Инфо

30. април 2020.30. апр 2020.
Прва линија одбране од вируса
ДИРЕКТОРКА ШАБАЧКОГ ДОМА ЗДРАВЉА О ИЗАЗОВИМА У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ

Прва линија одбране од вируса

Ковид амбуланта ради од 7.00 до 22.00 сата сваки дан, а у међувремену, од 22.00 до 7.00 ујутру сви пацијенти који имају сумњу на инфекцију коронавирусом треба да се јаве у службу Хитне помоћи, где се такви пацијенти прегледају у изолацији. Сваког дана у 9:30 у Завод за јавно здравље шаљемо узорке прикупљене претходног дана и тог јутра. Ти резултати нам стижу истог дана око 19 часова. Позивамо наше суграђане да се јаве у ковид амбуланту одмах када примете прве симптоме. Јако је битно да се болест открије у раној фази, јер су шансе за излечење веће, прича за „Глас Подриња“ директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ др Јасмина Станковић
Велики терет у борби против коронавируса пао је примарну здравствену заштиту и домове здравља. Управо су запослени у ковид амбулантама прва линија одбране од заразе у Србији.
Одлуком републичког Штаба за ванредне ситуације у свим домовима здравља отворене су ковид амбуланте у којима се прегледају само пацијенти са симптомима и сумњом да су заражени овим вирусом, а њихови узорци шаљу се релевантим лаобраторијама. Шабачки Дом здравља „Др Драга Љочић“ одмах по доношењу ове одлуке за кодив амбуланту је определио Трећу здравствену амбуланту.
-Ова амбуланта је најадекватније решење због тога што је у близини службе Хитне медицинске помоћи и има три улаза: главни, за пацијенте, службени, за особље и трећи према служби Хитне помоћи, која такође у ванредном стању збирњава пацијенте сумљиве на инфекцију коронавирусом. Ковид амбуланта ради од 7.00 до 22.00 сата сваки дан, а у међувремену, од 22.00 до 7.00 ујутру сви пацијенти који имају сумњу на инфекцију коронавирусом треба да се јаве у службу Хитне помоћи, где се такви пацијенти прегледају у изолацији. Уколико пацијент не може да дође до амбуланте Хитна помоћ организује екипу која ће га прегледати код куће. Јако је важно да, приликом позива на број 194, пацијенти кажу да имају симптоме сумњиве на инфекцију коронавирусом, како би екипа приликом доласка била обучена у заштитну опрему и у одговарајућем возилу, опредељеном за ту намену. Симптоми који упућују на инфекцију овим вирусом су: повишена температура, кашаљ, гушобоља, отежано дисање или кратак дах, наводи др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“.
Испред ковид амбуланте постоји и ковид паркинг, који је урађен по препоруци градског Штаба за ванредне ситуације, на ком могу паркирати само пацијенти који долазе у ову амбуланту и запослени у њој.
По завршетку прегледа у ковид амбуланти, пацијенту се узима крв за анализу, као и брисеви грла и носа, који се шаљу у Завод за јавно здравље, а одатле у Ветеринарски специјалистички институт, где се тестирају. Шабачки Дом здравља врши узорковање и за домове здравља из Богатића, Владимираца и Коцељеве и то тако што пацијенти из ових општина долазе у ковид амбуланту у Шабац да им се узму брисеви.
-Сваког дана у 9:30 у Завод за јавно здравље шаљемо узорке прикупљене претходног дана и тог јутра. Ти резултати нам стижу истог дана око 19 часова. Дежурни лекари ковид амбуланте обавештавају пацијенте о резултатима, објашњава др Станковић.
Друга важна улога Дома здравља јесте превоз пацијената са лакшом клиничком сликом до привремених болница, односно враћање кући излечених. Пацијенти са тежом клиничком сликом упућују се у Општу болницу Шабац, а одатле у београдске болнице.
-Ако дежурни лекар у ковид амбуланти процени да пацијент има лакшу клиничку слику организујемо транспорт до Сајма у Београду, односно, ако је у питању здравствени радник, полицијски службеник или припадник војске у Специјалну болницу у Бањи Ковиљачи. Пацијенте приликом обавештавања да су позитивни упутимо и у то шта све треба да спреме за привремену болницу, а потом контактирамо Завод за јавно здравље и Сајам. Возaчи који их возе имају посебну заштину опрему. Пацијенте са средње тешком и тешком клиничком сликом упућујемо у Општу болницу одакле се транспортују до неке од болница у Београду, најчешће у КБЦ „Земун“ или „Драгишу Мишовић“. То су углавном пацијенти који имају отежано дисање или упалу плућа, каже др Станковић.
Лепа вест је да се последњих дана Шапчани и враћају са лечења. Ради се о пацијентима који су после првог позитивног теста отпуштени из привремених болница. Дом здравља организује и њихов повратак кућама.
-Када пацијенти добију отпусну листу, нас из болница обавештавају да можемо да их превеземо кући. По новом алгоритму који смо добили из Института за јавно здравље, ми их возимо кућама, а они наредних 14 дана проводе у изолацији. Након истека тог времена Дом здравља има обавезу да их позове на контролно тестирање и ако је и тај тест негативан пацијент је излечен од короне, наводи наша саговорница.
Претходних неколико дана било је и више тестираних у ковид амбуланти. Разлог томе нису учесталији симптоми, него проширивање обухвата становништва тестирањем. Дом здравља је од 21. априла у обавези да тестира и породице ковид позитивних пацијената, без обзира да ли имају симптоме или не, док су раније они теситрани само уколико имају неки од симптома.
-Сматрам да је ово добра измена и да се стиче бољи епидемиолошки надзор, односно контрола над инфекцијом. Ми тестирамо и све пацијенте који имају заказане нон-ковид хоспитализације, односно хоспитализације из неког другог разлога, због тога што пре пријема у болницу пацијент мора да донесе потврду да је тестиран и негативан на коронавирус. Завод за јавно здравље тестира пацијенте који су ургентно примљени у Болницу. Наша обавеза је и да, уколико се у неком државном органу, јавном предузећу или установи појави коронавирус код неког од запослених, тестирамо сва радноангажована лица у том колективу. Такође, тестираћемо и све држављане Републике Србије који од 27. априла пређу границу и то у року од 24 сата, наводи др Станковић.
Дом здравља је тестирао и све онколошке пацијенте који су пре примања хемиотерапије морали да имају потврду да им је тест негативан на инфекцију коронавирусом. Поред тога и пацијенти који су на дијализи, а имали су неки од симптома вируса ковид 19 морају бити тестирани.
Током ванредне ситуације донете су бројне мере са циљем смањења окупљања већег броја људи на једном месту. Тако се терапије за хроничне болеснике сада прописују на девет месеци. Пацијенти телефоном могу да наруче терапију код свог изабраног лекара, а затим да је подигну у апотеци уз здравствену књижицу.
-Постоје и измене када се ради о боловањима. Пацијент више не мора да одлази на лекарску комисију. Изабрани лекар нама проследи документацију коју ми заједно са упутом за лекарску комисију шаљемо првостепеној комисији, а они свим пацијентима, који су на боловању дуже од 60 дана, боловање аутоматски продужавају још 30 дана, каже директорка Дома здравља.
Пацијентима који код лекара опште праксе треба да оду због неког другог разлога, саветује да се прво најаве телефоном, како би добили свој термин и избегли чекање и стварање гужви, али и уколико се не најаве свакако ће бити примљени и прегледани. Ако амбуланта у којој се налази картон пацијента тренутно не ради, на њој постоји обавештење која је следећа амбуланта у коју треба да се јави.
-Нашим суграђанима препоручујемо да се придржавају свих упутстава и носе маске и рукавице напољу и на јавним местима, као и да држе одстојање од два метра и избегавају окупљања. Апелујемо на њих и да у условима кућне изолације поштују мере. Такође, оно што је важно за све је да се здраво хране, уносе витамин Ц и цинк, као и да довољно спавају, како би организам, у случају да буде заражен коронавирусом могао да се лакше избори са инфекцијом. Позивамо наше суграђане да се јаве у ковид амбуланту одмах када примете прве симптоме. Јако је битно да се болест открије у раној фази, јер су шансе за излечење веће док болест не напредује у средњетешке и тешке облике, поручује др Јасмина Станковић.
Иако је велики број здравствених радника у Србији заражен коронавирусом, а незанемарљив и у Шапцу, нико од запослених у Дому здравља није ковид позитиван. Разлог томе су сигурно и изузетне мере предострожности, коришћење поптуне заштитне опреме и придржавање свих прописаних мера.

Све службе Дома здравља раде
-Последњих неколико дана, због проширења обухвата тестирања, имамо нешто већи број тестираних, али то није разлог за забринутост. Ситуација је задовољавајућа и све је под контролом. Све службе Дома здравља раде како нашим суграђанима не би било ускраћено пружање здравствених услуга ни у ванредном стању, каже др Јасмина Станковић.


Руси у посети Дому здравља
Ковид амбуланту и службу Хитне медицинске помоћи Дома здравља „Др Драга Љочић“ пре дестак дана је посетио тим руских лекара који су чинили епидемиолог, хирург, анестезиолог и медицинска сестра, а предводио их је пуковник Восјке Републике Србије Драган Арсенијевић. Руска делегација је изразила велико задовољство начином рада и организације ових служби. Такође су похвалили и идеју да ковид амбуланта има сопствени паркинг. Том приликом гости су обишли и Завод за јавно здравље и Општу болницу Шабац.


Важне мере градског Штаба
-Све мере које градски Штаб за ванредне ситуације предузима су од велике користи за све наше суграђане. Дезификују се јавне површине и стамбене здраге, Град је обезбедио заштитне маске и дезобаријере, а све то доприноси смањењу ширења инфекције, истиче др Станковић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa