Инфо

28. јул 2011.28. јул 2011.
ЗЛОЧИН У НОРВЕШКОЈ

СЛУЧАЈ БРЕЈВИК

Да је зло равномерно распоређено и да се злочини великих размера не дешавају само у конфликтним друштвима у којима људи немају перспективе, потврдила је и вест из Осла, која је прошлог петка потресла свет. У мирној Норвешкој, у којој је национални доходак по глави становника највећи на свету, један типичан припадник тог друштва убио је, по садашњим сазнањима 76 својих сународника. Бомбом, ручне израде, коју је поставио у центру престонице, убио је осморо људи и дигао у ваздух центар града. А онда је, мирно, као да иде на пецање, отишао на острво на коме је био смештен омладински камп и убијао децу. Убијао их је једно по једно, као зечеве. Посао је обављао толико савесно да је прилазио рањенима и, ако су давали знаке живота, „оверавао“ их метком у потиљак.
Злочин на коме би му позавидели и најмонструознији умови извео је потпуно неупадљив, типичан Норвежанин по имену Андерс Беринг Брејвик. У тренутку хапшења упутио је поруку норвешкој полицији: „Ово је само почетак!“ Има 32 године и ни по чему није скретао на себе пажњу норвешке јавности. Нико није слутио да се у глави човека који воли класичну музику, бодибилдинг и лов, а има конзервативна уверења, може родити идеја да стрпљиво и ревносно сеје смрт као усеве на својој узорној фарми. Злочин се, ипак, догодио и Брејвик је за неколико сати монструозног делања променио слику Норвешке и слику света. Доказао је да на овој планети нема сигурног места за живот и да ни у једном друштву, ма како развијено и толерантно било, зло никада не умире.
У једној анегдоти наводи се да највећа обмана коју је ђаво приредио човечанству - она да је уверио људе да он не постоји! Из ове циничне поруке белодано израста сурова истина о свету у коме живимо. На балканским просторима, посебно у Србији, некако смо свикли да се страшни злочини и покори дешавају само овде, да је нормално да смо ми „ружни, прљави, зли“, да смо лоши момци, од којих угланцани и умивени свет који живи у друштвима благостања, само зазире и само се неком злу и невољи од нас нада. Зато што је о нама створен такав стереотип и чамимо толико дуго пред вратима Европе. Зато је том елитном свету тешко да се свикне на злочин који је по својим монструозним порукама већи од зла које је годинама „кључало“у босанском караказану у време грађанског рата!

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa