Инфо

16. април 2020.16. апр 2020.
Конференције за  новинаре без новинара
ПРЕДСТАВНИЦИМА СЕДМЕ СИЛЕ ОНЕМОГУЋЕНО
ПРИСУСТВО НА МЕДИЈСКОМ НАСТУПУ СТРУКЕ

Конференције за новинаре без новинара

Коронавирус је у Србији довео до тога да се организују конференције
за новинаре без новинара
После читавог низа логичних питања која су новинари неудворничких медија постављали на конференцијама за новинаре представницима медицинске струке, али и председнику Србије Александру Вучићу, у петак, 10. априла Влада Србије је донела одлуку да ће се оне организовати без присуства новинара. Питања су се односила на чињеницу да у Србији још нису почела масовна тестирања иако су најављена још 23. марта, зашто председник Србије није тестиран на коронавирус и зашто није у самоизолацији с обзиром да је његов старији син оболео од овог вируса, као и због чега мора да се прави представа за јавност од поделе респиратора. Влада Србије је, међутим, пронашла други разлог за укидање присуства новинара на конференција за штампу.
- Због све веће забринутости новинара, сниматеља и фоторепортера за своје здравље, и након приговора о угрожености на конференцијама за медије председника и чланова владе, као и стручњака, како је саопштила Влада, редовне конференције за медије које се одржавају свакога дана у 15.00 часова, новинари ће постављати питања онлајн - објавила је Влада Србије.
Новинари ће питања лекарима и стручњацима, како се наводи, морати да достављају најкасније до 14.30 часова на и-мејл адресу прессŽгов.рс.
- Учинићемо све да на конференцијама сви добију одговоре на питања пристигла до тог времена - навела је Влада.
Медијска удружења и новинари, наравно, нису задовољни оваквим развојем ситуације.
Удружење новинара Србије позвало је Владу Србије да поново размотри одлуку према којој новинари убудуће неће моћи да присуствују конференцијама на којима лекари и државни званичници одговарају на питања о епидемији корона вируса.
Та организација наводи да су редовне конференције за новинаре служиле да умире страх грађана, а да је кључно омогућити да новинари директно поставе питања и потпитања стручњацима и тако дођу до података до којих на други начин није могуће доћи.
- УНС сматра да Палата Србија пружа довољно простора да се у њу безбедно сместе сви новинари и да нико не буде здравствено угрожен. Ако због било чега то није могуће, тражимо од Владе Србије да омогући новинарима да питања постављају из својих редакција путем видео-линка или интернета - додаје се у саопштењу.
Независно удружење новинара Србије захтева од Владе Србије да омогући новинарима да и даље прате медијске конференције Кризног штаба за борбу против епидемије корона вируса.
- Сматрамо да не постоји ниједан разлог да у моменту када главни епидемиолози најављују одлучујуће и битне дане за грађане Србије, Влада ограничи директна питања стручњацима. Увођење праћења конференција преко видео линка треба да буде само још један канал комуникације, а не једини - саопштио је НУНС.
У НУНСу сматрају да слање питања путем имејла пре конференције и информисање грађана без присуства новинара отвара могућност за злоупотребе питања и може довести до тога да упити новинара који поштују Кодекс новинара Србије остану без одговора.
- Када је у друштву повећан степен страха и анксиозности новинари имају кључну улогу да објективно информишу грађане и грађанке о свим мерама и да постављају питања представницима власти и струке. Овим потезом Влада Србије наноси штету информисању грађана и због тога тражимо од ње да одмах прекине са праксом сужавања медијских и новинарских слобода - закључио је НУНС.

Обезбедити новинарима безбедност
Синдикат новинара Србије позивао је Владу Србије да омогући новинарским екипама да присуствују конференцијама Кризног штаба за борбу против епидемије корона вируса и да лекарима и званичницима директно постављају питања.
- Влада Србије дужна је да новинарима и медијским радницима омогући да безбедно обављају свој посао. Ускраћивање могућности колегама да директно постављају питања може се тумачити као покушај избегавања “незгодних“ питања и увођење цензуре. Истворемено, од новинара се очекује да свој посао раде у складу са новинарским кодексом и јавним интересом а не да овакве скупове користе за личну промоцију - наведено је у саопштењу.

Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa