Инфо

23. април 2020.23. апр 2020.
Из шабачке радионице
Иновације у доба пандемије- дезинфекциони тунели

Из шабачке радионице

Шапчани направили дезинфекциони тунел. Иновативност срж пословања. Друштвено одговорни у времену пандемије. Млад, стручан тим “Corten Art-а”. Креативност и визија. Од идеје до реализације за 10 дана
Склоност Шапчана ка иновацијама, и како волимо да истакнемо, првинама није остала само урбана легенда из доба господара Јеврема. Из мале радионице шабачког предузећа „Corten Art“ недавно је светлост дана угледао производ намењен заштити и превенцији од вируса Ковид 19. Наиме, реч је о дезинфекционом тунелу идејном решењу стручног тима. Девет младића, зналаца из области машинског инжењерства, уз помоћ знања и довитљивости претворило је своју креативност и визију у озбиљан производ. Идеју је препознао Фонд за иновациону делатност и подржао као један од 12 пројеката од изузетног значаја.

-Концепт је потекао од нечега што нам је већ било познато, расхладних прскалица за кућну употребу. Желели смо да у нашој фирми створимо адекватне и безбедне услове за рад и направимо систем као што је дезинфекциони тунел. У међувремену је Фонд за иновациону делатност расписао конкурс за решења која би помогла у сузбијању тренутне пандемије и то је био почетак. Морам да признам да нисмо одмах аплицирали, јер нисмо желели да то буде погрешно протумачено, као да желимо добит у тешким временима - истиче директор и сувласник компаније „Corten Art”, мастер инжењер машинства Бојан Лолић, и наводи да као фирма теже да буду друштвено одговорни, иако су у предузетничким водама тек две године.

-Трудимо се да увек дамо свој допринос заједници у којој живимо и послујемо. Због тога смо се двоумили да ли да аплицирамо. Ипак, превагнуло је то што би наша идеја могла да помогне у борби против пандемије. Неколико дана је протекло од потписивања уговора до првог реализованог модела тунела, односно прототипа. Ако бисмо били прецизни од идеје до реализације било је потребно свега 10 дана. Желели смо да се наш производ разликује од других сличне намене и обезбеђени су сертификати за употребу на домаћем и иностраном тржишту пре свега Европске уније, а то су ААА и ЦE. Ипак оно што је значајно да пре овог пројекта велику захвалност дугујемо ЕУ ПРО програму, то нам је много значило у самом старту као младом предузећу и почетни ветар у леђа.

Систем је у потпуности аутоматизован и уласком особе у тунел под притиском од шест бара распршују се микро капљице дезинфекционог средства и тако се отклања потенцијална контаминација вирусом.
-Млазнице које се налазе у систему гарантују равномерну расподелу течности по површини. Ствара се заштитни филм на одећи, обући, без уласка влаге.

Уз функционалност као примарну карактеристику овај производ одликује и дизајн, те је како Бојан тврди, прилагођен за намену у јавним и прометним објектима, без видног утицаја на ентеријер.

-Тунел је израђен је од нерђајућег челика и не нарушава амбијент постојећег дизајна, те се лако уклапа. Болнице, поште, фабрике, хотели, тржни центри, и друге јавне установе могу да инкорпорирају тунеле у своје објекте. Идеја је била да користимо домаће компоненте, и оне лако доступне. За материјале који нису били у датом тренутку на располагању прилагодили смо систем. Сада их све можемо наћи у граду без потешкоћа.

Тренутне глобалне прилике нагнале су предузетнике да своје пословање прилагоде условима пандемије и у кратком временском интервалу одговоре на задате околности.

-Радимо као тим и свака иновативна идеја је добродошла. Заједнички труд је заслужан и за коначно решење тунела. Уз подршку Фонда шест тунела ће бити уређено. Они ће бити распоређени на најкритичнијим локацијама, а један ће бити дониран граду Шапцу.

Производ фирме “Corten Art” је тражен на домаћем, али и на иностраном тржишту због предности у односу на друге системе, а то су уз нижу цена компоненти, издржљивост и одрживост.

-Јављали су нам се потенцијални корисници из различитих земаља који желе тунел. Тренутно је доступан у нашој земљи док не прође одређени период, а након тога смо отворени за све. Сматрам да је његова предност у томе што ће моћи и касније да се користи. Када пандемија буде окончана сигурно да ћемо другачије приступати дезинфекцији и превентивним мерама. Тунели ће постати део наше свакодневице и нећемо обраћати пажњу на то да ли се налазе на улазу у неки објекат или не - закључио је Лолић.

Поклон за малишане
Важан део рада успешне компаније нису само економски показатељи, већ и друштвена одговорност.
-У циљу побољшања услова друштва и заједнице у којој живимо за своје прве комшије, малишане вртића „Пчелица“ урадили смо полигон за двориште где могу да се играју и проводе време. Нажалост, пандемија је утицала и на то, те деца не могу да користе игралиште још увек, али се надамо да ће у наредном периоду уживати -каже Бојан Лолић.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa