Инфо

16. април 2020.16. апр 2020.
ЕУ опремила 20 болница пре епидемије, наставља се партнерство са Србијом
ДРУГИ ПИШУ: ГЛАС АМЕРИКЕ

ЕУ опремила 20 болница пре епидемије, наставља се партнерство са Србијом

Средства, која је ЕУ раније дала Србији, искоришћена за изградњу, модернизацију и опремање 20 болница - укључујући Институт Торлак, лабораторије, институте за јавно здравље и трансфузиолошке центре, и обезбедила 252 возила хитне помоћи од којих је 122 опремљено респираторима
Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици изјавио је да би помоћ ЕУ Србији за брорбу против корона вируса посматрао у контексту дугогодишњег партнерства ЕУ и Србије и подсетио да су давања у здравству у процесу евроинтеграција износила 450 милиона евра бесповратне помоћи и повољних кредита.
Фабрици је за “Данас” рекао да су та средства, која је ЕУ раније дала Србији, искоришћена за изградњу, модернизацију и опремање 20 болница - укључујући Институт Торлак, лабораторије, институте за јавно здравље и трансфузиолошке центре, и обезбедила 252 возила хитне помоћи од којих је 122 опремљено респираторима.
„Све то пружа снажан основ за борбу против Ковида 19. Дакле, наш пакет хитне помоћи у протекле три недеље и будући ефекти који ће на Србију имати ‘Глобални одговор’ који је ЕУ покренула 8. априла само су део свеобухватног, дводеценијског програма подршке”, нагласио је Фабрици за “Данас”.
Он је додао да је ЕУ на захтев Србије најавила иницијални пакет помоћи вредан 93 милиона евра - 15 милиона хитне здравствене помоћи, која се остварује пренаменом средстава и 78 милиона евра за привредни опоравак и да је кроз “Глобални одговор” за најављена помоћ за Западни Балкан од 290 милиона евра.
Фабрици је рекао да солидарност не треба да се користи као “оружје” за добијање геополитичких поена и да је ЕУ, када је корона вирус био на врхунцу у Азији, испоручила Кини 56 тона медицинског материјала и да Кина сада узвраћа помоћ. Тешко да поверује да ће корона вирус променити целокупан светски поредак, каже, али су пред свима тешке лекције.
“А како вирус не зна за границе, мултилатерализам ће остати кључ за сузбијање глобалних изазова. Транспарентност информација ће морати да се постави на много виши ниво. Постали смо свесни крхкости наших друштава пред невидљивим вирусом, и то ће створити већи осећај понизности и одговорности у нашој интеракцији са овим светом”, рекао је Фабрици.
Он је рекао и да Еу Србији у процесу приступања помаже да развије своје друштво и привреду у свим сферама политике: јавној управи, владавини права, инфраструктури, економији, друштву и животној средини.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa