Инфо

16. април 2020.16. апр 2020.
Прорадио инат ратара
СЕТВА У ШАБАЧКОМ КРАЈУ

Прорадио инат ратара

Ратари са којима смо разговарали деле оптимизам да ће овог пролећа у време ванредног стања засејати све планиране површине. Без обзира на разне проблеме који их прате, највише због деловања корона вируса и прописаних мера Владе Србије. Послове око сетве почели су пре оптималног рока, те се завршетак очекује на време.
- Приметио сам да је код људи прорадио инат и сасвим сам сигуран да њиве неће остати у парлогу. Људи су се по њима просто “размилели”. Једни припремају, други сеју, а има доста и оних који спроводе мере заштите усева од штеточина и корова. Ни воћари не стоје “скрштених руку”, а доста су на њивама, видим активни и повртари, каже угледни домаћин Живорад Мартиновић из Богатића.
- Мање-више ратари поштују савет стручњака да не сеју док се земљиште не “угреје” до потребне мере ( десетак степени). Проблем свима представља суша. Јако је изражена, посебно у површинском слоју земљишта, где је влага и најпотребнија. Верујем да ће се ситуација и у овом погледу поправити, а што се тиче доступности неопходног репроматеријала, ту нема проблема, каже искусни агроном, Младен Игњатовић из Клења.
- Запамтићемо ову сетву по специфичним околностима у којима се одвијала. Уверен сам да то неће оставити последице на њен квалитет и свеобухватност. Нема сумње да ће кукуруз доминирати у овом крају. Тако је било и раније. О профитабилности се у овом тренутку тешко може говорити, каже Драгорад Мисојчић-Лукарић из Шеварица.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa