Инфо

16. април 2020.16. апр 2020.
Природни лекови против стомачних тегоба
душин кутак

Природни лекови против стомачних тегоба

Буђење природе многим људима изазива стомачне тегобе, отежано варење, надутост, болове пре или после оброка, малаксалост, умор, нерасположење... Желудац је осетљив орган који реагује као резонантна кутија и одмах нас непогрешиво обавештава о стању нашег организма. Медицински термини герб или диспепсија означавају стање које није за панику, али је увод у много веће проблеме који могу настати. Герб, или гастроезофагијални рефлукс, у нашем народу познат као горушица, настаје када хлороводонична киселина са пепсином подиже желудачни сок и поклопац ка једњаку који је у корелацији са поклопцем на дванаестопалачном цреву, пропушта део садржаја и пацијенту изазива осећај паљења у ждрелу. Тегобе су веће код трудница, или гојазних особа, али не треба заборавити ни људе са дијабетесом, као и оне који су под сталним стресом. До погоршања долази услед конзумирања црног лука, нане, чоколаде, теста, масних оброка, алкохола... Такође, требало би избегавати сухомеснате произовде, агруме, слаткише, сладолед, масну и пржену храну, парадајз, сокове... Храна са високим садржајем соли и шећера, воће непосредно након оброка, могу изазвати гасове и надуваност. До истих тегоба може доћи услед конзумирања великих количина махунарки у циљу смањивања телесне тежине, или олакшавања пробаве. Скроб, воће, газирани и сувише топли или хладни напици, кафа, жваке и млеко на црној су листи. Млечне прерађевине су пожељне – јогурт, или кисело млеко са додатком здравих бактерија попут lactobacilus acidophilus bifido и других. Људи морају схватити да првенствено греше у исхрани и да ту нешто морају да мењају, да ослушкују свој организам. Хомеопатија може да помогне у терапији тегоба са гастроинтестиналним трактом, посебно због чињеница да могу да је користе и деца и труднице без икаквих бојазни о штетним последицама.

30 грама ангелике ставити у ½ литре кључале воде и оставити да стоји 10 минута. Процедити и пити три пута дневно пре оброка. Може да се жваће и корен, или сирови листићи ангелике. Цимет, коморач, матичњак, камилица у једнаким количинама: 2 супене кашике ставити у 1/2 кључале воде, пити неколико пута у току дана, али не дуже од две недеље. Зачини који греју, бибер ђумбир кардамон или ким, могу бити од помоћи.
Потопити 10 грама целера или раставића у ½ литре воде и сачекати да одстоји пола сата. Пити чај два пута у току дана, после оброка.
Можете користити и облоге: 3 капи бибера и3 капи коморача ставити у обично сунцокретово уље и масирати трбух у смеру казаљке на сату. Коме не прија масажа, може да направи облогу од истих састојака и стави на стомак док се топлота не изгуби, око 45 минута.
Чај од корена линцуре може бити изванредна помоћ код варења, мада линцура може да подстакне апетит, па треба водити рачуна ако је особа гојазна. Корен сладића је једно од најбољих средстава за желудачне тегобе. Добро је пити га три пута дневно по два децилитра чаја пре јела, али се саветује опрез особама са повишеним крвним притиском.
Нана која се увек користи као средсво за све тегобе са стомаком може да изазове отежавање отварања другог свинктера епиглотиса ка дванаестопалачном цреву и задржавање садржаја у стомаку.
Одлична је боквица, свеж лист који је на нашем поднебљу свугде доступан. Можете три пута дневно по један лист боквице сажвакати свеж, или осушен. Такође, 2 кашике сувог лишћа у 2 децилитра кључале воде пити 4 пута дневно после јела. Ево рецепта за заговорнике теорије да је најбоље конзумирати биљке у меду: 150 грама свеже боквице ставити у 1/2 килограма меда, оставити да одстоји 2 недеље и пити 1 кафену кашичицу пола сата пре јела;
Сто сочних листова чуваркуће у 300 грама меда да одстоји 7 дана. Можете пити 1 кафену кашичицу пре доручка, 1 кафену кашичицу после ручка и пре спавања.
Подубица, кичица и кантарион: 50-60 грама у 1 литар воде пити у току дана уместо воде, не дуже од 3 недеље.
Коприва, водопија и рањеник: 50 грама у литар воде попити у току дана, не дуже од једне недеље, паузирати једну недељу и тим ритмом три пута поновити.
Савет: Уколико желите да се решите хроничног проблема или проблема који је у повоју, мењајте нешто од навика које су довеле до тегобе, било да су повезане са исхраном, конзумирањем нездравих намирница, дувана или алкохола и јачајте основни имунитет. ВИТАМИНСКА БОМБА ЗА ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА: 3 јабуке, 2 шаргарепе, 2 мања целера, 2 цвекле, 50 грама ђумбира и 2 лимуна изрендати и ставити у 1 кг меда. Држати у фрижидеру и пити 3 кашике дневно. Деци давати само једну кафену кашичицу дневно после главног оброка и то деци старијој од три године. 30 грама ангелике ставити у ½ литре кључале воде и оставити да стоји 10 минута. Процедити и пити три пута дневно пре оброка. Може да се жваће и корен, или сирови листићи ангелике. Цимет, коморач, матичњак, камилица у једнаким количинама: 2 супене кашике ставити у 1/2 кључале воде, пити неколико пута у току дана, али не дуже од две недеље. Зачини који греју, бибер ђумбир кардамон или ким, могу бити од помоћи.
Потопити 10 грама целера или раставића у ½ литре воде и сачекати да одстоји пола сата. Пити чај два пута у току дана, после оброка.
Можете користити и облоге: 3 капи бибера и3 капи коморача ставити у обично сунцокретово уље и масирати трбух у смеру казаљке на сату. Коме не прија масажа, може да направи облогу од истих састојака и стави на стомак док се топлота не изгуби, око 45 минута.
Чај од корена линцуре може бити изванредна помоћ код варења, мада линцура може да подстакне апетит, па треба водити рачуна ако је особа гојазна. Корен сладића је једно од најбољих средстава за желудачне тегобе. Добро је пити га три пута дневно по два децилитра чаја пре јела, али се саветује опрез особама са повишеним крвним притиском.
Нана која се увек користи као средсво за све тегобе са стомаком може да изазове отежавање отварања другог свинктера епиглотиса ка дванаестопалачном цреву и задржавање садржаја у стомаку.
Одлична је боквица, свеж лист који је на нашем поднебљу свугде доступан. Можете три пута дневно по један лист боквице сажвакати свеж, или осушен. Такође, 2 кашике сувог лишћа у 2 децилитра кључале воде пити 4 пута дневно после јела. Ево рецепта за заговорнике теорије да је најбоље конзумирати биљке у меду: 150 грама свеже боквице ставити у 1/2 килограма меда, оставити да одстоји 2 недеље и пити 1 кафену кашичицу пола сата пре јела;
Сто сочних листова чуваркуће у 300 грама меда да одстоји 7 дана. Можете пити 1 кафену кашичицу пре доручка, 1 кафену кашичицу после ручка и пре спавања.
Подубица, кичица и кантарион: 50-60 грама у 1 литар воде пити у току дана уместо воде, не дуже од 3 недеље.
Коприва, водопија и рањеник: 50 грама у литар воде попити у току дана, не дуже од једне недеље, паузирати једну недељу и тим ритмом три пута поновити.
Савет: Уколико желите да се решите хроничног проблема или проблема који је у повоју, мењајте нешто од навика које су довеле до тегобе, било да су повезане са исхраном, конзумирањем нездравих намирница, дувана или алкохола и јачајте основни имунитет. ВИТАМИНСКА БОМБА ЗА ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА: 3 јабуке, 2 шаргарепе, 2 мања целера, 2 цвекле, 50 грама ђумбира и 2 лимуна изрендати и ставити у 1 кг меда. Држати у фрижидеру и пити 3 кашике дневно. Деци давати само једну кафену кашичицу дневно после главног оброка и то деци старијој од три године.
Душица Николић, фармацеут

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa