Инфо

23. април 2020.23. апр 2020.
Дијабетес и COVID 19
Др сци. мед. Горан Цвијовић, Специјалиста Интерне медицине
и Ендокринологије Expert Consulting Team

Дијабетес и COVID 19

Особе које имају дијабетес немају већу вероватноћу да добију КОВИД-19 него општа популација. Међутим, КОВИД-19 може изазвати теже симптоме и чешће изазива компликације које су и јачег интезитета код особа оболелих са дијабетесом. У Кини је запажено да особе са дијабетесом су имале много вишу стопу озбиљних компликација и смрти него особе без дијабетеса. Што је квалитет гликорегулације био лошији такве особе су имале већи ризик да развију тежи облик болести. Истовремено, код таквих пацијената је и већа учесталост хроничних компликација (кардиоваскуларна обољења, ошетећење бубрежне функције,...) што такође носи додатан ризик за развој компликоване инфекције корона вирусом.
Шта је COVID -19?
Корона вируси (ЦоВ) представљају велику породицу вируса која изазива болести које се крећу од обичне прехладе до озбиљних обољења као што су МЕРС (Блискоисточни респираторни синдром) и САРС (Тешки акутни респираторни синдром). КОВИД-19 је обољење изазвано новим корона вирусом, као резултат тога још увек не постоји прецизно установљен протокол лечења нити вакцина.
Начин ширења вируса је исти као и код других респираторних обољења, доминантно ваздушним преносом контаминираних капљица из уста/носа заражене особе током разговора, кашљања и/или кијања. Вирус опстаје у спољашњој средини однеколико сати до неколико дана (у зависности од површине, и услова средине), тако да начин преноса може бити инакон контакта са контаминираном површином и даљим додиривањем слузокоже уста, носа или ока.
Који су симптоми инфекције вирусом КОВИД-19?
Људи заражени КОВИД-19 могу имати повишену температуру, кашаљ, отежано дисање (кратак дах), осећај умора, слабости и болове у мишићима. Проблеми са дисањем настају када инфекција захвати плућа и узрокује запаљење плућа (пнеумонију). Симптоми обично настају неколико дана након што се особа изложена вирусу, углавном 3-7 дана од излагања али овај период од контакта са вирусом до појаве првих симптома може бити и до 14 дана.
У највећем броју случајева (око 80%) заражених људи је потпуно без тегоба или има благе симптоме док се у осталих може јавити умерена или веома тешка клиничка слика.
Тежи облици инфекције су чешћи су код старијих особа, код гојазних и код особа са хроничним обољењима (шећерна болест, хипертензија, коронарна и цереброваскуларна болест, хронична болест плућа) као и код имунокомпромитованих особа што због основне болести што због терапије (онколошки болесници, аутоимуна обољења,...)
Како КОВИД-19 утиче на особе са дијабетесом?/ Да ли особе са дијабетесом имају повишен ризик од обољења од КОВИД-19?
Особе које имају дијабетес немају вецћу вероватноцћу да добију КОВИД-19 него општа популација. Међутим, КОВИД-19 може изазвати теже симптоме и чешће изазива компликације које су и јачег интезитетакод особа оболелих са дијабетесом.
У Кини је запажено да особе са дијабетесом су имале много вишу стопу озбиљних компликација и смрти него особе без дијабетеса. Што је квалитет гликорегулације био лошији такве особе су имале већи ризик да развију тежи облик болести. Истовремено, код таквих пацијената је и већа учесталост хроничних компликација (кардиоваскуларна обољења, ошетећење бубрежне функције,...) што такође носи додатан ризик за развој компликоване инфекције корона вирусом.
Шта се подразумева под добро регулисаним дијабетесом?
Добро регулисан дијабетес значи да су вредности шећера у крви и ХбА1ц у индивидуалним циљним вредностима. Према важећем Националном водичу за лечење дијабетеса, то су:
* шећера у крви наште 15 ммол/) на свака 2-4х, у току дана и ноћи.Ако је ниво кетона у крви >3.0 ммол/л у било ком моменту, јавити се Хитној медицинској служби, радиевентуалне интравенске примене инсулина и рехидратације.
Које би биле препоруке за прилагођавање (титрирање) дозе инсулина у особа са типом 1 дијабетеса наинтензивираној конвенционалној инсулинској терапији (базал-болус режим)
Индивидуално израчунавање укупне дневне дозе (УДД) је корисно у доношењу одлуке за додавањем брзоделујућег (прандијалног) инсулина (екстра болус) за сваку особу са дијабетесом која је на конвенционалној интензивираној инсулинској терапији.
Потребно је сабрати све дозе инсулина које се примењују у току дана (брзоделујући и дугоделујући). Укупна дневна доза, УДД =_ јединица.
Израчунати 10% = 15% = 20% = од УДД. Тако добијемо вредност екстра болуса(брзоделујућег инсулина).
Пратити инструкције за дозирање брзоделујућег инсулина у односу на ниво глукозе и кетоне у крви. На свака 4х додавати екстра дозу брзоделујућег инсулина до постизања препорученог нивоа глукозе икетона у крви.
У случају ослабљеног апетита, узимати заслађене течне напитке.
Званичне препоруке ИДФ за корекцију гликемијаекстраболусима су следеће:
Уколико је гликемија 4.0-16 ммол/л уз присуство кетона веће од 0.6 ммол/л применити екстраболус у нивоу 10%УДД, уколико је гликемија већа од 16 ммол/л а ниво кетона мањи од 0.6 применити екстраболус у нивоу 10%УДД, уколико је гликемија већа од 16 ммол/л а ниво кетона 0.7-1.4 применити екстраболус у нивоу 25%УДД и коначно у ситуацији да је гликемија већа од 16 ммол/л а ниво кетона 1.5-3.0 применити екстраболус у нивоу 20%УДД и јавити се служби Хитне помоћи.
Које би биле конкретне препоруке за особе са типом 2 дијабетеса, које су на терапији оралним агенсима (таблетама):
Препорука је да инфициране особе са типом 2дијабетеса на оралној терапији у случају да немају симптоме или имају веома благу клиничку слику наставе са истом терапијом али да врше самоконтролу гликемија чешће него што је то уобичајено (најмање 2 пута дневно). Оптимални опсег нивоа глукозе у крви је од 6 до 10ммол/л.
У случају да су вредности гликемија изнад жељеног нивоа (што је често праћено појачаним осећајем жеђи, учесталим мокрењем, малаксалошћу и губитком у телесној маси) као и у ситуацији да имају умерену или тешку клиничку слику инфекције неопходно је укидање терапије метформином и СЛГТ2 инхибиторима и превођење на терапију инсулином док траје инфекција.
Након излечења пацијенти се враћају на терапију на којој су били пре инфекције уколико је гликорегулација била пре инфекције на оптималном нивоу.
Које би биле конкретне препоруке за особе са типом 2 дијабетеса, које су на терапији инсулином?
Потребно је да особе са типом 2 на инсулинској терапији имају довољу количину тест трака за мониторинг глукозе укрви, нарочито у условима инфекције. И у овој групи пацијената оптимални опсег гликемија током инфекције је од 6 до 10ммол/л.
У случају нивоа глукозе у крви > 10 ммол/л, потребно је повећање дозе инсулина.Често је потребан екстра болус. Проверавати ниво глукозе у крви на свака 4х, нарочито ако су вредности глукозе у крви > 15 ммол/л.
У случају повишених вредности нивоа глукозе у крви (изнад 15 ммол/л), потребно је проверитиприсуство кетона у урину. У случају позитивног налаза контактирати службу Хитне помоћи.
Како особе са дијабетесом да остану физички активне у кућним условима?
Вежбање може помоћи да се смањи ниво стреса и побољша квалитет гликорегулације. Особе које имају добро контролисан дијабетес постижу добру контролу шећера у крви захваљујући лековима, едукацији о дијабетесу, плану исхране али у значајној мери и физичкој активности. Редовна физичка активност доводи до тога да шећер уместо да се задржава у крвотоку из крви прелази у мишиће и претвара се у енергију, што истовремено смањује потребу за инсулином.
У овом периоду када нам је ограничено кретање, уколико сте у карантину или изолацији, можете и даље радити вежбе снаге код куће. Уколико немате тегове, користите флаше напуњене водом или песком. Еластичне траке могу такође бити од користи уколико их имате. У сваком случају шетње унутар стамбене јединице у континуитету у трајању од 15-20 минута 2-3 пута дневно такође представљају вид физичке активности.
Који би то били практични савети за особе са дијабетесом и физичку активност у кућним условима?
* Започните и завршите дан са вежбама истезања: 5 минута ујутру и 10 минута увече.
* Вежбе са благим оптерећењем за јачање мишића, са напуњеним флашицама или еластичним тракама.
* Вежбе које подижу пулс: уколико сте у карантину или изолацији и не можете да шетате 30 минута напољу, пењање и спуштање низ степенице, или степеник (степер) могу бити од помоћи да помогну доброј контроли дијабетеса код куће.
* Потражите на интернету снимке и препоруке фитнес центара за вежбање.
* Пијте довољну количину течности у току вежбања и у току целог дана.
* Вежбајте 4 пута недељно са једним даном паузе између два вежбања.
Који су савети за исхрану за особе са дијабетесом у периоду карантина и изолације?
У ситуацији у којој се са сада налазе особе оболеле од дијабетеса у значајном броју, што због животне доби веће од 65 година што због ограниченог времена кретања, нису у могућности да буду физички активне на адекватан начин. У ситуацијама смањене физичке активности смањена је и потрошња шећера у организму, па се пре свега исхрана мора кориговати односно количина хране смањити јер не постоји потреба организма за истом количином енергије. Некад то мора бити удружено и са интензивирањем терапије.
Потребно је, пре свега, смањити унос намирница које имају висок садржај угљених хидрата као што су намирнице направљене од белог брашна, хлеб, тестенине или намирнице са високим садржајем скроба, као што је кромпир или кувана шаргарепа и цвекла.
Препоручују се редовни оброци – више мањих оброка у току дана, и намирнице као што су: месо, риба, јаја, маслац, сиреви и поврће као што је спанаћ, броколи, печурке, парадајз и паприке.
Да ли је снабдевање лековима за дијабетес неометано и има ли довољно лекова?
Свих инсулина и свих лекова за дијабетес које пацијенти у Србији добијају на рецепт тренутно има на тржишту, и могу се наћи у апотекама. Важна информација такође је да се продужава важење електронског рецепта свим пацијентима са хроничном терапијом на период важења од 3 месеца што значи да могу да подижу своје месечне количине терапије сваког месеца, а да 3 месеца не одлазе код изабраног лекара по рецепт.
Фармацеутске компаније које производе инсулине дале су чврста уверавања да ће снабдевање тећи неометано, и да неће бити несташице.
Где оболели од дијабетеса могу да нађу савете како да се понашају и лече током ове епидемије КОВИД-19?
Препоруке за третман дијабетеса током инфекције које је објавила Републичка стручна комисија за превенцију и контролу шећерне болести Министарства здравља Републике Србије, заједно са Удружењем за дијабетес Србије и Дијабетолошким савезом Србије се могу наћи на сајту Дијабетолошког савеза Србије, у оквиру налога на друштвеним мрежама осталих релевантних Удружења пацијената и у апотекама.

Које мере предострожности бисте препоручили особама са дијабетесом у овим околностима ванредног стања?
Особе са дијабетесом, поред адекватних лекова, би требале у случају лоше контроле гликемије, ниских или високих шећера у крви, да имају траке за мерење глукозеу крви, трачице за мерење шећера и кетона у урину. Препоручује се имати таблете или гел декстрозе или друге облике простих шећера у случају ниских вредности шећера у крви.
Пацијенти би требало да пазе и на знакове упозорења за хитне случајеве, као што су: отежано дисање или недостатак даха, упорни бол или притисак у грудима, конфузија, појаве плавих усана или лица.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa