Инфо

23. април 2020.23. апр 2020.
Шибицарски маневар
АДВОКАТ ВЛАДИМИР ГАЈИЋ О ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Шибицарски маневар

Уведено је ванредно стање, а не ванредна ситуација, искључиво зато што у ванредној ситуацији председник Србије нема никаква овлашћења, него је све у рукама Владе Србије. Александар Вучић је тиранин који је показао да га не интересује никаква правна форма и сада имамо једног вођу, једну странку и један народ, што упућује на веома лоше реминисценције на Европу тридесетих година прошлог века. Надам се да ће грађани то казнити када буду имали прилике
Адвокат Владимир Гајић, изјавио је да је ванредно стање уведено „шибицарским правним маневром“ и противуставно, чиме је извршен мини државни удар, и да би зато могле да буду правно ништаве све одлуке које су уследиле након тога.
Према његовим речима грађани ће моћи да поднесу тужбе у грађанским поступцима за накнаду штете.
- Ту пре свега мислим на грађане којима је угрожавано здравље, попут пензионера који су под забраном слободе кретања од 24 сата, као и људи који су неосновано лишени слободе - рекао је Гајић.
Он је додао да је ванредно стање морала да уведе Скупштина Србије, али је изведен „шибицарски правни маневар“ којим је Влада Србије прво забранила окупљање више од 50 људи у затвореном јавном простору и тако „ликвидирала скупштину из те правне позиције“, па је ванредно стање прогласио председник Републике на предлог министра одбране, што би било логично једино да је Србија ушла у рат.
- Уведено је ванредно стање, а не ванредна ситуација, искључиво зато што у ванредној ситуацији председник Србије нема никаква овлашћења, него је све у рукама Владе Србије. Александар Вучић је тиранин који је показао да га не интересује никаква правна форма и сада имамо једног вођу, једну странку и један народ, што упућује на веома лоше реминисценције на Европу тридесетих година прошлог века. Надам се да ће грађани то казнити када буду имали прилике - рекао је Гајић.
Адвокат је додао да су многи данас у притвору или им се суди, а да „нису починили ниједно кривично дело, нису били упозорени ни писмено ни усмено нити су имали сазнања“.
- То се ради да би се становништву утерао страх у кости у ванредном стању. Пензионерима који имају пензију по 15.000 динара изричу казне од 50.000 динара када их затекну на улици током полицијског часа. То је иживљавање које креће са врха власти и преноси се на све који имају неку власт, па се свако на свом нивоу иживљава - рекао је Гајић.

Писмо европосланика
Група од 21 посланика Европског парламента упутила је писмо комесару за проширење ЕУ Оливеру Вархејију у коме указују на „екстремно узнемирујућу“ ситуацију са поштовањем уставних и људских права у Србији и траже да се Брисел јасно изјасни о томе.
Наводећи да је председник Србије Александар Вучић прогласио ванредно стање без рока трајања, ради ометања слободе изражавања и слободе кретања.
- Резултат свега тога је да је више грађана већ приведено због кршења стриктног полицијског часа, док се прави разлози тих хапшења крију у критици политике владе. Влада је желела пуну контролу над штампом, како би објављивала само прочишћене, углавном лажне информације и клевете против Европске уније - стоји у писму европосланика.

Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa