Инфо

23. април 2020.23. апр 2020.
“Мрежа” мења пијацу
ШАБАЧКИ ПРОИЗВОЂАЧИ СВЕ ЧЕШЋЕ ПРОДАЈУ ПУТЕМ ИНТЕРНЕТА

“Мрежа” мења пијацу

Циљ групе је да повеже купца и продавца, а они затим остварују контакт уживо или се роба шаље брзом поштом. Тек смо на почетку, али се надам да ће људима прећи у навику да овде оглашавају шта нуде, односно шта траже. Такође, идеја је да се повежу и произвођачи и сезонски радници
Иако пијаце у Шапцу од увођења ванредног стања нису радиле само неколико дана пољопривредни произвођачи су нашли још један начин да продају своје производе. Интернет продаја начин трговања који неки користе одавно, међутим велики је број оних који су тек у овим условима одлучили да користе ову погодност.

Неколико Фејсбук група омогућило је оглашавање произвођачима из Шапца и околине. Пре неколико дана направљена је група “Online pijaca – Sabac” која омогућава повезивање потрошача и купаца, односно олакшава продавцима да лакше пласирају робу, а купцима да пронађу оно што им треба.

-Циљ групе је да повеже купца и продавца, а они затим остварују контакт уживо или се роба шаље брзом поштом. Тек смо на почетку, али се надам да ће људима прећи у навику да овде оглашавају шта нуде, односно шта траже. Такође, идеја је да се повежу и произвођачи и сезонски радници. Што више озбиљних продаваца и купаца буде било у групи биће и већа обострана корист. Верујем да ће “Онлајн пијаца” опстати и после укидања ванредног стања, каже Дражен Пеурача, творац Фејсбук групе “Online pijaca - Sabac”.

Неки од продаваца већ имају искуства са оваквим моделом продаје, док су други почетници у оваквом начину рада. Снежана Марковић са Орида производи расаду и била је принуђена да пронађе алтернативу за пијачну продају. До сада су на пијацу ишли њени свекар и свекрва, међутим, због забране изласка старијим од 65 година сада то нису у могућности.

-Ишла сам и ја на пијацу, али тренутно то није то. Генерално је мање људи. Раније су доста долазили старији који сада не могу да изађу. Имамо укупно око 10.000 комада расаде парадајза, паприке, краставца, лубенице, диње, јагоде... Направили смо штанд код куће и дала сам оглас у групи. На Фејсбуку робу види много људи. Зову и дођу. Не шаљем брзом поштом да се расада не изломи, а и боље је када купац дође и види како роба изгледа, каже Снежана Марковић.
Драгана Ђукановић из Мишара продаје зимницу коју прави од својих производа и димљени сир. Поред “Онлајн пијаце” члан је и групе “Мачвански дућан” као и још неких Фејсбук група за продају. Своје производе шаље брзом поштом па купце има широм Србије.
-Огласила сам производе у неколико група и генерално сам задовољна. Свуда продам по нешто и када се све сабере продаја лепо иде. Покушала сам и на пијаци, али ми се не исплати. Већу рачуницу имам да будем код куће и шаљем робу људима који назову, или дођу кући да купе. Током ванредног стања продаја преко интернета је боља него раније. Купују све што нудим и зимницу и сиреве и кајмак. Шаљем у Београд, сада имам већу пошиљку за Пожаревац. Људи купе да пробају и касније купују редовно. Сигурно ћу на овај начин наставити да продајем и после ванредног стања јер се показао као добар, каже Драгана.
Група “Мачвански дућан” направљена је и пре ванредног стања. Окупља произвођаче који своје производе раније нису могли тако лако да пласирају.
- Након доношења Правилника за биљну производњу за мале произвођаче који је ступио на снагу од првог марта ове године олакшана је продаја малим произвођачима да могу продавати своје производе на кућном прагу у свом домаћинству на пијацама и сајмовима. Пошто сам као стручно лице које је покренуло прошле године удружење произвођача учествовала у писању правилника за Мачвански округ у договору са члановима удружења и произвођача покренула сам на друштвеним мрежама групу Мачвански ДУЋАН. Ово је донело већу видљивост потрошачима за домаћим производима, а нашим произвођацима је у многоме олакшало продају. Веома сам задовољна сто има све више наших произвођача са села и што је квалитет постао препознатљив купцима из других градова. Тренутно, у овој ванредној ситуацији највеће потребе имају купци из Београда и околине тако да се врши достава скоро па сваки дан, највише се продају џемови, зимница на традиционалне начин, димљени сиреви, кукурузно интегрално брашно, сурутка, козији сир у вакум паковању, чајеви, а због превенције и имунитета то су мед, прополис, спреј од прополиса за грло итд, наводи Данијела Гаврић, творац групе “Мачвански дућан”.

Квалитет ствара сталне купце
Да шабачке производе тржишту Србије препоручује квалитет потврђује Блажо Лалевић из Земуна. Крајем прошле године због посла је био у Шапцу у време када се одржавао Базар старих и уметничких заната.
-На Базару сам први пут купио неке од домаћих производа шабачког краја и одушевио сам се. Од тада стално поручујем. Данијелу Гаврић познајем неколико година и преко ње поручујем. До сада сам куповао чајеве, димљени качкаваљ са зачинским биљем, домаће медењаке, мед, као и мед са орашастим плодовима, више врста џемова... Волим да проналазим специфична места на којима други не купују, а шабачки производи су на мене оставили одличне утиске. Сигурно ћу их наручивати и даље, а и наредне доласке у Шабац искористити да купим још нешто, истиче Блажо Лалевић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa