Инфо

23. април 2020.23. апр 2020.
АГРАРАНА ПОЛИТИКА

Мере подршке пољопривредницима за ублажавање последица кризе изазване вирусом корона

На седници Владе Србије усвојене су: Уредба о новчаној помоћи пољопривредним газдинствима и Уредба о финансијској подршци пољопривредним газдинствима кроз олакшан приступ коришћењу кредита у отежаним економским условима услед пандемије COVID-19.
Преко Управе за аграрна плаћања нашим пољопривредницима је од уторка 21. априла на располагању 2,6 милијарди динара за ублажавање последица кризе која је изазвана вирусом корона.
На основу усвојене УРЕДБЕ о новчаној помоћи пољопривредним газдинствима у циљу ублажавања последица насталих услед болести COVID-19 изазване вирусом SARS-COV-2, уређује се исплата новчане помоћи пољопривредним газдинствима.
Право на исплату новчане помоћи остварује правно лице, предузетник и физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, које је уписано у Регистар пољопривредних газдинстава и налази се у активном статусу и ако испуњава један од посебних услова прописаних овим чланом, и то ако:
1) у Регистру има уписане површине под гајењем поврћа у заштићеном простору, у складу са шифарником биљне производње,
2) је власник краве која је обележена и регистрована у Централној бази података о обележавању животиња у складу са законом којим се уређује ветеринарство или је власник краве члан његовог породичног пољопривредног газдинства,
3) је власник овце или козе која је обележена и регистрована у Централној бази или је власник овце или козе члан његовог породичног пољопривредног газдинства,
4) је власник кошнице пчела која је обележена и регистрована у Централној бази или је власник кошнице пчела члан његовог породичног пољопривредног газдинства и ако власник кошнице пчела има 70 или више година старости у 2020. години.
Лицима из ове уредбе одобрава се једнократна помоћ у апсолутном новчаном износу, до највишег укупног износа новчане помоћи у складу са овом уредбом, и то:
По јединици уписане површине под гајењем поврћа у заштићеном простору, и то 25 динара по квадратном метру уписане површине под гајењем поврћа у заштићеном простору, а највише 90.000 динара односно,
по грлу краве, овце или козе, и то 3.000 динара по грлу краве, а највише 30.000 динара, 500 динара по грлу овце или козе, а највише 20.000 динара, односно
по кошници пчела, (за власнике кошница који имају 70 или више година старости) и то 800 динара по кошници пчела, а највише 20.000 динара.
За реализацију ове уредбе утврђена су средства од 1.150.000.000 динара
Исплату новчане помоћи пољопривредним газдинствима у складу са овом уредбом врши Министарство финансија – Управа за трезор, на основу достављених података у електронском облику од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управе за аграрна плаћања, на наменски рачун пољопривредног газдинства отворен код пословне банке и уписан у Регистар.
На основу усвојене Уредбе o финансијскoj подршци пољопривредним газдинствима омогућен је олакшан приступ коришћењу кредита у отежаним економским условима услед болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, кроз субвенционисање дела камате, и то за:
– развој сточарства који обухвата набавку животиња и премију осигурања животиња прописану овом уредбом,
– развој ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства (за набавку семена и садног материјала, свих врста ђубрива, свих врста средстава за заштиту биља),
– инвестициона улагања у пољопривредну механизацију и опрему,
– набавку хране за животиње (хранива – изузев зрнастих, премикси, смеше),
– инвестициона улагања у одређене врсте механизације и опреме која се користи у биљној пољопривредној производњи и
– ликвидност.
Физичко лице и предузетник може да оствари право на кредитну подршку под условом да је укупан износ кредита до 6.000.000 динара, док правно лице кредитну подршку остварује под условом да је укупан износ кредита до 18.000.000 динара. Износ кредита за ликвидност је до 3.000.000 динара.
Средства за спровођење ове уредбе утврђена су у укупном износу 1.450.000.000 динара.
Саветодавац Мирјана Милошевић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa