Инфо

23. април 2020.23. апр 2020.
Најважније је  не остати гладан
ОБЈЕКТИ СА ХРАНОМ СЕ ПРИЛАГОДИЛИ ВАНРЕДНОЈ СИТУАЦИЈИ

Најважније је не остати гладан

Када се криза са коронавирусом пренела из Азије у Европу, па тако запретила и Србији, наш народ је похрлио у продавнице да се снабде довољним количинама хране и тоалет папира. Испоставило се, беспотребно. Продавнице су радиле, а и пекаре и фастфудови који су испуњавали услове наставили су да послују. Затворени су углавном само објекти који су храну послуживали унутра за столовима, или им је продаја била везана за одређене делатности које су током ванредног стања престале са радом.
-Не радимо од 1. априла па до почетка маја, а тачан датум зависи од стања у Републици и мера градских и републичких штабова. На почетку смо радили до сат времена пре полицијског часа, али како се налазимо на аутобуској станици зависимо од путника. Када су аутобуси престали да саобраћају посла је било мало, а трошкови су велики. Сада смо сви на плаћеном одсуству, а по успостављању аутобуског саобраћаја почећемо поново да радимо, наводи Света Лукић, пекар у пекари “Ранд – М” на аутобуској станици.
Пекаре које су на повољнијим локацијама наставиле су да раде, а неки чак имају и више посла. Посебно је велика потражња пред викенд због дводневне забране изласка.
-Почели смо да радимо шалтерску продају тако што смо приближили витрине вратима. Пекара добро ради и људи сада више купују, што је и логично, јер се народ највише плаши глади. Највише се тражи хлеб, али се и друга пецива боље продају. Уместо до 22.00 сата, сада радимо од 05.00 до 15.00. Радници су поделили радно време и нико није добио отказ. Хлеба правимо за око 50 одсто више и све се прода, као и интегрални, а када би имали и пет пута више мислим да би све отишло. Пред продужени полицијски час петком, људи купују и по четири, пет векни, каже Живорад Јовановић, пица и бурек мајстор у пекари “Ферми” која се налази поред некадашњег “Шарана”.
Фастфудови су се такође прилагодили новонасталој ситуацији. Достава се и даље обавља, а почели су да је ради и они који се њом раније ниси бавили.
-Генерално не радимо доставу и нећемо наставити ни по укидању ванредног стања. Међутим, сада смо успели да добијемо дозволу да доставу радимо за време полицијског часа. Радници морају да приме плату, а нисмо желели ни да неко добије отказ ни да зараде буду смањење. На овај начин покријемо неке трошкове. Највише наруџбина стиже из приградских насеља и храна стиже за двадесетак минута. Ван полицијског часа радимо нормално. Храна се продаје шалтерски, али је мањи обим посла, кажу у фастфуду “Пасаж”.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa