Инфо

16. април 2020.16. апр 2020.
Препоруке за старије  особе и лица која болују од хроничних болести у вези болести Ковид-19
ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ

Препоруке за старије особе и лица која болују од хроничних болести у вези болести Ковид-19

Старији људи и особе са хроничним болестима су у много већем ризику за развој озбиљних компликација уколико оболе од Ковид-19 у односу на здраве и млађе особе. Oсобе свих узраста са или без инвалидитета ако имају озбиљне хроничне болести као што су болести срца, плућа, бубрега су у вишем ризику да се теже разболе од болести које проузрокује Корона вирус. Из тог разлога веома је важно да знате да заштите себе и да се трудите да останете здрави.

Смањите ризик од обољевања
Постоје поступци којима можете да смањите ризик од обољевања:
Останите у кући, излазите само када је дозвољено да излазе лица старија од 65 година и то ако баш морате

Чешће перите руке
Уколико имате контакт са другим особама држите социјалну дистанцу најмање 2м. Дезинфикујте површине у вашем стану које се често додирују, као што су: кваке, радне површине стола, даљински управљачи.

Суочавање са стресом
Старије особе могу бити у време пандемије Корона вируса подложне стресу и анксиозности. Ево неколико ствари које можете да учините за себе:
Водите рачуна о свом телу, трудите се да вежбате у складу са својим здравственим стањем, истежите се и медитирајте.
Покушајте да имате здраве уравнотежене оброке, спавајте довољно и избегавајте алкохол и дуван.
Покушајте да остварите контакте са другим људима са којима можете да разговарате о својим бригама и о томе како се осећате. За то можете да користте телефонске разговоре, друштвене мреже, скајп.
Контактирајте ваше јавно здравствене стручњаке и информишите се.

Будите у контакту са својим изабраним лекаром
Трудите се да будете у контакту (телефонски) са својим изабраним лекаром и да га за било какву промену свог здравственог стања обавестите. Обратите се свом лекару за набавку неопходних лекова који су вам свакодневна терапија. Размислите о томе кога би могли прво да позовете уколико вам треба нека додатна услуга, ко би могао да брине о вама уколико се разболите.

Трудите се да држите социјалну дистанцу
Сваки контакт са другим лицем мора да буде на безбедној удаљености, најмање 2м.Овакво одговорно понашање може утицати на смањење ширења болести.
Уколико имате знакове који могу да упозоравају на болест:
-Обратите пажњу на симптоме као што су повишена температура, кашаљ, малаксалост, отежано дисање.
- Обратите пажњу ако осетите недостатак ваздуха, стални бол или притисак у грудима ако имате плавичаста уста или вам се јаве конвулзије. Све су ово знаци који указују да треба да потражите лекарску помоћ.
Шта заједница може да уради за вас, породица, пријатељи?
- Све активности којима би се помогло старијој особи у време пандемије Корона вируса су изузетно важне. Под тим активностима се подразумева помоћ при набавци хране, лекова, као и пружање додатне неге уколико је она потребна.
-Веома важан је и социјални контак који се у време пандемије одвија преко телефонских позива и друштвених мрежа.
- Тражење и прихватање помоћи од других особа је знак снаге, тако да свако ко осети да му треба помоћ и подршка треба да је тражи.
Izvori: Center for diseaese control and prevention, Older adults,; World health organization, Regional office forEurope, Suporting older people;

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa