Инфо

16. април 2020.16. апр 2020.
КУПИТИ ДЕКЛАРИСАНО СЕМЕ
Почиње сетва

КУПИТИ ДЕКЛАРИСАНО СЕМЕ

Ускоро почиње оптимални рок за сетву јарих усева, па стога треба на време осим припреме парцела обезбедити и квалитетно семе. Како је Правилником о контроли производње семена јасно дефинисана документација која треба да садржи порекло употребљеног семена, врсту, сорту и категорију као и стручне прегледе у току вегетације на основу којих се сачињавају записници који садрже податке о својству засноване културе за производњу семена, на основу чега се даје оцена усева. Оваквим поступком се после скидања усева омогућава семе намењено сетви.
Након овог поступка, дорађивачки центри имају значајну улогу у обезбеђивању квалитетног и припремљеног семена које треба понудити пољопривреднику. Да би пољопривредници били сигурни у оно што купе, на сваком производу се ставља одговарајућа декларација.
Контролом семенског усева од стране апробатора, утврђен квалитет, односно кратак опис производа, у овом случају семенског материјала садржи следеће параметре:
- назив организације која је вршила испитивање, број и датум извештаја о квалитету семена, сортна чистоћа, механичке примесе, здравствено стање, датум до кога важи декларација, датум израде декларације и одговорно лице.
На основу тога, семе се декларише, при чему свака декларација мора имати:
ОСНОВНЕ ПОДАТКЕ О СЕМЕНУ
- биљна врста, сорта, категорија, година производње, произвођач семена, дорађивач семена, број и датум апробације семенског усева, број партије семена и количина, нето-маса једног паковања у кг и број паковања у партији семена.
Пољопривредни произвођачи приликом куповине семена за сетву, треба да обрате пажњу на ове карактеристике са декларације, чиме ће омогућити сетву квалитетног семена. Сетвом у оптималном року и применом правилне и правовремене агротехнике, постићи ће квалитетну и родну жетву.
Извор: Дипл. Инг. ГОРДАНА РЕХАК ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa