Инфо

9. април 2020.9. апр 2020.
Против короне  са и без забрана
ГРАЂАНИ СРБИЈА ИЗДРЖАЛИ НАЈДУЖИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС У ИСТОРИЈИ, МНОГЕ ДРЖАВЕ БЕЗ ОГРАНИЧЕНЈА КРЕТАЊА

Против короне са и без забрана

Некако смо изгурали најдужи полицијски час у историји Србије. Забрана кретања је трајала од суботе од 13 сати, до понедељка у пет. Укупно 40 сати били смо у својеврсном кућном притвору у циљу заштите због коронавируса.
Шабац је, попут целе Србије, био аветињски празан. Они који имају куће са двориштем имали су прилику да мало удахну ваздух и да претегну ноге. Нешто мање шанси за то су имали људи у становима са терасама. Они без тераса и старији од 65 година, ни то, нарочито наши најстарији суграђани, ако изузмемо оне који су изашли у суботу раном зором да купе намирнице.
Све док ова трагедија која је захватила целу планету не прође, тешко да ћемо добити одговоре на питања која сви имамо у глави, а тичу се управо ових забрана и ограничења. Чињеница је да је руководство земље доносило одлуке, па их поништавало, а онда их још пооштравала, не значи ништа када се свакодневно сусрећемо са великим бројем новопозитивних на вирус, али и преминулих. Мало је и до наше недисциплине, али свакако да много више иде на терет власти која није показала спремност да прописане мере и примени.
Питање је како борба против коронавируса се одвија у оним државама које нису примениле забрану кретања по угледу на нашу земљу. Занимљив је пример Хрватске. Ова нам суседна држава коронавирус, званично, има дуже од Србије. У Хрватској је у недељу било 1.182 позитивна случаја на коронавирус, а у Србији 1.908. Код суседа је преминуло 15 особа, а у Србији 51. Када је реч о броју излечених, у Хрватској је забележено 125 особа, а код нас 54. Једини податак по којем је Хрватска лошија у односу на Србију је број позитивних на милион становника. У Хрватској он износи 290, а у Србији 274. Веома је важно непоменути да Хрватска нема ригорозних мера попут оних које су на снази у Србији.
Најпозбатији светски веб претраживач има мапу са овим бројевима који се мењају из минута у минут. Најгора је ситација у САД, Италији, Шпанији, Француској, Немачкој, Португалу. Убедљиво највећи број заражених је у САД и у недељу је износио 312.000, а онда следи Шпанија са 131.000, па Италија са 125.000. Када је реч о броју преминулих, Италија је и даље прва са скоро 16.000, Шпанија са 12.500, САД са 8.500 и Француска са 7.600.
Када је реч о броју позитивних на првом месту је Исланд са 4.100 заражених на милион становника. Шапнија има 2.800, а Италија 2.100 позитивних на коронавирус на милион становника.

18 држава без Ковида 19
Према подацима са овог сајта, 18 држава на свету немају пријављену заразу на коронавирус, што не значи да се Ковид 19 и тамо није појавио. То су Комори, Кирибати, Лесото, Маршалска острва, Микронезија, Науру, Северна Кореја, Палау, Самоа, Сао Томе и Принсипе, Соломонска острва, Јужни Судан, Таџикистан, Тонга, Туркменистан, Тувалу, Вануату и Јемен.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa