Инфо

9. април 2020.9. апр 2020.
Разговори са собом
„Извештај са Тркалишта

Разговори са собом

Ванредно стање
– 4. недеља, 18.30
ТИШИНА - Невероватно звучи тишина која се пролама преко читавог „Тркалишта“. Пре само неколико недеља у ово доба дана немогуће је било приметити цвркут птица у раскошним гранама дрвећа које краси наше насеље. Кроз отворен прозор слушам пролећну песму птица коју апсолутно не може да наруши ни један једини звук, јер осим птица, друго се ништа и не чује. Аутомобили не пролазе улицама. На стазама које иначе врве од деце и пролазника, сада нема ни једне живе душе, како се то у жаргону каже. Нестваран призор, чија нас лепота на тренутак поведе у стање тихе захвалности и буди неку врсту дубоког мира који можемо да осетимо само ако се зауставимо и смиримо.

У СОБИ - Седим у својој соби јер смо сви на планети земљи у колективном карантину. А како сам окружена зидовима собе, тај „особни“осећај ме инспирише да разговарам са ким другим, до „са собом“ самом.

У ГЛАВИ - Питам се вероватно као и већина промишљајућег света, одакле ова епидемија и зашто је захватила целу планету. Нека мишљења су да нас природа омопиње јер смо је превише угрозили својим бахатим понашањем, па је желела да се одмори од свих људских напада у виду загађења штетним материјама. Друга мишљења нагињу разним теоријама завере да се ради о убаченом вирусу од стране фармаколошке индустрије која након епидемије ствара и лек, те се на тај начин стварају енормна богатства на рачун вештачки створеног вируса. Неки опет верују да центри моћи, где опет имамо људски фактор, стварају нестабилну економију светских размера ради својих већ увелико познатих циљева глобализације.

А да се манемо свих ових мишљења и погледамо где смо ту ми?
ПОСАО - Ми седимо у својој соби и у највећем броју случајева, радимо од куће. Многи одлазе на посао и дежурају или пак раде скраћено. Раде само они који заиста морају да раде, а нису ретки ни они који су остали без посла. Значи, осврнемо се око себе и кажемо - добро је, здрави само и наша породица је здрава, на броју смо.

ВИРУС - Вирус вреба на сваком ћошку, у сваком окружењу осим наше собе. Кажу да се боримо са невидљивим непријатељем. Треба озбиљно да схватимо упозорења да останемо код куће и не угрожавамо своју породицу, посебно оне најмлађе и најстарије који су најосетљивија популација.

ПИТАЊА - Чини ми се да смо сеу сталној животној јурњави удаљили од себе самих. Зато, седимо мало окружени собом и будимо мало са собом. Можда откријемо нешто о себи што никада раније нисмо ни примећивали. Можда откријемо да нисмо срећни колико заслужујемо или колико желимо да будемо? Можда овај вирус има и своје пријатељско лице које не видимо на први мах због опште хистерије и страха. Шта лежи у намери вируса да целу планету заустави на тренутак.Можда је добро да се зауставимо и замислимо над својим досадашњим изборима и да сумирамо где смо и шта желимо даље. Шта желимо од свог живота? Шта је оно што истински прижељкујемо и чему се надамо, а шта у стварности живимо. Шта је добро у нашем животу, а шта лоше? Шта желимо да мењамо и колико смо заиста срећни? Да ли срећа зависи само од нас? Загледајмо се у себе дубоко и потражимо одговоре на разна питања која ће се појавити, ако само за тренутак будемо у својој самоћи и миру.

ЗАКЉУЧАК - Можда нам је свима потребно да се зауставимо и да престанемо да јурцамо около за „разним постигнућима“ у виду титуле, признања, унапређења, постизања месечне норме, доказивања и превазилажења норме, разумевања и одобравања од стране колега, шефова, пријатеља или партнера, емпатије, саосећајности и топлог осмеха свог комшије, познаника или рођака.

ТУГА И СТРАХ - Почетак ове године обележени су губитком и тугом у мојој породици. Тата ми је после краће немилосрдне болести преминуо. Сахрањен је 1. априла на светски дан шале. Питам се зашто је одабрао баш тај дан. Верујем да је желео да нам поручи да треба да се радујемо, а не да тугујемо. Он је волео да се шали, чак и у неким сасвим озбиљним ситуацијама, проналазио је разлоге за хумор. Зато ћу вас све замолити да не страхујете и да не гледате вести, тамо ништа лепо нећете чути.

ЕПИЛОГ - Окрените се око себе и видећете да вас на полици чека нека књига коју сте одавно желели да прочитате, али никада нисте имали довољно времена за то. Ето сад је тренутак. Одувек сте желели да вежбате, али нисте имали времена. Ето, сад је тренутак. Проводили сте баш много времена на послу, толико да сте заборавил ко сте уствари и шта заиста желите у свом животу. Стално сте били љути на себе што не проводите више времена са својом децом. Ето, сад је тренутак да се то промени. Никада нисте имали времена да се посветите неком свом хобију, а сада коначно имате времена за то. Одавно сте планирали да се решите документације коју годинама чувате. По ормарима и фијокама су неки предмети који већ дуже време стоје тамо, а заправо ничему не користе. Можда је време да се решите вишкова у свом животу и да ослободите простор за неку нову и свежу енергију.

ТИШИНА - Извештај са Тркалишта завршавам у 20.00 часова. Кроз отворен прозор се чује аплауз.Читавим насељем разлегао се врели пљесак дланова наде, страха и поноса. И убрзо затим, опет тишина... Толико и преко неопходна тишина да бисмо коначно могли себе да чујемо.
А. Вуковић Курдулић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa