИЗДАВАЊУ ДОЗВОЛА ЗА РАД У ВРЕМЕ ЗАБРАНЕ КРЕТАЊА

Министарство рада преузело надлежност

Грађани којима је потребна дозвола за кретање у време полицијског часа треба да доставе локалној самоуправи документа која потврђују разлог за издавање ове дозволе, а локална самоуправа је дужна да након провере достави захтеве министарству које ће их проследити МУП-у - саопштено је из овог Министарства
Готово свакодневно увођење нових мера у циљу заштите од коронавируса, довела је у веома незгодну ситуацију предузећа због дозвола које су неопходне за све оне који су радно ангажовани у време трајања забране кретања.
У при мах, Министарство привреде је било задужено за издавање тих дозвола. Отворена је и страница на сајту овог Министарства путем које су се привредни субјекти могли да се пријаве за добијање тих дозвола. То се десило у тренутку када је уведена мера о забрани кретања у периоду од 20 до 5 сати.
- Многа предузећа те дозволе нису тражила, јер није било потребе с обзиром да су све послове завршавали у периоду када је дозвољено кретање. У међувремену су уведене ригорозније мере које су довеле до тога да морамо да тражимо дозволе, али на сајту Министарства привреде више није могло да се пријави - рекли су нам у једном приватном шабачком предузећу.
Сналазили су се како је ко умео, али је коначно, овај проблем решен и то на начин да је Министарство за рад постало надлежно за издавање тих дозвола.
Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања по овлашћењу председнице Владе Србије Ане Брнабић, контролисаће и издавати дозволе за кретање у време полицијског часа током ванредног стања у сарадњи са Министарством унутрашњих послова.
- Грађани којима је потребна дозвола за кретање у време полицијског часа треба да доставе локалној самоуправи документа која потврђују разлог за издавање ове дозволе, а локална самоуправа је дужна да након провере достави захтеве министарству које ће их проследити МУП-у - саопштено је из овог Министарства.
Јединице локалне самоуправе су у обавези да формално поднесу образложене захтеве за обраду и наведу ако постоји судска пресуда, додаје се у саопштењу Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања.
Како се у саопштењу додаје, јединице локалне самоуправе у сарадњи са другим органима и удружењима грађана регистрованим на њиховим територијама, прибавиће и доставити у Министарство за рад податке о особама које пружају услуге помоћи у кући и персоналне асистенције.
Такође, јединице локалне самоуправе у сарадњи са центрима за социјални рад у обавези су да у случају пријема захтева, обраде и податке о родитељима који коначном судском пресудом регулишу виђање детета и треба им дозвола да дете преузме и/или врате у термину одређеном судском пресудом.
Градоначелници односно председници општина одговорни су за оправданост потребе за услугом односно дозволе за кретање родитељу који преузима и/или враћа дете у време полицијског часа и истинитост достављених података, пише у саопштењу.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa