Инфо

16. април 2020.16. апр 2020.
КАРИТАС ШАБАЦ СА СВОЈОМ ЈЕДИНИЦОМ “ПОМОЋ У КУЋИ“ ФУНКЦИОНИШЕ И У ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ

Некада је довољна само лепа реч

Организација посла се није много променила у односу на редовну ситуацију. Сви они који су ангажовани сада морају, међутим, додатно да воде рачуна о заштити и себе и својих корисника
Живот једноставно мора да се одвија без обзира на околности. Такав је случај са старих особама и особама са инвалидитетом који не могу да функционишу без помоћи са стране. Захваљујући неким људима и организација и у ово време пандемије, њима се много тога није променило.
Једна од организација, без чијег рада, многи људи би остали лишени било какве помоћи је и Каритас из Шапца и њихове јединице - “Помоћ у кући“. Ова организација води рачуна о 450 корисника на територији Шапца, Богатића, Малог Зворника, Коцељеве и Зворника.
- Помоћ у кући смо организовали 2001. године и био је то један од првих пројеката Каритаса у Шапцу. Сада имамо ангажованих 35 медицинских сестара и два социјална радника који организују и спроводе помоћ људима који нису у стању да сами воде рачуна о својим потребама. Радимо свакога дана, и у време забране кретања, и то у две смене. Ни на који начин нисмо редуковали своје активности - каже за Глас Подриња Мирољуб Николић, директор Каритаса Шабац.
Организација посла се није много променила у односу на редовну ситуацију. Сви они који су ангажовани сада морају, међутим, додатно да воде рачуна о заштити и себе и својих корисника.
- Обезбедили смо нашим радницима довољне количине заштитних маски, рукавица и друге заштитне опреме. Поред тога што морају да воде рачуна о нашим корисницима, наши запослени морају да чувају и себе у доба коронавируса - додаје Николић.
Ради се, можемо да кажемо, и оне баш пријатним пословима, који подразумевају одржавање личне хигијене особама које се углавном старе и непокретне. Већи број корисника обилазе и два пута дневно.
Младен Бојичић, ради у Каритасу три године, сваког корисника добро познаје, зна њихове потребе и навике, тако да може да им пружи адекватну услугу. Уз ,,Добар дан,, и ,,Како сте,, део свакодневних посета су и речи подршке.
- Појединим корисницима, у току дана, ми једини уђемо у кућу. Некоме је потребна општа нега, некоме помоћ у кући или набавка намирница. Када видимо њихов осмех на лицу, ништа нам није тешко. Наше екипе свакога дана имају више од 40 посета, одлазимо и до најудаљенијих села на подручју града Шапца - каже Младен.
За шест и по година рада у Каритасу, Мирјана Пурешић, стекла је поверење међу корисницима и нераскидиво пријатељство са колегама, не само из нашег града, већ и волонтерима који долазе у Србију.
- Помоћ у кући је много више од обичног посла. Сусрећемо се са различитим профилима људи, њиховим радостима и тугом и делимо са њима све. Некада је довољна само лепа реч да им буде боље. Нема веће сатисфакције и награде за наш рад од њиховог осмеха - истиче Мирјана.

Јубилеј
Каритас Шабац ове године обележава 20 година рада и постојања. У време епидемије су све своје ресурсе ставили на располагање Кризном штабу за ванредне ситуације града Шапца.
- Имамо велики број волонтера који су свакодневно распоређени на пословима које одреди Кризни штаб. Када смо ми у питању, најважније је да помоћ стигни до оних људи којима је она најпотребније - каже Мирољуб Николић.

Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa