Инфо

9. април 2020.9. апр 2020.
Упозорења или нове претње
ПРОТИВ ОПАСНОСТИ - ЛЕКЦИЈЕ НИКАДА НИСУ ДОВОЉНЕ II део

Упозорења или нове претње

Ако смо први у свету уништили једног „невидљивог“ противника, очекујем да удружени победимо и овог - глобалног. Међутим, док здравствени радници код нас и у свету брину за здравље и опстанак људи, аналитичаре брину нове претње, а војнике проблеми нових односа и изгледа света када ова опасност прође
„Свет је у рату, сви против свих и по први пут, без икаквих савезништава“ започиње текст у једном дневном листу. „Рат“ је међу компанијама за преузимање производње вакцине, рат је на тржишту за санитетску опрему, рат је у медијском простору. Очито, ново време донело је и нове претње, али није развило нове механизме заштите.
Према оценама аналитичара,стање је „као и увек“, из кризних времена не извлачимо поуке. После распада биполарног система, краха социјалистичког модела државе и друштва,нисмо разумели поруке с оне стране Атлантика ни природу могућих претњи. Поруку је изговорио амерички професор Збигњев Бжежински, овим речима: „убили смо велику црвену аждају али смо отворили безброј гнезда малих змија отровница“?
Нова природа претњи, карактеристична је по наглом убрзању и по неконтролисаном ширењу. Неке од њих упознали смо у дезинтегративним процесима држава, а неке у сменама влада и тзв. „обојеним револуцијама“. Међутим, свака од тих појава производила је и неке друге – било позитивне или негативне. Како за кога? За неке, обично мале и неразвијене земље, те појаве представљале су изненађења. Насупрот њима, савремене претње, попут ових данашњих од корона вируса,изненадиле су свет – развијене и неразвијене земље. Њих карактерише нагло убрзање, бројне пратеће појаве и велики страх.
Судећи по мишљењу познатијих аналитичара, са претњом од корона вируса на површину су испливали и бројни други изазови, попут „cyber“ активности у дигитализованом свету, које су засениле традиционалне параметре људских (humint). „Дошло је до новог епидемиолошког модела стратешке супериорности“наводи аналитичар Ардуино Панића, професор стратешких студија и председник Високе Венецијанске школе међународне економске конкуренције . Заправо, медији и широке могућности друштвених мрежа у дигитализованом свету допринеле су да актуелност опасног вируса прошири могућности утицаја на људска понашања, односе и стања, и да тиме отвори питање нове безбедносне дилема. Како обезбедити да се очувају ментални капацитети, када ова опасност постане тема из прошлости. У новој дилеми, на тасове апотекарске ваге могли би поставити претње које могу да нам однесу живот и оне које могу да нам однесу разум. Разрешење чвора те дилеме, само је једно од питања у знању и поверењу у знање, али и да не заборавимо, „Бога и војника“ када и ова опасност прође.

Процене и бриге војних стратега
Данашњи војници малих народа и држава брину бригу свога народа, а војници великих размишљају о новој карти света њихових финансијера.Можда је парадоксално, али стратези сматрају да су највише погођени они који су штитили интересе Европе, док су ти интереси све више постајали Немачки. Централна Европа је преживела све сценарије и сумраке хладног рата, а данас је у дубокој кризи. У тој кризи свака земља има своје проблеме, пре свих са пандемијом, али и са реакцијом на пасивност ЕУ. За разлику од њих, војне експерте НАТО брине Европа после корона-вирусног стања, али и шта се данас крије иза руске стратегије хуманитарне помоћи коју је Путин упутио Италији са поруком„Од Русије с љубављу“. Стручњаци се питају зашто мисија поверена генералу Сергеју Кикот-у, и експертима са искуствима из Сирије?
Према проценама стручњака НАТО, после вирусне опасности повећаће се притисак на границе Европе. За доминацију на простору уследиће надметање између САД, Кине и Русије. У страху од могућих проблема, команда НАТО се одлучила, најпре, да у априлу изведе један одлучан маневар, што - мене лично, у овој ситуацији подсећа на прављење страшила за птице на нашим њивама. Ипак, планери маневра, овим желе да поруче да се, упркос очигледној слабости свих армија европских земаља, пре свега Немачке, са изузетком Француске и, наравно, Велике Британије, операције у кримском стилу неће бити дозвољене…
Тако, док ширење пандемије урушава односе у међународном и европском, политичком и трговинском поретку, увећавају се проблеми кризе солидарности и постају ризик за кохезивну перспективу и стварну одбрану старог континента. Насупрот изолационистичкој политици владајуће гарнитуре, идеја водеће политичке и војне силе алијансе, јесте да то ублажи НАТО команда извођењем великог маневра у сред Европе. У ситуацији када најугроженијем народу Европе, помоћ стиже из Кине, Русије и Кубе - земаља без колонијалне традиције, планере војног маневра мучи још једна брига. Код њих расте страх од могућности да се демонстрација кохезивног потенцијала - маневра алијансе,претвори у своју супротност због могућих реакција из многих области европског јавног мњења?
Пише: Проф. Др. Слободан И. Марковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa