Инфо

9. април 2020.9. апр 2020.
Војска нема кревете, МО даје тамо где се нареди
РАЗЛИЧИТИ СТАВОВИ ГЕНЕРАЛШТАБА
И МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ ПО ПИТАЊУ ШАПЦА

Војска нема кревете, МО даје тамо где се нареди

Велика прашина се подигла претходних дана после сазнања да Министарство одбране, односно, Војска Србије није позитивно одговорила на молбу градске управе за 300 кревета како би се препремио привремени објекат за смештај лакше оболелих од Ковида 19.
Наиме, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић упутио је, у име Штаба за ванредне ситуације града Шапца, званични допис Команди гарнизона Шабац, команданту Синиши Маринковићу, захтев за набавку 300 војничких кревета за алтернативне објекте за смештај лакших случајева заражених корона вирусом на територији града Шапца.
- Дана 26.03. 2020. године, одржан је састанак Радне групе за координацију активности на сузбијању ширења коронавируса који је образовао Командант Штаба за ванредне ситуације града Шапца Небојша Зеленовић. У складу са закључком донетим, упућујем Вам захтев да Војска Србије обезбеди 300 војничких кревета у сврхе опремања алтернативних објеката за смештај лакших случајева. Истовремено Вас обавештавамо да је исти захтев упућен и Министарству одбране - стоји, између осталог у допису који је потписао Зеленовић.
Пет дана касније, 31. 03. у Шабац је стигао одговор из Генералштаба Војске Србије.
- Генералштаб Војске Србије је размотрио ваш допис са молбом за уступање на привремено коришћење 300 кревета ради опремања алтернативних објеката за смештај лакших случајева заражених коронавирусом на територији града Шапца. Имајући у виду да је Војска Србије већ дала на коришћење своје резерве наведених покретних средстава ради опремања привремених центара за смештај особа са лакшим симптомима заразе коронавирусом, обавештавамо вас да, због недостатка капацитета, нисмо у могућности да изађемо у сусрет вашој молби - пише у одговору Генералштаба који је потписао начелник генерал мајор Желимир Глишовић.
После оваквог одговора, град Шабац је из сопствених средстава обезбедио неопходне елементе и опремио салу Економске школе за смештај 120 оболелих. Убрзо по овом сазнању, али и изјаве градоначелника Шапца о негативном одговору, у јавности и на друштвеним мрежама је дошло до жестоких реакција,
С тим у вези је огласило и Министарство одбране. Они су то урадили, како су навели, поводом тенденциозне изјаве градоначелника Шапца да објекат Економске школе “нисмо одмах кренули да опремамо, јер смо чекали одговор Министарства одбране везан за кревете и осталу опрему коју војска, иначе, даје за друге градове. Пошто смо добили негативан одговор, ми ћемо из сопствених средстава да организујемо овај смештај”, коју су објавили поједини медији.
- Војска Србије кревете расподељује тамо где то нареди републички Кризни штаб за сузбијање болести Ковид-19. Зато смо одбили захтеве за креветима Зрењанина, Прокупља, Чачка и Шапца. Срамно је што градоначелник Шапца Небојша Зеленовић покушава да Војску Србије прикаже као пристрасну или као организацију која има различит приступ различитим градовима - стоји у овом саопштењу.
Зеленовић није рекао, даље наводи Министарство одбране, да у Шапцу Војска Србије обезбеђује Општу болницу и геронтолошку установу и да је на услузи свим грађанима.
- Тражимо од градоначелника Шапца да се уздржи од политике у време борбе против вируса и да Војску Србије поштује као што је поштују сви грађани Србије којима служи - саопштило је Министарство одбране.
Оно што је занимљиво јесте чињеница да је у одговору Генералштаба наведено да кревета више нема, а у саопштењу Министарства да кревете распоређују тамо где им то нареди републички Кризни штаб.
Оно што је најважније јесте да је у Шапцу припремљен алтернативни објекат, а наше је само да се надамо да неће бити потребе да почне са радом.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa