Инфо

9. април 2020.9. апр 2020.
Кукуруз остаје краљ њива
Једна од најнеобичнијих сетви у пролеће 2020. године

Кукуруз остаје краљ њива

Жуто злато, како га често зову, заузеће и овога пута највеће површине, око 64.000 хектара на подручјима четири општине које прати Пољопривредна саветодавна, стручна служба у Шапцу. Пољопривредницима омогућено да слободно излазе на њиве, сходно мерама Владе Србије у време ванредног стања. Репроматеријала и свега другог неопходног за квалитетно обављање овог важног посла, има довољно
Ратари деле потешкоће свих других грађана Србије због увођења ванредног стања у земљи, узрокованог деловањем корона вируса али су убеђени да ће без обзира на све, на време и квалитетно обавити сетву. Због тога, како кажу устају сат раније и чим сване врше припрему својих њива за сетву, а многи не чекајући онај „оптимални рок“( 10 април) одмах обављају ове важне радове, строго се придржавајући савета стручњака у борби против невидљивог непријатеља који „сеје“жртве на све стране света.
-Земљиште не би требало тањирати па влачити, већ за припрему употребити само сетвоспремач и тако колико-толико задржати оно мало влаге. Наравно за брже ницање веома важна је и топлота, те није потребно пуно журити, док се земља не загреје, а то је око 10 степени. Зрно је скупо и то треба имати у виду. Кукуруз остаје „краљ“ њива, како је говорио један наш чувени селекционар и овога пута ће заузети највеће површине, каже Младен Игњатовић, вишегодишњи искусни агроном из Клења у Мачви.
Ратарима је потпуно на услузи Пољопривредно стручна, саветодавна служба у Шапцу, где кажу да овог пролећа очекују сетву кукуруза на око 64.000 хектара на подручјима Богатић, Шабац, Коцељева и Владимирци, које они „покривају“. У овој институцији истичу да врше стручну анализу земљишта, која даје најбоље резултате о проценту хранљивих материја у њему. То је веома важно за произвођача, ради уштеде новца приликом употребе вештачког ђубрива и уопште у настојању да повећа принос и исплативост гајења биљке.
Општина Богатић се потрудила да свим регистрованим газдинствима, као и до сада ( десетак година у назад) обезбеди коришћење повољних пољопривредних кредита, намењених сетви. За то се кажу у општинском Одсеку за пољопривреду пријавило око 300 произвођача, а тражени износи средстава кретали су се од 250.000 до милион динара у појединачном износу.
Подршку и помоћ нуде и у предузећу Агро-оптимум ( на уласку у Богатић од Белотића), где врше уговарање производње и практично кредитирају произвођача у набавци неопходног репроматеријала за сетву.
Пољопривредници су се у овом крају добро и на време, пре увођења ванредног стања снабдели неопходним сетвеним репроматеријалом, а и садашња понуда у овдашњим пољопривредним апотекама и другим специјализованим продавницама пољо-опреме је разноврсна и богата. За то су се између осталих благовремено потрудили из семенских кућа, одакле истичу да семе неће бити проблем и има га довољно, као и дизел горива.
-Механизација истина дуго није занављана и то се одмах примети, али ће издржати и уверен сам да њиве неће остати јалове, без обзира што су услови за сетву специфични. Некакав унутрашњи страх и инат терају човека да важне сетвене радове обави квалитетније и брже. Људи су сасвим свесни чињенице да каква буде сетва, таква ће бити и жетва, каже Драгорад Мисојчић-Лукарић, угледни домаћин из Шеварица, који треба да засеје седам хектара кукуруза.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa