Инфо

9. април 2020.9. апр 2020.
Социјално дистанцирање, карантин и изолација
ЗЗЈЗ ШАБАЦ

Социјално дистанцирање, карантин и изолација

Држите социјалну дистанцу да би спречили ширење болести
Социјално дистанцирање или „физичко дистанцирање“значи држање физичког растојања између себе и других људи. Будући да људи могу ширити вирус пре негошто сазнају да су болесни, веома је важно да држе физичку дистанцу са људима са којима комуницирају.
Да бисте правилно држали социјалну дистанцу неопходно је да:
- Између вас и других људи не буде растојање мање од 2 м.
- Избегавате масовна окупљања

Зашто је важно социјално дистанцирање?
Ковид-19 се углавном шири међу људима који су у блиском контакту мањем од 2 м током дужег временског периода. Ширење инфекције се дешава када особа кашље или кија а капљице из носа и грла се лансирају у ваздух и слете на слузокожу ока, уста или носа људи у окружењу. Капљице се такође могу удахнути у плућа. Постоји вероватноћа да се особа може заразити додиривањем предмета на коме се налази вирус, па да натај начин контаминира руке којима после додирује лице, очи, уста, нос.
Као што свако може да оболи од Ковида-19 тако свако сноси сопствену одговорност да ублажи и успори ширење ове болести и на тај начин заштити, себе, породицу и заједницу.

Савети за социјално дистанцирањe
- У колико треба да идете у куповини основних животних намирница или апотеку држите растојање 2 м од осталих.
- У колико сте у могућности тражите доставу намирница.
- Покријте лице, уста, нос, маском, крпом или марамицом у колико сте у окружењу других особа.
- и када имате заштиту на лицу трудите се да имате дистанцу 2 м од суседне најближе особе.
- Избегавајте било каква окупљања у отвореном и затвореном простору. Под тим се подразумева окупљања на игралиштима, парковима, јавним местима. Ова препорука се односи на особе свих старостних доби.
- За одржавање социјалних контаката са другим људима користите телефонске разговоре, видео позиве, друштвене мреже.
- Радите од куће у колико сте у могућности.
- Ако сте ученик или студент похађајте наставу на даљину.
- Избегавајте употребу било каквог јавног превоза.

Која је разлика између карантина и самоизолације?

Карантин
Карантин се корист да би се неко ко је могао бити изложен Корона вирусу удаљио од других. Особа је можда била изложена вирусу а да то није ни знала ( током путовања или ван заједнице). Карантин служи у спречавању даљег ширења Ковид-19

Изолација
Изолација се користи за одвајање болесних од здравих људи. Људи који су у изолацији треба да остану код куће, а у кући би особа требала бити одвојена од осталих чланова породице засебном собом са могућношћу коришћења сопственог купатила.

У колико сте били изложени Корона вирусу или ако вам је потврђен Ковид- 19:

У колико сте ви или неко из вашег непосредног окружења били изложени Корона вирусу:
- Редовно спроводите само мониторинг
Будите опрезни са симптомима, пазите на повишену температуру, кратак дах и кашаљКонтинуирано мерите телесну температуру и држите социјалну дистанцу.

У колико се осећате здраво и немате никаквих здравствених тегоба , али сте имали блиски контакт са особом koja имаКовид-19 или сте дошли из подручија где је повећана трансмисија Ковид-19:
- Спроведите само карантин
Мерите телесну температуру два пута дневно и пазите на симптоме. Држите социјалну дистанцу посебно саљудима који су старији од 65 година или су већ слабог здравственог стања и трудите се да не долазитеу било какаве социјалне контакте.

У колико вам је дијагностикован Ковид-19 или чекате резултате тестова а имате повишену температуру, кашаљ
и кратак дах:

- Спроводите само изолацију
Потпуно се изолујте у собу коју ће те само ви користити ако је могуће користите и засебно купатило.
Извор:Centers for Disease Control and Prevention
(pregledano 05. 04. 2020. )

ПРЕПОРУКЕ ЗА ИСХРАНУ У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ
Како би преживео и био здрав, човек једе храну која му осигурава енергију и есенцијалне нутријенте. Успешност опстанка разних популација од Арктика до тропских прашума са врло различитом доступном храном (у распону од искључиво морских организама до искључиво хране биљног порекла) доказује постојање инстинкта за правилан избор хране. Међутим, савременом човеку са наглим променама понуде хране која је уз то значајно другачија него пре стотинак година, тај инстинкт недостаје и при избору хране треба се ослонити на знања о повезаности исхране и здравља.
У ванредним околностима, са каквим се сусрећемо данас, када нам је социјално дистанцирање, боравак у кући и прање руку најаче у борби са глобалним напријатељем званим COVID-19, имамо још једно, а то је ПРАВИЛНА ИСХРАНА.
Поштовани грађани Мачванског Округа и шире, немојте употребити ово оружје против себе самих. Како?
Правилна исхрана је предуслов телесног и душевног здравља. Ако имате уравнотежену исхрану са свакoдневним оптималним уносом свих храњивих материја (протеина, масти, угљених хидрата, воде, минерала и витамина), јачате свој имунолошки систем и бићете спремнији да се изборите са евентуалном инфекцијом.

ШТА ЗНАЧИ ОПТИМАЛНИ УНОС ХРАНЕ У ВАНРЕДНИМ ОКОЛНОСТИМА?
Поштовани грађани, исхрана је проста математика:
УНОС = ПОТРОШЊА, колико сте данас појели, толико морате потрошити. Наше тело сваки вишак преводи у масти. Оно је невероватна фабрика, из шећера направи маст, из протеина направи маст, из протеина направи шећер и то ради један невероватан орган јетра. Како је у овим ванредним околностима препорука да се што мање крећемо и да из куће излазимо само када морамо, наравно са маском и рукавицама (ако нема рукавица често прање и дезинфекцију руку), онда и наша исхрана треба да буде прилагођена томе.
-Не треба правити велике залихе хране, па се онда једе да „не пропадне“. У земљи Србији се не умире од глади;
-Избегавати куповину слаткиша, грицкалица, у овим околностима најбоље их уопште не конзумирати;
-Намирнице које се термички не обрађују, добро опрати хигијенски исправном водом за пиће, а оне које се термички обрађују, добро термички обрадити;
-Водити рачуна о роковима употребе на готовим производима;
-Не користити исте чаше, тањире и прибор са укућанима, а након употребе добро опрати хигијенски исправном водом и детерџентом;
-Не делити вишак хране по комшилуку;
-Вода је намирница број један. Неопходно је свакодневно унети довољно течности, посебно старе особе, мала деца, труднице и доиље. Најбољи напитак је хигијенски исправна вода за пиће градског водовода или флаширана не газирана слабо-минерална вода, али могу и лимунаде и чајеви без шећера и без меда. Избегавати сокове како газиране тако и не газиране и сокове из домаће радиности;
-Уобичајене порције преполовити јер се не крећете. Уместо стандардног тањира узмите мањи. Половина тањира нека буде поврће (углавном зелено лиснато а друга половина подељена између меса или рибе и угљених хидрата;
-Потрудите се да имате три главна оброка, ужине у овим околностима можете и прескочити;
-Уместо слаткиша после оброка узмите воће;
-Ограничите унос воћа, не правите „смутије“, јер је онда унос воћа већи;
-Не једите између оброка;
-Ово је време Ускршњег поста, па особе које посте конзумирају велике количине угљених хидрата (хлеб, разно тесто, кромпир, пасуљ, слаткиши, џемови) то није пост. Пост је између осталог и уздржавање од хране. Посна храна могу бити и слатки купус, кељ, карфиол, тиквице, спанаћ, блитва, зеље, сремуш, празилук и тд. . . ;
-ЕНЕРГЕТСКИ УНОС КОД ДЕЦЕ у овим околностима је такође мањи јер и њихово кретање треба да буде ограничено. Па ево прилике да свом детету припремите оброк, за који до јуче нисте имали времена. Качамак са млеком, попара са сиром, прженице са јогуртом, палачинке са кајмаком, проја са сиром и шунком су за њих свакако бољи избор него пециво или хамбургер. Унос слаткиша било би пожељно да буде ограничен на једном недељно, а уместо грицкалица направите им штапиће од шаргарепе и келерабе. . . будите креативни;
-ПРОФЕСИОНАЛНИ СПОРТИСТИ би требало да колико је то могуће и у мери колико је то могуће, вежбају код куће уз смањен унос хране и без суплементације;
-НЕ РЕШАВАЈТЕ СВОЈЕ УНУТРАШЊЕ СТРАХОВЕ И ДОСАДУ ХРАНОМ. Храна није дуда-варалица. Постоји много тога што можете радити и на тај начин одагнати негативне мисли и улепшати себи дан. Очистите сваки кутак свог дома. Очистите и уредите своје терасе. Многе терасе на жалост изгледају као сметлишта. Читајте, решавајте укрштенице, везите, хеклајте, сложите своје фотографије и документа. . . . . толико тога можете радити за шта раније нисте имали времена. САМО НЕМОЈТЕ ЈЕСТИ ВАН ОБРОКА;
-ВЕЖБАЈТЕ КОД КУЋЕ. Можда имате неку кућну справу за вежбање или ћете сваки дан урадити неке вежбе на некој простирци;
-НЕ КОРИСТИТЕ РАЗНЕ НЕПРОВЕРЕНЕ ПРЕПАРАТЕ/ЛЕКОВЕ за „ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА“. Лек за COVID-19 не постоји. Једини лек и једина заштита је да слушате препоруке струке и јачате свој дух;
-Не прекидајте своју уобичајену терапију уколико болујете од неке хроничне болести;
-ОСОБЕ КОЈЕ ИМАЈУ НЕКО БУБРЕЖНО ОБОЉЕЊЕ, ОБОЉЕЊЕ ЈЕТРЕ ИЛИ ГИХТ, морају значајно смањити унос протеина (јаја, месо, млеко и млечни производи);
-ОСОБЕ ОБОЛЕЛЕ ОД ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ посебну пажњу треба да обрате на унос угљених худрата (хлеб, разна теста, слаткиши) и масти. Инсулин је једнако важан и у метаболизму масти као и шећера. Редовно контролишитегликемију.
Поштовани грађани, дате препоруке су у циљу очувања вашег здравља. Храна може бити извор различитих болести. Не би било добро да се разболите и тако додатно угрозите себе одлазећи код лекара, а и додатно оптеретите здравствени систем који је већ видно оптерећен.
Особе које већ имају неко хронично обољење, лакше ће се носити са њим ако воде рачуна о својој исхрани и на крају, не треба да добијете вишак килограма док сте у изолацији. Гојазност је болест с једне стране и фактор ризика са друге.
Сачувајте себе, сачувајте нас.
Припремила: Др Снежана Панић спец. хигијене суб. спец. за исхрану здравих и болесних људи

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa