Инфо

16. април 2020.16. апр 2020.
ЛИСНИ МИНЕРИ НА ЈАБУЦИ
Реч стручњака

ЛИСНИ МИНЕРИ НА ЈАБУЦИ

Лисни минери су веома распрострањени у регионима где се узгаја јабука као воћна врста. Последњих година то су економски значајне штеточине које сваке године региструју своје присуство слабијег или јачег интензитета
Минери листа спадају у групу опасних штеточина који могу изазвати потпуну дефолијацију воћака. Својим штетним деловањем, смањују асимилациону површину са листова, па тиме биљка постаје физиолошки исцрпљена подложна нападу других патогена као и штетних инсекатских врста. Нападнуте биљке од стране лисних минера имају слабији пораст ластара, као и њихово дозревање па такви ластари током зиме измрзавају што утиче на родност за наредну сезону.
Лисни минери су веома распрострањени у регионима где се узгаја јабука као воћна врста. Последњих година то су економски значајне штеточине које сваке године региструју своје присуство слабијег или јачег интензитета.
У годинама када је каламитет штеточине изразито висок, нарочито минера округлих мина Leucoptera scitella , може доћи до тоталне дефолијације лишћа на биљкама.
Штете причињава гусеница минера која читаво развиће обавља у минама које прави у паренхиму листа. Гусенице праве различите мине по облику и специфичне за врсту, те се по изгледу мина лако детерминише врста минера који прави штету. Најштетнија врста на јабуци је Leucoptera scitella, минер округлих мина.
Штетност од лисних минера је значајна у годинама масовне појаве јер плодови остају ситни, и штета се провлачи и за наредну сезону те су у фази цветања цветни пупољци ситни и слабији је проток сокова кроз њих.
Други минери који су присутни на јабуци су: Lithocolletis corilifolliela, минер белих мина и Lithcolletis blancardella, минер мраморних мина.
Због штета које су значајне у производњи јабука сузбијање се намеће као обавезна мера током вегетације, и веома је отежано због начина живота саме штеточине.
Праћењем ових штетних инсеката путем феромонских клопки пружа могућност да се детекцијом потврде врсте присутних инсеката-минера и препоруче адекватне мере када је заштита у питању.
Округле мине-оштећења од Leucoptera scitella.
ПССС Шабац, дипл.инг. Славица Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa