Инфо

16. април 2020.16. апр 2020.
Здравствени радници на удару короне
ШАБАЦ У ПЕТОЈ НЕДЕЉИ БОРБЕ ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА

Здравствени радници на удару короне

Претходних седам дана у Шапцу је обележио улазак коронавируса у Општу болницу, као и нагло повећање броја откривених случајева заразе.

Двоје заражених у породилишту
Пошто је откривено да је ководом 19 заражена бабица у породилишту шабачке Болнице, и да се труднице шаљу у Сремску Митровицу остала су отворена бројна питања. После низа нагађања и шпекулација да ли породилиште уопште ради и који је стварни број заражених Болница се обратила саопштењем, два дана по откривању случаја.
-У нашој установи у Служби гинекологије и акушерства имамо двоје заражених здравствених радника инфекцијом КОВИД-19 који се већ налазе на лечењу. Предузете су све актиктивности у складу са протоколима и препорукама за овакве ситуације. Обављен је надзор одговорних институција и све наложене епидемилошко-хигијенске мере су извршене. Служба гинеколије и акушерства је потпуно спремна и од данас у послеподневним сатима ради пуним капацитетом. ОБ Шабац у потпуности функционише у складу са условима актуелене епидемије, стога грађани Шапца не морају да брину, наведено је у саопштењу Опште болнице „Лаза К. Лазаревић“.
Саопштењем се, поводом овог случаја, огласио и Завод за јавно здравље Шабац.
-У року од 24 сата тестирано је 68 здравствених радника који су били у контакту са зараженима. Потврђен је још један позитиван резултат код једне акушерске сестре. Оба здравствена радника ће бити упућена у болницу за лакше оболеле у Београд. Наша установа је поред узорковања спровела и дезинфекцију простора и дала предлог противепидемијских мера које су спроведене. Породилиште је безбедно за све породиље, наводи Завод за јавно здравље Шабац, стоји у саопштењу ЗЗЈЗ Шабац.

Ковид амбуланта за све са симптомима
Шабачки Дом здравља “Др Драга Љочић” прошлог четвртка је добио нови контингент заштитних визира намењених здравственим радницима ове установе, превасходно радницима у Трећој здравственој амбуланти која је истовремено и ковид амбуланта. Дан раније у Дому здравља почело је да се обавља и тестирање, односно узимање бриса за тестирање на Ковид 19, а функционише и ковид паркинг у непосредној близини ове амбуланте.
-У Трећој здравственој амбулатни је пријем пацијената код којих се сумња да би могли бити заражени корона вирусом. Најизраженији симптоми су: кашаљ, повишена температура, отежано дисање. Апелујем на све суграђане да се јављају стриктно у ову амбуланту уколико имају поменуте симптоме. Наравно, могу се јавити и на телефон 015/363-505, али је препорука да не чекају и не одуговлаче. Преглед обављају дежурни лекари. Осим прегледа од јуче смо почели и узорковање брисева из носа и грла, који се затим прослеђују Заводу за јавно здравље, а он потом њих прослеђује Ветеринарском специјалистичком институту на даљу анализу - истакла је директорка Дома здравља Јасмина Станковић.
Радно време Дома здавља је од 07.00 до 22.00 сата, док у преосталом времену, грађани који осете овакве симптоме могу да се јаве служби Хитне помоћи. Све друге амбуланте раде од 7.00 до 18.00 часова.
-Морамо да скренемо пажњу свим суграђанима да при позиву на број 194, напомену да ли имају неке од тегоба као што су отежано дисање, кашаљ и температуру, симптоме корона вируса. То је изузетно важно како би се екипа Хитне помоћи адекватно опремила заштитном опремом и да тако спремни дођу посебним возилом намењеним за те сврхе – рекла је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“.
Код становништва се јавио и страх да би при доласку у Трећу здравствену амбуланту, иако немају симптоме Ковид 19 могли услед близине оних којису потенцијални носиоци вируса, бити угрожени. У Дому здравља уверавају да за тај вид страха нема потребе.
-Комплетна процедура се обавља према важећем алгоритму који је прописало Министарство здравља. Најпре особе са познатим тегобама прегледамо, потом лекар одређује неопходне лабораторијске налазе крвне слике, а може дати упут и за снимање плућа. Имамо сасвим довољан број лекара, те нема гужве и сви пацијенти су максимално заштићени – навела је др Катарина Шимон.
Визире, наручених 150, израђених на 3Д штампачима у Центру за стручно усавршавање у Шапцу, овој здравственој установи је уручио градоначелник Шапца са сарадницима.
-Ово је Ковид амбуланта, не само за град Шабац, већ и за општине: Коцељева, Богатић и Владимирци. Град је обезбедио посебан паркинг, како би сви који долазе на тестирање, сви за које постоји основана сумња да су заражени корона вирусом, како се не би губило време у потрази за местом, већ да најбрже могуће дођу, обаве преглед. Дом здравља је опремљен да пружи све неопходне услуге и користим прилику да се захвалим особљу у Дому здравља, али и комплетном здравственом особљу у свим нашим установама: Општој болници, Заводу за јавно здравље и Дому здравља који су најизложенији и дају свој максимум да се успешно изборимо са овим изазовом. Ми као градски Штаб за ванредне ситуације пратимо испуњавање свих епидемиолошких савета и назора. Сарадња је јако добро, мале неусаглашености око обавештавања су исправљене - истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
У борби против корона вируса, градоначелник је напоменуо да је, по утврђивању особа позитивних на Ковид 19 буду утврђени и њихови контакти.
-Од велике важности је да стручна лица Завода за јавно здравље у сарадњи са другим институцијама као што је Министарство унутрашњих послова како би утврдили контакте заражених, утврдили извор заразе, јер на тај начин прекидамо низ. Томе посвећујемо највећу пажњу јер је то у интересу, безбедности и здравља свих наших суграђана - додао је Зеленовић.

Још чешћа дезинфекција стамбених зграда
Штаб за ванредне ситуације града Шапца издао је наредбу за све управнике стамбених зграда да на свака 24 сата изврше дезинфекцију заједничких просторија, као и да испред улаза поставе дезо баријере. У вези с тим Шабачки комунални инспектори, свакодневно обављају надзор, односно контролу управника стамбених зграда како би се уверили да ли спроводе ове одлуке.
-Проверавамо да ли су управници поставили на улазу у зграду дезо барјере и да ли редовно врше дезинфекцију заједничких просторија (степеништа, лифтова, гелендера, улазних врата). Лица одговорна за управљање стамбеним заједницама су у обавези да у току 24 часа најмање једном спроведу дезинфекцију, а у већим зградама најмање два пута. Управници поштују ове мере у 95 одсто случајева и углавном их се придржавају - рекла је комунална инспекторка Зорица Панчић приликом обиласка зграде Сета у улици Стане Милановић.
Она је додала да тамо где не постоје управници станари се сами организују.
Ако станари нису у могућности да се организују, комунални инспектор замоли неког од станара да преузме на себе ту обавезу, а сунђере и дезинфекционо средство преузимају у просторијама комуналне полиције - истакла је Панчић.

Нагли пораст броја оболелих
Током поподневних сати у суботу поједини медији су објавили да је 16 узорака узетих током претходног дана на територији Мачванског округа, позитивно на коронавирус. Посебно је забринуо податак да је чак осам заражених здравствених радника Инфективног одељења Опште болнице. Нешто касније саопштењем се јавности обратио градски Штаб за ванредне ситуације, а потом и Општа болница.
-Према последњем извештају Завода за јавно здравље, од синоћ до сада регистровано је још 17 нових случајева заразе коронавирусом. У Шапцу је укупно 36 лица заражено вирусом КОВИД 19.
Осам здравствених радника инфективног одељења Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу позитивно је на вирус КОВИД 19.
У извештају Опште болнице, који је од ове здравствене установе тражио Штаб за ванреде ситуације, наводи се да Болница ради пуним капацитетом и да може да збрине све хитне и неодложне пацијенте.
Поред осам здравствених радника за које је од јуче утврђено да су позитивни на коронавирус, за још девет лица је потврђено да су заражени вирусом КОВИД 19 и реч је о контактима особа за које је раније утврђено да су позитивни на овај вирус, наводи се у саопштењу команданта Штаба за ванредне ситуације града Шапца Небојше Зеленовића објављеном у суботу увече.
-10.04.2020. године је утврђено да је један доктор-инфектолог позитиван на КОВИД-19 инфекцију. Општа болница је одмах предузела све потребне мере у складу са новонасталом ситуацијом и ради у континуитету пуним капацитетом (инфективно одељење је измештено).
Обавештени су сви надлежни органи и тестирана су 34 запослена из Службе за инфективне болести.
Налаз је позитиван код 7 здравствених радника који су тестирани на КОВИД-19 инфекцију из Службе за инфективне болести.
Један здравствени радник изван Службе за инфективне болести је такође позитиван ( узоркован преко КОВИД амбуланте Дома здравља Шабац ).
Понављамо, само је ово истина, болница ради пуним капацитетом и у могућности смо да збринемо све хитне и неодложне пацијенте у складу са тренутном ситуацијом.
Подсетићу Вас, здравствени радници су на првој линији борбе у овој епидемији и најизложенији су зарази КОВИД-19 инфекцијом, објавила је Болница у свом саопштењу.
Завод за јавно здравље Шабац издао је саопштење дан касније.
-Завод за јавно здравље Шабац ће вас, као што смо и раније најавили, редовно на дневном нивоу једном у току дана, информисати о епидемиолошкој ситуацији у нашем округу.
Сви нови подаци, до којих дођемо након редовног дневног извештавања, се ОДМАХ достављају командантима штабова за ванредне ситуације сваке локалне самоуправе, надлежним здравственим установама и другим органима, ради предузимања свих неопходних противепидемијских мера.
Епидемиолошка ситуација је критична, а ризик је велики, зато апелујемо да поштујете сва она упутства која нам саопште наши лекари и да поштујете одлуке државе. Молимо вас да останете у својим кућама. Здравствени радници ризикују своје животе док се даноноћно боре за све нас и нашу Србију. Помозимо им, останимо код куће, стоји у саопштењу ЗЗЈЗ.

На Сајму 11 Шапчана
Градоначелник Шапца и командант Штаба за ванредне ситуација Небојша Зеленовић одржао је у недељу конференцији за медије на којој је саопштио да је укупан број заражених коронавирусом у нашем граду у том тренутку износио 36 људи.
Градоначелник је изјавио да је од петка 17 наших суграђана позитивно на овај вирус, а у протекла два дана је њих 11 превезено на Сајам, док су остали смештени у болницама у Београду и у Земуну.
- Ситуација је крајње озбиљна и захтева добру координацију између свих здравствених установа и осталих градских служби које треба да утичу на то да се зараза не рашири. Оно што је добра вест, то је да сви новооболели, изузев осам који су из Болнице са инфективног одељења, контакти неких претходно оболелих. Од директора Опште болнице у Шапцу др Слободана Поповића смо добили информацију да Болница ради у пуном капацитету, да се кадрови прерасподељују, да се са других одељења здравствени радници премештају тако да могу да функционишу. Данас смо, такође, договорили и начин на који ће Болница у случају да им недостаје кадрова, а првенствено се мисли на медицинске сестре и на возаче, то ће моћи да ураде преко Дома здравља - истакао је Зеленовић.
На питање како функционише инфективно одељење Болнице када су оба инфектолога оболела од коронавируса, Зеленовић је рекао да су од директора Поповића добили информацију да ће на одељењу да буде ангажован инфектолог из Сремске Митровице, и да је прерасподелом осталих лекара омогућено нормално функционисање овог одељења.
Када је реч о информисању грађана, Зеленовић је рекао да је то била посебна тема састанка Кризног штаба.
- Имали смо на Штабу као посебну тему информисање грађана, јер је очигледно да немају сви исту перцепцију о томе колико је важно да грађани буду правовремено информисани. Моје је мишљење да истина нити може, нити сме да се сакрије. Овде можемо да направимо какав такав успех једино ако будемо искрени једни према другима и будемо делили информације. На томе сам инсистирао данас. Тражили смо да болница дневно извести јавност о томе како функционишу одељења, нарочито она где постоје здравствени радници који су позитивни на коронавирус нагласио је Зеленовић.
Он је потврдио да је у последња два дана постојао проблем у комуникацији и да се нада да ће у наредном периоду информисање грађана да функционише много боље.
-Уместо људи који раде у здравственим установама, јавност смо обавештавали ми из Штаба. Грађани морају да буду информисани, и томе служе сви новинари. То што у неким тренуцима људи имају задршку да дају неке информације, заправо ствара проблем у раду у тим установама и производи нежељена дејства према грађанима. Нама то није у интересу. Тражио сам да се грађани информишу, тражио сам од свих у здравственим установа да нас свако вече на Штабу информишу са дневним извештајима Волео бих да је болница поступала боље и верујем да ће бити боље у наредним данима - нагласио је Зеленовић.
Свакодневно се прати прилив пацијената у Ковид амбуланту Дома здравља у Шапцу.
-У претходних пет дана то су бројеви осам, девет, девет, десет, претходног дана је било десет плус три. Имамо стандардни број тестираних лица према епидемиолошкој слици како захтева алгоритам. То је стандардни прилив и ту се не види неки значајан раст лица која се тестирају у Ковид амбуланти. Сви који се јаве и имају симптоме биће тестирани, а резултати се добијају у року од 24 сата преко Ветеринарског института у Шапцу. Ми ћемо јавност свакодневно информисати о свим битним чињеницама - додао је он.
Један од закључака је и да се појачају мере надзора, како у привредним субјектима, тако и у јавним установама и просторима, с обзиром на то да од сутра истиче забрана кретања и да очекујемо појачане активности због Ускрса. Градске службе ће да контролишу држање физичке удаљености и дистанцу која треба да постоји.
-Подели смо 120.000 заштитних маски. Ко нема маску може да позове Комуналну полицију и добиће је. Молим наше суграђане да не излазе из својих кућа, ако то није неопходно, а ако баш морају онда да користе заштитна средства и да примењују физичку дистанцу. Позивам их и да поштују све мере за дезинфекцију у граду и да користе сва средства која су доступна. Сви треба да се понашамо одговорно, Пратићемо даље ситуацију - напоменуо је Зеленовић.
Оно што је по његовим речима изузетно важно јесте чињеница да се озбиљно баве контактима оболелих.
- У овом тренутку су евидентирана 134 контакта, над њима се спроводи надзор и постоји узрочна веза између њих. Бавимо се тиме и покушавамо да спречимо да се зараза не шири по граду. Успећемо једино ако смо солидарни, одговорни, и поштујемо мере које смо донели у интересу сваког појединца - рекао је Зеленовић.
Он је нагласио и то да сарадња увек може да буде боља.
- Нико од нас није задовољан што имамо 36 заражених и поред свих мера које смо организовали. Утврдили смо да се није десио локални пренос преко гастарбајтера, нама се десио локални пренос и покушавамо да прекинемо низ и то је оно што ради ЗЗЈЗ и Дом Здравља - појаснио је Зеленовић.

Сала Економске српемна
Питање је било и зашто Шапчани морају да буду транспортовани на Сајам ако је сала Економске школе припремљена да функционише као привремена болница за смештај лакше оболелих пацијената.
- Дом здравља у Шапцу, према алгоритму који је добио од националног кризног штаба, има обавезу да лакше пацијенте шаље на Сајам. Ми смо као град завршили опремање 60 двокреветних соба у сали Економске школе. Учинили смо све да се омогући адекватан смештај за пацијенте са лакшим обликом. У том простору постоји топла вода 24 сата, интернет, грејање, довољан број улаза и излаза како здравствени радници могу да улазе без контаката са пацијентима. Тај објекат испуњава све услове које је дао ЗЗЈЗ. Ми ћемо се сутра обратити са захтевом да се тај да се шабачки пацијенти сместе у овај објекат и тиме смањи притисак на Београд - поручио је Зеленовић.
Када је реч о томе ко одлучује када ће неко бити тестиран, Зеленовић је поновио да ће сви они који се јаве у Ковид амбуланту са симптомима бити тестирани и да о томе одлучују лекар у амбуланти. У болници одлучује епидемиолог.
Начелник Градске управе Милан Васић је рекао да је град урадио све што је било у његовој моћи од тренутка када је проглашено ванредно стање.
- Обезбедили смо максе за све наше суграђане, 14 канистера са по 1.000 литара натријум хипохлорита који су распорођени по граду и свакодневно се допуњују. У граду се свакодневно дезинфикује и контролише 530 стамбених јединица. Свакодневно од 17 сати радимо са три цистерне на дезинфекцији целог града. Штаб је донео неколико и наредби да у затвореном простору запослени морају да имају маске, рукавице, дезо баријере, и те смо мере ставили под надзор. У 99 одсто случајева се поштују прописане мере. Волео бих да не дођемо у ситуацију да подносимо кривичне пријаве за непоштовање ових мера - рекао је Васић.
Зеленовић и Васић су на крају апеловали на суграђане да носе заштитне маске, да остану код куће, да се задржавају што краће на улицама ако већ морају да изађу, да држе физичку дистанце и да поштују мере како бисмо успели да се изборимо са заразом која нам је у граду.

Не чeкати ако се јаве симптоми
На конференцији за медије, одржаној у недељу, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ Јасмина Станковић апеловала је на грађане да се јаве у Ковид амбуланту уколико имају симптоме и да ће одмах бити тестирани, а резултат добити у року од 24 сата.
-Апелујемо на суграђане да не чекају дуго ако имају симптоме вируса КОВИД 19 и да се што пре јаве у Ковид амбуланту како бисмо узорковали брис и послали на теститање. У предности смо што поред прегледа, узимања крвне слике, радимо и узорковање и налаз добијемо у току дана. Ако је пацијент негативан, добија савет да остане у кућној изолацији још 14 дана. Позитивне пацијенте стављамо на списак јер они морају санитетским возилом да се сместе у болнице за смештај лакше оболелих, то је тренутно Сајам, а од данас имамо информацију да здравствени радници, припадници Министарства унутрашњих послова и припадници Министарства одбране ће бити смештени у Бањи Ковиљачи. У петак смо на Сајам превезли осам пацијената, у недељу пет, а сада правимо списак за остале. Ми у Ковид амбуланти дневно имамо девет, десет случајева, од петка је тај број био 16 и 17. Међутим, то није за забринутост, јер имамо нову инструкцију Института за онкологију да пацијенте који примају хемиотерапију морају пре уласка на Институт да буду негативни, да имају потврду лекара у којој се то наводи. Поред тога смо у обавези да примимо и пацијенте који иду на дијализу, рекла је др Станковић.
Одговарајући на питања новинара градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је истакао да постоји, како наводи, озбиљно неслагање око начина на који треба да се информише јавност, између њега и Болнице и Завод за јавно здравље.
-Између мене, као команданта Штаба и представника Опште болнице и Завода за јавно здравље, постоји озбиљно неслагање око начина на који треба јавност да се информише. Мислим да они треба да изађу пред новинаре. Али они не желе да говоре пред њима јер не желе да им новинари постављају питања. Они ће писати саопштења. У оваквим околностима тај договор је најбоље могуће решење у задатим околностима, нисам срећан због тога али таква је ситуација. Мој задатак је да омогућим да систем функционише у датим околностима. Захваљујем се свим здравственим радницима који су у првој линији одбране, на посвећености и професионалности, рекао је градоначелник Небојша Зеленовић.
У извештају Опште болнице „Лаза К Лазаревић“ у Шапцу који је у понедељак достављен Штабу за ванредне ситуације наводи се да је Болница спремна да збрине све хитне пацијенте и пружи неодложну медицинску помоћ. Они даље наводе да имају сву потребну медицинску и личну заштитну опрему као и да Болница функционише у складу са свим препорукама стуке и одлукама републичког Кризног штаба. Координација са локалним штабом и здравственим установама је свакодневна, пише у извештају Опште болнице.

Чека се одобрење за употребу Сале у Шапцу
Градоначелник Небојша Зеленовић известио јавност да је сала у Економској школи спремна да постане привремена болница и да је упућен захтев премијерки и министру здравља.
-Град Шабац је спреман да отвори привремену болницу у сали Економске школе. Завршени су последњи радови, а о тој спремности данас смо обавестили премијерку Ану Бранабић и министра здравља Златибора Лончара, писмом са свом документацијом која је потребна да се такав објекат пусти у рад, саопштио је данас градоначелник.
У спортској сали Економско-трговинске школе „Стана Милановић“ у Шапцу намештено је 60 двокреветних соба за смештај особа са лакшим симптомима заразе вирусом корона. Топла вода, бесплатан Интернет, телевизија, књиге и друштвене игре на располагању су корисницима 24 сата. Организован је неопходан број независних улаза и излаза као и грејање. Након што су завршени сви припремни радови, објекат је данас дезинфикован.
Градоначелник Шапца верује да ће Шапчане охрабрити на тестирање могућност да буду смештени у свом граду.
- Велики број грађана зазире од тога да се јави јер не желе да иду на Сајам. Отварањем ове привремене болнице ми бисмо могли да локализујемо вирус и спречимо ширење на друге. Пацијенти са лакшим симптомима били би смештени на пристојан начин у привремену болницу. Ово је мој отворен позив за та лица и наравно позив за надлежне републичке органе да дају такву сагласност, рекао је градоначелник додао да он не улази у одлуку републичког Кризног штаба за смештај пацијената на Сајам већ нуди ново решење за Шапчане за које верује да може да растерети и капацитете у Београду.
Он је рекао да је објекат у Економској школи опремљен по свим инструкцијама Завода за јавно здравље Шабац и према Наредби Штаба за ванреде ситуације.
-Урадили све што је требало да урадимо као Град према упутству Завода за јавно здравље и наредби градског Штаба за ванредне ситуације. Верујем да ћемо врло брзо добити ту сагласност. Свакога дана се одређени број лица превезе на Сајам. Нису баш сви срећни због тога и вољни да иду. Ми мислимо да ово што се нуди у Економској школи, уз добру комуникацију кроз коју објашњававамо услове и обезбеђен комфор, одважиће један број наших суграђана који су сада код куће, да се јаве на тестирање, казао је градоначелник Шапца.

Подељено више од 100.000 маски
Поделом маски у приградкој Месној заједници Мајур, прошле среде, завршена је дистрибуција „од врата до врата“ и практично је покривена цела територија града Шапца.
Штаб за ванредне ситуације донео је одлуку да нико без маске не може да уђе у продавнице, због заштите, како радника тако и осталог становништва. У целом свету, па и Србији је несташица маски, те се у Шапцу тај проблем решио шивењем 100.000 памучних маски које су бесплатно подељене свим становницима.
Следећег дана, у четвртак, маске су дељене на три места у граду. Пунктови су били постављени испред Комерцијалне банке, испред банке “Интеса” и на Винаверовом тргу.
-Изабрали смо три локације где највише људи чека у реду, а циљ је да сви становници нашег града, на градском, приградском и сеоском подручју добију маске, те смо и на овај начин желели да они који евентуално нису добили маске, а морају да излазе напоље, буду заштићени на овај начин. До сада је у акцији поделе подељено више од стотину хиљада маски на подручју града, односно приградских и сеоских месних заједница. Молимо и апелујемо на све да своје маске носе и да тако покажу одговорност и према себи и према другима - рекла је Јелена Топаловић Петровић, помоћница градоначелника Шапца.


Појачана контрола пијаца
Комунални инспектори појачано контролишу пијаце и трговинске објекте. Провера се врши свакодневно, а до сада није уочено кршење мера које је прописао Штаб за ванредне ситуације града Шапца, ни од стране купаца, а ни продаваца. Рад градских пијаца је сваког радног дана, од понедељка до петка у периоду од 7 до 13 часова.
-Према одлукама Штаба на пијацама је неопходна заштита, како маске, тако и рукавице за све продавце. Искључиво уз ову заштиту могу да продају робу и то се свакодневно контролише. Уз ове мере на уласку у пијаце су постављене и дезо баријере, а радник комуналног предузећа је задужен да врши дезинфекцију руку грађана, за које је такође ношење маски обавеза. Када је у питању Тржница уз поменуте превентиве одређено је да суграђани у објекат улазе на једном месту, а излаз је на другом како би се спречио непотребан контакт - рекла је комунална инспекторка Зорица Панчић.


Млекара помаже својим пензионерима
Млекара Шабац брине и о својим пензионерима, у време пандемије вируса КОВИД – 19, када је због ванредног стања лицима старијим од 65 година ограничено кретање.
-Пензионерима наше Млекаре до сада је подељено 100 пакета млека и млечних производа и испоручено на њихове кућне адресе. Желимо да им, као особама, које су заслужне за развој и опстанак Млекаре на тржишту Србије више од 70 година, пружимо једну врсту сигурности и ослонца у време ванредног стања“, изјавио је Драган Шашић, Генерални директор Млекаре Шабац.
Такође, овим путем желимо да обавестимо и уверимо јавност, да Млекара Шабац поступа по добијеним упутствима надлежних институција Републике Србије, као и Светске здравствене организације те да се пословање одвија неометано и у духу наше најбоље праксе уз низ превентивних мера.
Као компанија којој је друштвена одговорност један од основних принципа пословања, брига о здрављу и безбедности наших запослених, купаца и свих пословних партнера – апсолутни су приоритет у тренутку када се цео свет суочава са пандемијом вируса КОВИД -19.
Млекара Шабац у духу својих принципа у пословању поступа савесно и одговорно, што је посебно важно сада у ванредној ситуацији, а свим потрошачима наших производа као и пословним партнерима желимо да пренесемо охрабрење да истрају у овој борби и да их подсетимо да буду савесни и одговорни према себи, својој породици и свима из својих околина, као што је и Млекара Шабац одговорна и савесна, наводе у Млекари Шабац.


БЕЗ ОДГОВОРА ИЗ БЕОГРАДА
Небојша Зеленовић, командант Штаба за ванредне ситуације града Шапца, саопштио је данас на конференцији за медије да није добио одговор премијерке Ане Брнабић нити министра здравља Златибора Лончара на захтев у ком је тражио да у Шапцу почне да ради привремена болница за смештај особа са лакшим симптомима заразе вирусом КОВИД 19.
Он је тражио од надлежних да сви Шапчани који се налазе на Сајму, буду враћени у Шабац и смештени у привремену болницу у овом граду.
У Шапцу је у овом тренутку 45 особа позитивних на вирус КОВИД 19, док је 17 лица смештено на Сајам. Надлежни су дошли до 300 контаката особа које су позитивне на вирус корона.
-Наш захтев је да они буду враћени и смештени у салу Економске школе где имају све пристојне услове – топлу воду, грејање, Интернет, квалитетну исхрану, обезбеђење, односно све услове за болницу по мери човека, објаснио је градоначелник.
Он је рекао да је у Шапцу све мањи број лица који су у изолацији јер су допутовали из иностранства и да је, према званичним подацима, „потпуно јасно да они нису донели вирус у Шабац“.
-Од 1381 особе које су из иностранства дошле на територију Шапца од 14. марта, ниједна особа се није разболела и нема симптоме. Потпуно је јасно да наши људи који су дошли из иностранства нису донели корону у Шабац, рекао је градоначелник овог града уз напомену да су сви они били у изолацији.
Градоначелник је нагласио да је у интересу јавности да директори здравствених установа у Шапцу учествују на конференцијама за медије и оценио као лоше чињеницу да то тренутно није случај.
-Позивам представнике здравствених установа да правовремено обавештавају јавност о свему. Важно је да наши суграђани имају квалитетне информације сваког дана и да директори ових установа одговарају на питања новинара. Грађани морају бити информисани. Поштовање новинара је поштовање јавности, а то значи и свих наших грађана, подвукао је Небојша Зеленовић.
Начелник Градске управе Милан Васић демантовао је написе појединих поратала о наводној небризи Града за Геронтолошки центар.
-У том тексту се наводи да Штаб за ванредне ситуације није доставио потребна средства и извршио дезинфекцију простора око Геронтолошког центра, међутим Штаб је још у марту донео одлуку да се сва опрема и дезинфекциона средства и заштитна опрема распоређују према групи приоритета. У првој групи приоритета били су Општа болница, Дома здравља, Завод за јавно здравље и Геронтолошки центар те је у току марта и априла, пре него што је Министарство за борачка и социјална питања, било шта обавештавало локалне самоуправе, пре било каквих дописа, испоручили смо Геронтолошком центру следеће: 500 маски од флиса, 200 памучних маски, 5 заштитних наочара, 50 пари непромочивих каљача, концентрата натријум-хипохлорита у количини довољној да се направи 50.000 литара дезинфекције, 1000 рукавица и 5 визира. Све то је током марта и априла испоручено. Град не прави никакву разлику међу установама, било да су у питању градске или републичке надлежности, већ смо по приоритетима делили све чиме смо располагали. Ми немамо заражених у Геронтолошком центру, рекао је Васић.
Он је додао да је приватни геронтолошки центар Падина до сада користио бесплатно дезинфекционо средство које је Град учинио доступним за све, а јуче је Град извршио дезинфекцију круга око њихових просторија и доставио им довољну количину натријум хипохлорита и 50 маски.
Говорећи о ситуацији у експозитури Поштанске штедионице у Шапцу, градоначелник Небојша Зеленовић рекао је да обустављен рад у овом објекту након што је утврђено да је један запослени позитиван. Он додаје да је направљена листа контаката и да се запослени налазе у фазама изолације и тестирања.
-Очекујем да ћемо од Завода за јавно здравље и надлежне епидемиолошке службе добити информацију броју узорака и даљим корацима, закључио је Зеленовић.
ЕГП

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa