Инфо

9. април 2020.9. апр 2020.
Нико не жели да се  породице раздвоје
ГДЕ ЋЕ ДЕЦА АКО РОДИТЕЉИ БОЛЕ ОД КОРОНЕ

Нико не жели да се породице раздвоје

Пре неколико дана у “Политици” је објављен текст са насловом “Ако родитељи оболе држава преузима бригу о деци”. “Моје дете има код кога да оде у случају да се разболимо муж и ја, али то није поента. Могу сад да набројим бар 10 парова са децом чији родитељи имају преко 65 година, немају блиску родбину”- каже Тијана Сијарић Ђорђевић, мајка двогодишњег дечака
Од када је објављена информација да ће оболели од корона вируса са блажим симптомима бити смештени у импровизоване болнице на Београдском сајму и сличним објектима по локалним самоуправама, појавио се и низ недоумица. За родитеље са мањом децом главни проблем је да ли ће бити одвојени од деце уколико се заразе.
Надлежни су изјављивали да се размишља о томе да на Сајму буду смештани и деца старија од 12 или 14 година.
-Можда би могло да се размишља о томе да деца старија од 12 или 14 година буду смештена са родитељима, али о томе ћемо одлучивати када се сретнемо са том ситуацијом. Знам да ће свима тешко пасти раздвајање и свесни смо колико је то озбиљан проблем, изјавио је епидемиолог Предраг Кон на једној од конференција.
Проблем је што децу неће моћи да чувају бабе и деде уколико су старији од 65 година. Уколико нема ближе родбине надлежне институције су сагласне око тога да деца неће остати незбринута.
Деца која оболе од вируса биће смештена у болницу “Драгиша Мишовић” у којој су од ове болести већ лечене две бебе.
Пре неколико дана у “Политици” је објављен текст са насловом “Ако родитељи оболе држава преузима бригу о деци”. Текст су на друштвеним мрежама делили успаничени родитељи уз честе коментаре да ће радије крити да имају симптоме вируса, него што ће дозволити да им деца оду у хранитељску породицу или неки сличан модел.
-Због сложености новонастале ситуације, немогуће је пронаћи универзално решење за све случајеве. Оно што је сигурно јесте да деца неће бити остављена без надзора, бриге и адекватних услова за живот. Родитељи који морају да иду у болницу треба да се обрате за помоћ општинском центру за социјални рад и обавесте њихове раднике о својој породичној ситуацији и они ће се постарати да деца буду смештена на сигурној адреси, рекли су у Министарству за рад, борачка и социјална питања за “Политику”.
-Искрена да будем мени је то језиво, моје дете има 2 године и нисам сигурна да би одвајање у оваквим условима било у реду, поготово ако сви имају благе или никакве симптоме. Чему то? Моје дете има код кога да оде у случају да се разболимо муж и ја, али то није поента. Могу сад да набројим бар 10 парова са децом чији родитељи имају преко 65 година, немају блиску родбину... У случају да је и њему потребно лечење, сулудо је одвајати га од мене. Када је било каква друга болест у питању родитељ остаје са дететом. Могу да спавам на поду, столици, није проблем, само да се не одвајамо. Верујем да има људи који би крили симптоме. Једноставно је језиво да дете буде негде тамо бар две недеље, да се не зна шта је са њим, како је... Поготово мала деца, која ни не схватају шта се дешава. Ја не спавам од бриге, искрена да будем. Не знам са које стране ме више страх- страх од компликација болести, брига за здравље детета, брига за психичко здравље детета, каже Тијана Сијарић Ђорђевић Шапчанка која живи у Београду, мајка двогодишњег дечака.
Још је теже родитељима чија деца захтевају посебну негу. Наталија Јелић мајка је трогодишње девојчице која је слепа од рођења. Каже да не би могла да је повери некоме нестручном и непознатом.
-Искрено, то ми је ноћна мора, не могу да замислим да ја одем тамо, а дете да ми остане код куће или обрнуто. Због тога и не мрдам од куће, а и кад изађем носим рукавице и маску. Шта је тешко мало се причувати. Искрено волела бих да све те хале буду празне до краја пандемије , каже Наталија.
Из Центра за социјални рад Шабац немају овлашћења од ресорног Министарства да, док траје ванредна ситуација, дају медијима било какве информације. Тако нисмо успели да сазнамо да ли постоји неки план ни за конкретну ситуацију.
План Града је да лакше оболеле смешта у, за то опредељен, простор у граду. Тако за родитеље остаје нада да ће на локалном нивоу бити нађено адекватно решење за овај проблем, уколико га неко буде имао.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa