Инфо

23. април 2020.23. апр 2020.
Сетва  сунцокрета  у Мачви
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Сетва сунцокрета у Мачви

Сведоци смо задњих вегетационих сезона да клима води главну улогу у сетви сунцокрета, и као по правилу да се игра мачке и миша са нашим вредним произвођачима. Баш зато објаснићемо мало како предупредити климатске лоше стране које могу да се нађу на путу сетве сунцокрета. У нашем округу се сваке године повећавају површине под овом значајном кулутуром, те је вредно указати на пољопривредним произвођачима на њих.
У реонима са влажнијом климом и хладнијим пролећем где спада и наш регион сунцокрет треба сејати од средине до краја априла. Тамо где пролеће почиње раније и где је клима топлија, сеје се у другој половини марта. Новијим хибридима више одговара сетва у другој декади априла и касније, јер према искуству из производње, мање оболевају од болести.

Начин сетве сунцокрета
Дубина сетве сунцокрета износи између 4 и 6 цм. На лаксим, песковитом земљишту најбоља дубина сетве је од 6 до 8 цм, а на тешком ритском земљишту 4 цм. За наше производно подручје оптимални број биљака по хектару износи око 50.000, а најповољнији вегетациони простор 70×25 цм. Ако је сејалица подешена да сеје на 28 цм растојању у реду, за сетву једног хектара потребно је 3,7 кг семена. Ако се предпостави да ће приликом сетве у неке кућице ипак пасти два семена уместо једног, може се сматрати да је за хектар довољно 4 кг семена. На тај начин се засеје око 57.000 биљака по хектару, сто је за 14 % више од пожељног броја биљака за бербу.
Сетва сунцокрета може да се обави механичким или пнеуматским сејалицама. Брзина сетве механичком сејалицом износи од 4 до 6 километара, а пнеуматском 6 до 7 километара.
Дипл.инг Дарко Симић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa