Инфо

16. април 2020.16. апр 2020.
(Скоро) као прави
ВИРТУЕЛНИ СПОРТ

(Скоро) као прави

Филмове у биоскопу и позоришне представе замениле су јутјуб и друге видео платоформе истих, слично је и са концертима, те је у тим новим околностима и спорт нашао своје место и то не само спорт као надметање, већ и онај део који чува кладионичарску страст.
Онлајн клађење је одавно свеприсутно у свету прогноза, а све више кладионица омогућило је онлајн клађење на виртуелне симулације мечева. У виртуелном свету сезоне у Енглеској, Италији, Немачкој, Француској, целој Европи и свету су у пуном јеку, побеђују фаворити, догађају се изненађење, све је могуће као и у правом спорту.
У Америци „сокер“ није у центру пажње, али зато се НБА први одлучио да сачува спону са навијачима у периоду пандемије. Недавно су организовали прво такмичење кошаркаша најјаче лиге света који су се борили кроз најновију компјутерску симулацију НБА 2К20. Утакмице је преносила станица ЕСПН, уз линк доступан на свим друштвеним мрежема. Девин Букер (Финикс) је победио. На сличан потез су се одлучили у Фудбалском савезу Шпаније, где се у фудбалу (ФИФА 2020) надмећу фудбалери различитих клубова, у Енглеској се користи симулација менаџера где неки клубови утакмице одложене услед вируса симулирају на овај начин, а ускоро ће стартовати и лига у Формули 1 базирана на поменутим принципима. Уз спорт, ту је и прикупљање новца за помоћ здравству у борби против КОВИД 19.
Можда и највише су постигли у боксу. Недавно је завршен први турнир Светске боксерске супер серије (ВБСС). Први победник одлучен је у средњој категорији и то је био свима добропознати Реј Робинсон „Шећерко“ (Sugar Ray). Софтверски инжењери су читав турнир позиционирали у Атлантик Ситију. Робинсон је најпре у четвртфиналу победио Фернанда Варгаса, а потом у полуфинала Ла Моту да би у финалу водио борбу против Роналда Винкија Рајта. Победио је техничким нокаутом у петој рунди.

Супер меч
Бокс је можда и прв спорт који је, на оновремени начин, лансирао идеју симулације меча двојице ривала који се никада реално не би могли састати. Једини непоражени шампион супертешке категорије Роки Марћано доминирао је у петој и шестој десенији прошлог века ринговима, док је на другој страни Мухамед Али (Касијус Клеј) на врхунцу био у седмој. Када се у јавности повела расправа ко би победио у њиховом мечу, настала је идеја, а потом и филм „Супер меч“. Наравно, уз сагласност онда живих актера.
Њихове снаге, слабости, детаљи су унесени у ондашњи компујтер NCR 315 где су програмери симулирали сучељавање појединачних перформанси. У овом мечу Марћано нокаутира Алија у 13. рунди.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa